tromaktiko: Χερσαία επέμβαση της Ε.Ε. για «ανθρωπιστικούς λογούς» στη Λιβύη

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Χερσαία επέμβαση της Ε.Ε. για «ανθρωπιστικούς λογούς» στη Λιβύη



Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα την δημιουργία μιας «ανθρωπιστικής αποστολής «για τη Λιβύη, που θα... συνεισφέρει στην ασφαλή μετακίνηση και μεταφορά των πολιτών και θα υποστηρίζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις». Η δύναμη, που θα ονομαστεί EUFOR Libya, πρόκειται να υποστηρίξει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται στα 7,9 εκατομμύρια ευρώ και θα αρχίσει τη δράση της αμέσως μόλις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τα επιχειρησιακά της σχέδια. Η EUFOR Libya θα εδρεύει στη Ρώμη, θα καθοδηγείται από τον ναύαρχο Κλαούντιο Γκοτιόζι και η θητεία της θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει κάτι διαφορετικό.



Οι εξελίξεις αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακολουθούν τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Να θυμίσουμε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκφράστηκε θετικά για την απόφαση που έλαβε το NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη αλλά επισήμανε το γεγονός ότι δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων.
Μιλώντας μετά τη συμβιβαστική απόφαση που έλαβαν οι 28 χώρες-μέλη της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας η Κλίντον είπε ότι οι αρμόδιοι για το στρατιωτικό σχεδιασμό έλαβαν την εντολή να εξετάσουν την "ευρύτερη αποστολή της προστασίας των αμάχων", κάτι που όπως είπε το NATO έχει την δυνατότητα να κάνει.
Αυτή η δήλωση ερμηνεύθηκε από πολλούς ως προαναγγελία προετοιμασίας χερσαίας επέμβασης.

Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.
"Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα. Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στο NATO να μεταβιβάσουμε την διοίκηση και τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο NATO", δήλωσε.
"Και οι 28 σύμμαχοι έχουν πλέον δώσει στις στρατιωτικές αρχές εντολή να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το NATO να αναλάβει την ευρύτερη αποστολή προστασίας των αμάχων", πρόσθεσε η Κλίντον. "Το NATO είναι κατάλληλο για το συντονισμό αυτής της διεθνούς προσπάθειας".

ΕΙΣΒΟΛΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η Ε.Ε. –ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από δέκα μέρες το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ σε σχετική τους ανακοίνωση είχαν τονίσει την ειλημμένη απόφαση των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών να εξαπολύσουν χερσαία επίθεση εναντίον του λαού της Λιβύης.

Η απόφαση αυτή βασίζεται σε τρείς λόγους:

Πρώτον, στην ανάγκη του ευρωπαϊκού καπιταλισμού να εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λιβύης και του εργαζόμενου λαού της. Από την πρώτη στιγμή είναι ορατός ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, προεξέχοντος της Γαλλίας-Βρετανίας-Γερμανίας-Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και Κίνας, αλλά και η κλιμάκωση του αστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού με επίδικο τη διεκδίκηση περιφερειακού ιμπεριαλιστικού ρόλου και κατοχύρωση στρατηγικών συμμαχιών εν όψει καθορισμού των ΑΟΖ.

Δεύτερον, ήταν οφθαλμοφανές από την πρώτη στιγμή ότι τα ψέματα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας αδυνατούσαν να κρύψουν ότι τα προσχήματα περί προστασίας των ξένων πολιτών, υπεράσπισης των αμάχων, και η προβολή των ανθρωπιστικών λόγων στόχευαν στη βίαιη απομάκρυνση του δικτάτορα Καντάφι και τη παράλληλη κατάπνιξη της Εξέγερσης, που μόνο με πολεμικά μέσα μπορούσε να επιτευχθεί. Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μοιραία οδηγούσε σε σφοδρούς βομβαρδισμούς από την Συμμαχία των Προθύμων.

Τρίτον, είναι πλέον σαφές ότι αφενός οι αντικαθεστωτικοί αδυνατούν να επιβληθούν στον στρατό του Καντάφι και αφετέρου ότι διεξάγεται ένας σκληρός αγώνας στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, όπου γίνεται συγκεκριμένη προσπάθεια να επιβληθούν πολιτικοί αρεστοί στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις πολυεθνικές, αλλά και στρατιωτικοί αρεστοί στη CIA. Οι ιμπεριαλιστές επέτρεψαν στο καθεστώς Καντάφι να τσακίσει τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα της εξέγερσης, αλλά ακόμη και σήμερα έχουν έντονες αμφιταλαντεύσεις για τον πολιτικό προσανατολισμό που θέλει να δώσει η αντιπολίτευση στην επόμενη μέρα της Λιβύης και τα πολιτικά κίνητρα των εξεγερμένων, που διατυπώνονται στις αντιφατικές δηλώσεις των Ομπάμα-Κλίντον-Γραμματεά ΝΑΤΟ-Ευρωπαιόυς ηγέτες για το αν πρέπει ή όχι να εξοπλίσουν τους εξεγερμένους. Το Γόρδιο δεσμό μπορεί να λύσει μόνο η επέμβαση χερσαίων δυνάμεων των ιμπεριαλιστών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πριν δέκα μέρες, η “Ε.Ε. ακολουθώντας τις συμβουλές του ΥΠΕΘΑ Ευ.Βενιζέλου, που υπέδειξε να χρησιμοποιήσουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. την εμπειρία τους από τις προηγούμενες επιχειρήσεις σε Βαλκάνια, Ιράκ και Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη με στρατιωτικά μέσα αν ο ΟΗΕ το ζητήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών!

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει μια υποστήριξη υπό τη μορφή μιας αποστολής στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, προκειμένου να υποστηρίξει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (στη Λιβύη) ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα» του ΟΗΕ και στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «συντονισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. «Οι ενέργειες αυτού του είδους θα σέβονται πλήρως τις εντολές του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικών και πολιτικών μέσων άμυνας», προστίθεται στο κείμενο. Με αυτό τον τρόπο η Ε.Ε, θέλει να επιβάλλει Επικυριαρχία σε Μεσόγειο και Αφρική που τη θεωρεί Ζωτικό της Χώρο!

Τώρα, ήρθε η ώρα «της Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας με χρήση στρατιωτικών και πολιτικών μέσων». Έτσι ονομάζεται πλέον, την εποχή του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, η Ιμπεριαλιστική Εισβολή και Κατοχή σύμφωνα με το υπηρετικό πολιτικό προσωπικό της ΒΡ, των κατασκευαστικών εταιρειών, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών!

Ξανά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μετέτρεψε τη χώρα σε Ορμητήριο των Συμμοριτών Προθύμων Δολοφόνων, στέλνοντας τα καλύτερα και ακριβότερα πολεμικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων να πολεμήσουν κατά του λαού της Λιβύης, δηλώνει Παρόν, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα γιατί γίνονται οι τεράστιες πολεμικές δαπάνες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Δρούτσα «η ΕΕ, με τις αποφάσεις που έλαβε σήμερα, «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε συντονισμό με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ».

Ο λόγος που κρατά αυτή την στάση; Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τα «άμεσα συμφέροντα» που έχει η Ελλάδα στην περιοχή!

ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της αντεργατικής λαίλαπας, του ακραίου αυταρχισμού και του πολεμικού τυχοδιωκτισμού πρέπει να Ανατραπεί.

Καλούμε σε Μαζική Αντίσταση Μέσα και Έξω από τον στρατό για να μπλοκάρουμε την Μηχανή του Πολέμου. Ταξικό, Διεθνιστικό Καθήκον η άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τη δολοφονική ιμπεριαλιστική επέμβαση, το κλείσιμο των βάσεων και το μπλοκάρισμα κάθε διευκόλυνσης. Η Άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που δρουν στο εξωτερικό, η έξοδος από ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και η Διάλυση τους.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στα Αντιπολεμικά συλλαλητήρια, στην κινητοποίηση ενάντια στη βάση του Άκτιο το Σαββάτο 2/4 και στην Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στις βάσεις της Σούδας και Αράξου την Κυριακή 20/4.

Εκφράζοντας αγωνιστικά τη διεθνιστική μας Αλληλεγγύη για την Νίκη της Εξέγερσης που πρέπει να έχει στόχο: Την Ανατροπή του Δικτάτορα Καντάφι, την Ήττα των Ιμπεριαλιστών Εισβολέων και την Ήττα της συμβιβασμένης αστικής αντιπολίτευσης που συνδιαλέγεται με ιμπεριαλιστές και πολυεθνικές.

Καλούμε τους φαντάρους και τους μόνιμους να Αρνηθούν την Παροχή Υπηρεσιών τους σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Εισβολείς.

Να ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης και να υποδεχτούν τους πρόσφυγες παρέχοντας Πολιτικό Άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη. Να μην χτιστεί το Τείχος του Αίσχους. Να διαλυθεί η FRONTEX.

Κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων για τα κοινά μας δικαιώματα και ανάγκες.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 diktiospartakos.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!