tromaktiko: Θρήνος και ερωτηματικά για τον χαμό της 16χρονης

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Θρήνος και ερωτηματικά για τον χαμό της 16χρονης



Για δηλητηρίαση από ποσότητα αλκοόλ κάνει λόγο ο ιατροδικαστής
Κενά και παραλείψεις στην αντιμετώπιση του περιστατικού στο νοσοκομείο καταγγέλλει ο πατέρας της 16χρονης


Ένα «γιατί» στα χείλη. Μία απάντηση στην ερώτηση γιατί το αγγελούδι τους χάθηκε τόσο άδικα, τόσο ξαφνικά αναζητούν οι γονείς και τα αδέλφια της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, που το πρωί της...


 Κυριακής του Πάσχα άφησε την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου λόγω δηλητηρίασης που υπέστη από μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό της, με βάση τον ιατροδικαστή.
Ένα 16χρονο παιδί, γεμάτο όνειρα έχασε τη ζωή του, συγκλονίζοντας με τον θάνατό του την τοπική κοινωνία, που αποχαιρέτησε τη Στέλλα τη Δευτέρα μέσα σε κλίμα οδύνης. Χιλιάδες κόσμου, η συντετριμμένη οικογένεια της μικρής, οι συγγενείς και εκατοντάδες φίλοι της ήταν δίπλα της λίγο πριν οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία τόσο πρόωρα. Και κανείς δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει τον λόγο για τον οποίο η μικρή έχασε τη ζωή της, ενώ η οικογένεια της αναζητά απαντήσεις.
Ο πατέρας της άτυχης Στέλλας, Μανώλης Ακουμιανάκης, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, έκρινε πως υπήρξαν σοβαρά κενά και παραλείψεις στην ιατρική αντιμετώπιση του περιστατικού, όταν η 16χρονη μεταφέρθηκε από τους φίλους της στο νοσοκομείο. Και την ίδια ώρα αναρωτιέται γιατί οι γονείς της ειδοποιήθηκαν από τους γιατρούς αρκετές ώρες μετά, στις 8.45 το πρωί, την ώρα που η 16χρονη είχε φτάσει στο νοσοκομείο στις 4.30 τα ξημερώματα.
Αυτά τα ερωτήματα και πολλά ακόμα, όπως γιατί σε ανήλικα παιδιά επετράπη να διασκεδάσουν σε νυχτερινό κέντρο και να καταναλώσουν αλκοόλ, συνοδεύουν τον άδικο χαμό της Στέλλας Ακουμιανάκη.
Η υπόθεση διερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, που από την πρώτη στιγμή παίρνει καταθέσεις από τους φίλους της 16χρονης, ενώ έκανε έρευνα και στο κέντρο διασκέδασης, έλαβε δείγματα από τα ποτά και έκανε αίτημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς τον δήμο Ρεθύμνου για τη σφράγιση του καταστήματος, καθώς επετράπη η είσοδος σε αυτό ανηλίκων και η κατανάλωση αλκοόλ. Εξετάζεται και ο ιδιοκτήτης του κέντρου, ο οποίος δεν συνελήφθη, καθώς η διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους είναι πταίσμα πλέον και όχι πλημμέλημα.
Τις απαντήσεις θα δώσει και το οριστικό πόρισμα του ιατροδικαστή, Αντώνη Παπαδομανωλάκη, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Από τη διασκέδαση στο νοσοκομείο





Όλα ξεκίνησαν τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής. Η 16χρονη Στέλλα πήγε στο δωμάτιο της για ύπνο, την ίδια ώρα με τους γονείς της. Όμως, δέχθηκε κάποια μηνύματα στο κινητό της από την παρέα της και αποφάσισε, χωρίς οι γονείς της να το γνωρίζουν, να φύγει από το σπίτι και να πάει στο μέρος που διασκέδαζαν οι φίλοι της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κοπέλα και οι φίλοι της βρέθηκαν αρχικά σε μία καφετέρια και στη συνέχεια σε κλαμπ του Ρεθύμνου. Εκεί, αν και η είσοδος των ανήλικων σε μπαρ και φυσικά και η προσφορά αλκοόλ απαγορεύονται από τον νόμο, τα παιδιά διασκέδασαν και ήπιαν κάποια ποτά.
Οι ίδιοι οι φίλοι της λίγες ώρες αργότερα στους αστυνομικούς κατέθεταν ότι δεν ήπιαν περισσότερα από 1-2 ποτά, την ίδια ώρα, πάντως, που η διαπίστωση του ιατροδικαστή Κρήτης, Αντώνη Παπαδομανωλάκη, που έκανε την νεκροψία – νεκροτομή το βράδυ της Κυριακής κάνει λόγο για δηλητηρίαση λόγω της ποσότητας του οινοπνεύματος στο αίμα της 16χρονης.
Η Στέλλα ήταν ένα παιδί λεπτοκαμωμένο, με ύψος 1,55 και μόλις 45 κιλά. Ο ιατροδικαστής Κρήτης, Αντώνης Παπαδομανωλάκης που ενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή κάνει λόγο για οξεία δηλητηρίαση λόγω της ποσότητας του αλκοόλ στον οργανισμό της 16χρονης, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί η μικρή αρχικά εγκεφαλικό και στη συνέχεια πνευμονικό οίδημα, που την οδήγησαν στον θάνατο.
«Παίζει ρόλο το σωματικό βάρος, παίζει ρόλο ο παρθένος οργανισμός, αν ήταν άδειο το στομάχι ή όχι την ώρα που έγινε η κατανάλωση του οινοπνεύματος, σε πόση ώρα έγινε», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδομανωλάκης.
Οι πληροφορίες θέλουν την 16χρονη Στέλλα να αποχαιρετά τους φίλους της κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας και αφού είχαν φύγει από το νυχτερινό κέντρο που διασκέδαζαν. Οι ίδιοι την βρήκαν λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε άσχημη κατάσταση στην οδό Μελισσινού και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.
Εκεί οι γιατροί, όπως σημείωσε στον Team FM ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Μοσχοβάκης, έβαλαν στην 16χρονη έναν ορό γλυκόζης, προκειμένου να συνέλθει, ωστόσο αυτό δε συνέβη ποτέ. Αντίθετα, λίγες ώρες αργότερα η κατάσταση της υγείας της 16χρονης επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητο να εισαχθεί εσπευσμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μέχρι τότε, οι γονείς της Στέλλας δεν είχαν ειδοποιηθεί. Ειδοποιήθηκαν όταν πια η κόρη τους βρισκόταν σε φάση διασωλήνωσης από τους γιατρούς.
«Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε, όπως αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό μέθης στο νοσοκομείο. Η κοπέλα κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει τοξικότητα σε μεγάλο βαθμό», υποστήριξε ο κ. Μοσχοβάκης. Ο ίδιος υποστήριξε τι γίνεται σε περιπτώσεις μέθης και πως αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά στο νοσοκομείο: «Βάζεις ορό με γλυκόζη, έτσι ώστε να αραιώσεις τα επίπεδα του οινοπνεύματος και βάζεις τον άνθρωπο σε θέση πλάγια. Το στομάχι της κοπέλας ήταν καθαρό, γιατί είχε κάνει πολλούς εμετούς και όταν έβαλαν λεβάιν, ένα όργανο για να της καθαρίσουν το στομάχι, βγήκε ελάχιστο υγρό».

Συγκλονισμένη η οικογένεια αναζητά την αλήθεια



«Η Στέλλα δεν μας είχε στεναχωρήσει ποτέ. Μία φορά μόνο μας στεναχώρησε και ήταν η τελευταία»…. Με αυτά τα λόγια, συγκλονισμένος ο πατέρας της μικρής Στέλλας, ο Μανώλης Ακουμιανάκης, ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν υπάρχουν και επιθυμεί να διαλευκανθεί εάν η αντιμετώπιση του περιστατικού έγινε με τον δέοντα τρόπο όταν η 16χρονη εισήχθη τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου στο νοσοκομείο. Αδιανόητο, δε, χαρακτηρίζει το γεγονός ότι οι δικοί της άνθρωποι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως υπήρξαν κενά και παραλείψεις, ενώ συμπληρώνει: «Η κόρη μας δεν πέθανε την Κυριακή του Πάσχα. Είχε πεθάνει από την Παρασκευή τα ξημερώματα».

Ο Μανώλης Ακουμιανάκης σημείωσε πως η 16χρονη Στέλλα έπινε για πρώτη φορά και πως ακόμα και ένα ποτό μπορούσε να είναι μία ποσότητα μεγάλη για τον οργανισμό ενός ανήλικου κοριτσιού.

«Η κόρη μου στο νοσοκομείο μπήκε μετά από κατανάλωση αλκοόλ που για την ηλικία της προφανώς ήταν μεγάλη. Ήταν η πρώτη φορά που κατανάλωσε αλκοόλ. Ήταν νηστική όλη τη Μεγάλη Παρασκευή, γιατί νήστευε για να κοινωνήσει το Μεγ. Σάββατο. Προφανώς το αλκοόλ έδειξε μία μεγάλη περιεκτικότητα στο αίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα κοριτσάκι που για πρώτη φορά πίνει, μπορεί να πιει ένα ολόκληρο μπουκάλι. Και ένα ποτό αρκεί.
Στο νοσοκομείο πήγε όρθια, έχοντας τις αισθήσεις της. Έδωσε τα στοιχεία της, έγινε εγγραφή στο βιβλίο εισαγωγής ασθενών και από εκεί και πέρα αρχίζει ο Γολγοθάς ο δικός μας. Εμείς δεν ειδοποιηθήκαμε. Μας πήραν τηλέφωνο στις 8.45 το πρωί, ενώ το παιδί είχε πάει στις 4 στο νοσοκομείο, και ενώ πια είχε επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος».
Κάνει λόγο για παραλείψεις: «Ακολουθήθηκε η αγωγή για αντιμετώπιση μέθης σε ένα φορείο που δεν ήταν καν μέσα στο χώρο της βραχείας νοσηλείας, αλλά σε ένα διάδρομο, μόνη της, χωρίς της συμπαράσταση ενός δικού της ανθρώπου που θα μπορούσε να της κρατάει το χέρι ή ακόμα και να υπάρχει ο επαρκής χρόνος για να μεταφερθεί σε ένα άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ούτε μας δόθηκε η δυνατότητα να γίνει.
Αυτό που επίσης δεν έγινε ήταν μία πλύση στομάχου, ώστε να αφαιρεθεί η εναπομείνασα ποσότητα αλκοόλ από το στομάχι της.
Στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού, που ήταν ανοιχτό, υπήρχαν τα τηλέφωνα μας, το δικό μου, της συζύγου μου, του σπιτιού μου. Θα μπορούσαν να είχαν καλέσει.
Μας πήραν τηλέφωνο όταν η κόρη μου είχε πεθάνει. Δεν διέγνωσαν πέντε πράγματα βασικά, όσον αφορά οξυγόνωση του αίματος, δεν έλαβαν αρτηριακή πίεση, δεν μπήκαν στη διαδικασία να πάρουν ποσότητα αίματος για να ανιχνεύσουν πιο εμπεριστατωμένα την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα και δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κάνουν πλύση στομάχου.
Είναι αδιανόητο να μπαίνει ένας ανήλικος άνθρωπος στο νοσοκομείο, να μην ενημερώνεται η οικογένειά του και ξαφνικά να βρίσκεται στην εντατική. Θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή της Εντατικής, τον κ. Μαρκάκη και όλους τους γιατρούς της μονάδας, γιατί πραγματικά κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουν να κάνουν ό,τι καλύτερο για τη μικρή. Δυστυχώς, όμως, ήταν αργά γι’ αυτό.
Τα λάθη που έγιναν στη βραχεία νοσηλεία, δεν μπορούσαν να επιφέρουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε. Δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω αποζημιώσεις. Όμως, θέλω να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι για δύο λόγους: για να μπορέσω να έχω ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έκανα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους και για να μην ξανασυμβεί αυτό σε κανένα άλλο παιδί και για να μην έρθει καμία άλλη οικογένεια στη δική μας θέση».

Ανακοίνωση του Club "Αυλαία"

Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό του «Αυλαία Club» εξέδωσαν χθες το απόγευμα ανακοίνωση, μετά το περιστατικό, στην οποία αναφέρεται:
«Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό του ΑΥΛΑΙΑ CLUB θα ήθελαν αρχικά να εκφράσουν την οδύνη τους και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της Στέλλας Ακουμιανάκη, για την απώλεια του παιδιού τους. Από την άλλη μεριά πρέπει να δοθεί ένα τέλος σ’ όλη αυτή την παραφιλολογία που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ΑΥΛΑΙΑ CLUB σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ. Εμείς από την πλευρά μας θα εκθέσουμε τα γεγονότα που μας αφορούν και που γνωρίζουμε με βεβαιότητα.
Η Στέλλα με δύο ακόμη άτομα έφτασε στο ΑΥΛΑΙΑ CLUB στις 2.20 τα ξημερώματα και αποχώρησε στις 3.00, ήπιε ένα ποτό, συγκεκριμένα βότκα λεμονάδα ενώ ένας εκ των δύο ήπιε μια μπύρα. Έφυγαν από το μαγαζί χωρίς να δώσουν δείγματα μέθης και σε καμιά περίπτωση κανείς δεν έχασε τις αισθήσεις του μέσα ή έξω από το κατάστημα. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ 3.00 που αποχώρησε από το ΑΥΛΑΙΑ έως τις 4.30 περίπου που βρέθηκε στο νοσοκομείο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συνέβη.
Όλα τα παραπάνω έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του καταστήματος και έχουν ελεγχθεί ήδη από την αστυνομία. Όσο αναφορά τα ποτά που σερβίρει το ΑΥΛΑΙΑ CLUB φέρουν τη σφραγίδα της DIAGEO HELLAS, (αντιπροσωπείες, αποκλειστικές εισαγωγές και χονδρικό εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών ), αφού είμαστε από το 1998 επίσημος συνεργάτης της παραπάνω εταιρείας.
Η μόνη ευθύνη που μπορεί να μας καταλογισθεί είναι ότι αφήσαμε ανήλικο να μπει στο μαγαζί, γεγονός όμως που έγινε χωρίς να το αντιληφθούμε αρχικά, αλλά ούτε και κατά την διάρκεια της παραμονής της εκεί, αφού συνοδευόταν από ενήλικα άτομα. Αυτή είναι η αλήθεια που μπορούμε εμείς με βεβαιότητα να πούμε. Για το τι έγινε πριν ή μετά είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Ελπίζουμε η αστυνομία να διαλευκάνει την υπόθεση σύντομα και να δοθούν όλες οι απαντήσεις».

Δήλωση από τον Σύλλογο κατοίκων της Παλιάς Πόλης

Χθες το βράδυ, συνεδρίασε το Δ.Σ. του συλλόγου κατοίκων της Παλιάς Πόλης, που ασχολήθηκε με το τραγικό συμβάν. Σε ανακοίνωση του ζητά την εφαρμογή των νόμων:
«Ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της Στέλλας.

Όσοι ζούμε την Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου περιμέναμε μια τέτοια τραγική εξέλιξη. Στην πόλη μας η διασκέδαση συνδυάζεται με το αλκοόλ και δεν έχει μέτρο ούτε κοιτά ηλικία. Πριν από λίγα χρόνια και πάλι θρηνήσαμε τον θάνατο νέου ανθρώπου που μετά από κατανάλωση αλκοόλ είχε θανατηφόρο τροχαίο στην Παλιά Πόλη.
Μακάρι η Στέλλα να είναι η τελευταία θυσία. Φοβόμαστε όμως ότι η ανοχή θα συνεχιστεί. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε η ελαστικότητα της εφαρμογής των νόμων να κοστίζει ζωές νέων παιδιών».

Κοινωνικό φαινόμενο η κατανάλωση αλκοόλ

O ένας στους επτά μαθητές πίνει με συχνότητα δυο με τρεις φορές την εβδομάδα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής και μάλιστα η υπερβολική κατανάλωση (πάνω από 5 ποτά) έχει παρουσιάσει αύξηση μέσα σε λίγα χρόνια (1999-2007) της τάξης του 10%.
Στην Κρήτη μάλιστα, η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα των νέων αλλά και των εφήβων, λόγω της κρητικής κουλτούρας και μάλιστα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου έχει προγραμματίσει τη διενέργεια έρευνας με θέμα ο αλκοολισμός στην εφηβεία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι το εργαστήριο αλκοολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του είχε 80 επισκέπτες και στη συνέχεια περίπου 700, με ένα μεγάλο ποσοστό να είναι νέοι, ακόμη και έφηβοι.
«Είναι στην κουλτούρα των Κρητικών η κατανάλωση αλκοόλ και οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς. Σηματοδοτεί μάλιστα τον ανδρισμό αφού όλα τα κοινωνικά υπονοούμενα συνάδουν σε αυτό», τονίζει ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου Αντώνης Λιοδάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συσχετιστεί με κοινωνιολογικά φαινόμενα, δηλαδή «την ανάπτυξη ενός γρήγορου νεοπλουτισμού, την περιθωριοποίηση, τα πανεπιστήμια που δεν δίνουν πλέον διέξοδο και αυτό τα παιδιά το βιώνουν, με την κρίση στις οικογένειες.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές κρίσεις έχουμε συχνά τέτοια περιστατικά στο Κέντρο και μάλιστα σοβαρά».

Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων όπως εξηγεί ο κ. Λιοδάκης, οδηγεί τα νέα παιδιά να σκέφτονται πως το αλκοόλ μπορεί να είναι διέξοδος στα προβλήματα.

goodnet.gr-της Αγγελικής Καλλέργη
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!