tromaktiko: Wall Street Journal: Οι αγορές τιμωρούν τις αναξιόπιστες οικονομίες

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Wall Street Journal: Οι αγορές τιμωρούν τις αναξιόπιστες οικονομίες



“Ακόμα κι αν η Ελλάδα τα κάνει όλα σωστά, θα δανείζεται με πολύ ακριβά επιτόκια μέχρι το 2017”, αναφέρει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα, Wall Street Journal (19/04), τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι αγορές “τιμωρούν τις αναξιόπιστες οικονομίες μέσω της ανανέωσης της εμπιστοσύνης τους”. Σύμφωνα με το...
 δημοσίευμα, “η παραδοχή αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης βρίσκεται πολύ κοντά.

Το πρόβλημα βέβαια ανάγεται χρονικά στην προηγούμενη πενταετία, όταν «οι διεθνείς επενδυτές έκαναν ότι δεν έβλεπαν ότι δεν μπορούν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες να γίνουν σαν τη Γερμανία και δάνειζαν την ευρωζώνη με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που αντιστοιχούσαν στις πραγματικές συνθήκες κάθε χώρας”.

Στο άρθρο του με τίτλο “Η αναδιάρθρωση θα πονέσει, αλλά οι επενδυτές δεν θα απομακρυνθούν από την Ελλάδα”, ο Πολ Χάνον δεν ασχολείται με τις αιτίες της κρίσης χρέους, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να δανείζουν τη χώρα μας ακόμα και μετά τη φημολογούμενη αναδιάρθρωση.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν θα είναι η μοναδική περίπτωση χώρας που συνεχίζει να δανείζεται από τις αγορές, αφού πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της Βασιλικής Εταιρείας Οικονομικών της Βρετανίας, έδειξε ότι οι αγορές έχουν συνηθίσει να δανείζουν “ανυπόληπτες οικονομίες”.

“Είναι γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις που έχουν δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους, με πιο τρανό παράδειγμα τη Ρωσία, βρίσκουν πολύ σύντομα τις αγορές πρόθυμες να τις δανείσουν”.

“Έχει νόημα να δανείσεις κάποιον που έχει διαγράψει ακόμα και το 50% του χρέους του, διότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα νέα δάνεια”, σημειώνει

digitalcrete.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!