tromaktiko: Απογοητευτική είναι η έκθεση Προβόπουλου

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Απογοητευτική είναι η έκθεση Προβόπουλου



Ελάχιστα αισιόδοξη και αρκούντως απογοητευτική είναι η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της οικονομίας. Στο πολιτικό επίπεδο, η ΤτΕ συντάσσεται με όσους υποστηρίζουν ότι η οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας αυτή την...
 περίοδο θα ήταν αναποτελεσματική και επιζήμια.
Ειδικότερα, ύφεση, που δεν αποκλείεται να υπερβεί και το 3%, ανεργία, που ενδέχεται να ξεπεράσει το 15%, μέσο ετήσιο πληθωρισμό, που θα υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2010, θα πλησιάσει όμως το 3,25%, πιστωτική επέκταση, που θα παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, λόγω της πτώσης του πληθωρισμού και της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που θα περιοριστεί κάτω του 9% του Α.Ε.Π. προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2011.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος ανέφερε πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με κύριο ζητούμενο την ταχεία μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα κινητοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι «ούτε αναγκαία, ούτε επιθυμητή».

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα του μνημονίου, αλλά του προτύπου ανάπτυξης που έχει ακολουθηθεί. «Το μνημόνιο περιόρισε την οξύτητα των συμπτωμάτων της κρίσης, τα οποία θα ήταν πολλαπλάσια χωρίς αυτό» υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος, λέγοντας ότι η δημόσια συζήτηση και η ενημέρωση για τα αίτια της κρίσης και την κατάσταση της οικονομίας ήταν αποσπασματική και ελλιπής.

Επίσης, σημείωσε πως η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μεταίχμιο, καθώς η προσαρμογή έχει κάνει προόδους, αλλά παραμένει βραδεία, σε σχέση με τη δυναμική του χρέους. Η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται νέο πρότυπο ανάπτυξης, με στροφή από την κατανάλωση στην αποταμίευση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, από τον κρατισμό και την αναπαραγωγή προνομίων στον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι:

- η επιτάχυνση των αλλαγών στον δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθούν σε μόνιμη βάση δαπάνες που προέρχονται από την αναποτελεσματική του λειτουργία,

- άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης και επίσπευση της ανάκαμψης (εξοικονόμηση δαπανών με εξάλειψη της σπατάλης, κατάργηση και συγχωνεύσεις φορέων που δεν προσφέρουν έργο, ανακατανομή δαπανών με βάση αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, επιτάχυνση της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων)

- προσέλκυση ξένων επενδύσεων

- βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, βελτίωση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων και ενθάρρυνση των επενδύσεων, αύξηση της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και ενθάρρυνση έρευνας και καινοτομίας, αλλαγή προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας)

- αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης (ενέργεια, τουρισμός, υπερπόντιες θαλάσσιες εμπορικές μεταφορές, μεταποίηση με εξαγωγικό δυναμισμό, αξιοποίηση αγροτικής παραγωγής, ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο, με την αξιοποίηση των λιμένων της, καθώς και παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, υγείας και εκπαίδευσης, σε καταναλωτές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι βρέθηκε μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις και κλήθηκε να αντιμετωπίσει παράγοντες που επηρέασαν τις επιδόσεις του και διαμόρφωσαν συνθήκες αβεβαιότητας.

«Επιβάλλεται οι τράπεζες να προσαρμόσουν ανάλογα το επιχειρηματικό τους μοντέλο, στηρίζοντάς το σε ολική ανασύνταξη δυνάμεων. Οι ανασυντάξεις και οι συνενώσεις είναι επιτυχέστερες, όταν δρομολογούνται με προβλεπτική ικανότητα, λαμβάνουν υπ' όψιν όλα τα δεδομένα και είναι αποτέλεσμα φιλικής διαπραγμάτευσης» κατέληξε ο κ. Προβόπουλος

madata.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!