tromaktiko: «Δεν επιτρέπει επέμβαση στη Λιβύη η απόφαση 1973»

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

«Δεν επιτρέπει επέμβαση στη Λιβύη η απόφαση 1973»



Η απόφαση του ΟΗΕ δεν έδινε άδεια για τα στρατιωτικά πλήγματα του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ... προσθέτοντας ότι και οι πέντε χώρες της ομάδας Brics συμμερίζονται αυτήν τη θέση.

Η Ρωσία, η οποία έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέσχε κατά την ψηφοφορία της 17ης Μαρτίου για την απόφαση 1973, στην οποία βασίσθηκε η επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη κατά του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και οι αεροπορικές επιδρομές στις οποίες δεν συμμετέχει η Μόσχα.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζονται... σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα τους», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ομάδας Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στη νήσο Χαϊνάν, στη νότια Κίνα.

«Τι έχουμε ως αποτέλεσμα (της ψήφισης της απόφασης); Ουσιαστικά έχουμε μία στρατιωτική επιχείρηση. Η απόφαση δεν λέει τίποτε τέτοιο... Ως προς το θέμα αυτό, οι χώρες της Brics είναι απολύτως σύμφωνες», είπε.
Η Νότια Αφρική ψήφισε υπέρ της απόφασης 1973, αντίθετα με τέσσερα άλλα μέλη του Συμβουλίου που απείχαν της ψηφοφορίας, ανάμεσά τους τα δύο μόνιμα μέλη του, η Ρωσία και η Κίνα.
Μέλη της ρωσικής ηγεσίας έχουν επιστήσει επανειλημμένα την προσοχή για την «τυφλή χρήση βίας» στη Λιβύη.
Αναφερόμενος στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ πήραν θέση υπέρ της μίας πλευράς στη σύγκρουση , χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη τάση».
Η απόφαση του ΟΗΕ για την Ακτή Ελεφαντοστού «κάνει λόγο για τη χρήση των δυνάμεων του ΟΗΕ, αλλά όχι για την υποστήριξη της μίας από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να παίρνουν το μέρος μίας πλευράς, αλλά αυτό έκαναν ντε φάκτο. Έχουμε σοβαρές ενστάσεις για την ηγεσία του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη τάση», πρόσθεσε.

real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!