tromaktiko: Μεγάλη η αδικία για τα παλαιά ακίνητα από το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Μεγάλη η αδικία για τα παλαιά ακίνητα από το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών



Το λεγόμενο ΑΠΑΑ (αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων) είναι η μέθοδος με την οποία υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες όλων των ακινήτων της Ελλάδας, προϋπόθεση για να...
 γίνεται αυτός ο υπολογισμός είναι η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο να έχει εισαχθεί στο ΑΠΑΑ.

Το ΑΠΑΑ χρησιμοποιεί κάποιους συντελεστές οι οποίοι προσαυξάνουν ή μειώνουν την αξία που έχει ένα ακίνητο. Οι συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνουν την τελική αξία ενός ακινήτου την οποία θα χρησιμοποιήσει η εφορία για τον υπολογισμό των φόρων που έχουν σχέση με τα ακίνητα όπως ο ΦΜΑΠ οι φόροι κληρονομιών μεταβιβάσεων γονικών παροχών και δωρεών, είναι η τιμή ζώνης (ΤΖ) η παλαιότητα ο αριθμός προσόψεων ο όροφος η εμπορικότητα ο ειδικών συνθηκών και μερικοί άλλοι.

Οι συγκεκριμένοι συντελεστές του ΑΠΑΑ έχουν θεσπιστεί με Π.Δ του 1982 και για τις μέρες μας το 2011 είναι εντελώς ξεπερασμένοι και αναχρονιστικοί, το μεγαλύτερο κακό που κάνουν είναι οτι "μετατρέπουν" ακίνητα ανύπαρκτης αξίας σε ακίνητα μεγάλης αξίας ενώ αντίθετα ακίνητα που θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη αξία έχουν μικρότερη.

Ο λόγος φυσικά για τους συντελεστές παλαιότητας που για ακίνητα εντός του ΑΠΑΑ φτάνουν μέχρι 0.6 για παλαιότητα 25 ετών. Αυτό σημαίνει οτι η αντικειμενική αξία του ακινήτου που έχει παλαιότητα 25 χρόνια, μειώνεται κατά 40% αν ήτανε χτισμένο σήμερα. Στην πραγματικότητα η παλαιότητα των ακινήτων διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, λ.χ για ακίνητα στα ακριβά μέρη όπως Εκάλη και Κηφισιά πολύ σπάνια βρίσκει κάποιος ακίνητο που επειδή είναι 20ετών ή 30 ετών ο ιδιοκτήτης αντί για 250.000 ευρώ το πουλάει 150.000 ευρώ.
Αντίθετα στα παλαιά ακίνητα που βρίσκονται σε φθηνές περιοχές με εγκληματικότητα όπως π.χ Άγιο Παντελεήμονα Εξάρχεια Μεταξουργείο και γενικά το κέντρο της Αθήνας εκεί η παλαιότητα πάνω από τα 25έτη ρίχνει την αξία του ακινήτου πολύ πάνω από 40%.

Οι πρώτοι που πληρώνουν την νύφη από αυτό το μέτρο είναι οι ιδιοκτήτες διατηρητέων τα οποία έχουν συνήθως μια παλαιότητα από 60 χρόνια και μεγαλύτερη, αυτοί λοιπόν πληρώνουν φόρους πολύ μεγαλύτερους από όσο θα έπρεπε.

Ο δεύτερος συντελεστής που θα αναφερθούμε είναι ο συντελεστής ειδικών συνθηκών. Ο συντελεστής αυτός αφορά τα διατηρητέα τα ημιτελή και τα απαλλοτριωμένα ακίνητα. Για τα διατηρητέα ο συντελεστής είναι 0.8 δηλαδή -20% από οτι αν το σπίτι δεν ήταν διατηρητέο. Αυτό είναι όμως πολύ άδικο επειδή ένα διατηρητέο ακίνητο αν συνυπολογίσουμε μέσα την κακή κατάσταση του σπιτιού και τα κόστη που απαιτούνται η μείωση της αξίας του πάει πολύ ποιο πάνω από 20%.
Τα δε αλλοτριωτέα ακίνητα έπρεπε να είχανε μηδενικό συντελεστή αφού το ακίνητο έχει δεσμευθεί (λ.χ από την εφορία αρχαιοτήτων) και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης του, άρα δεν υπάρχει καν λόγος να πληρώνετε φόρος για τέτοιου είδους ακίνητα.

Οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων μετά από συνέδριο που έγινε πρίν 1.5 μήνα έχουν τονίσει τις αδικίες που υπάρχουν έναντι των ιδιοκτητών παλαιάς ακίνητης περιουσίας οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν πολύ υψηλότερους φόρους όπως ΦΜΑΠ από οτι θα έπρεπε. Για τους συντελεστές παλαιότητας έχει τονιστεί από ορισμένους οτι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ένας συντελεστής για 50 έτη παλαιότητας.

Το υπουργείο οικονομικών είχε εξαγγείλει μετά από διάφορες προτάσεις που έκαναν κυρίως ανώτερα και ανώτατα στελέχη στον κύριο Παπακωνσταντίνου οτι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας.
Γενικά πρέπει πλέον όλες οι περιοχές της Ελλάδας να μπουν στο ΑΠΑΑ και να υπάρξει εξορθολογισμός αυτών των συντελεστών.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!