tromaktiko: Λευκωσία: Η Πολιτεία τίμησε τραυματίες και αναπήρους του 1974

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Λευκωσία: Η Πολιτεία τίμησε τραυματίες και αναπήρους του 1974



Με καθυστέρηση 37 ετών, η Πολιτεία τίμησε τη Δευτέρα τους τραυματίες, αναπήρους και παθόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη διοργάνωση της εκδήλωσης, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία καθυστέρησε να εκπληρώσει το ελάχιστο χρέος απέναντι στους παθόντες της εισβολής και του πραξικοπήματος.
«Εκ μέρους της Πολιτείας νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ στους τραυματίες, αναπήρους και παθόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής. Κάποιοι δεν πρόλαβαν να τιμηθούν όσο ήταν στη ζωή και σήμερα θα δεχθούν τις τιμές οι περήφανες οικογένειές τους. Έστω όμως και 37 χρόνια μετά η κυβέρνηση, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται να εκπληρώσει ένα οφειλόμενο χρέος της Πολιτείας».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, «τιμά όλους εσάς και είναι υπερήφανη για την προσφορά σας. Γνωρίζει και αναγνωρίζει τους αγώνες σας, τη συμβολή σας στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Γνωρίζουμε το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν όσοι δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας, το βαρύ τίμημα που συνεχίζετε να πληρώνετε οι υπόλοιποι, από την έκβαση ενός αγώνα προδομένου με προσχεδιασμένη κατάληξη».
«Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε», ανέφερε, «τις δυσκολίες, τον καθημερινό σας αγώνα για τη διατήρηση της υποδειγματικής σας αξιοπρέπειας και των αρχών σας. Αναγνωρίζουμε ότι βιώσατε ακυρωμένες ελπίδες και όνειρα. Αναγνωρίζουμε ότι η προσφορά σας αποτελεί ένα συλλογικό βίωμα και ιστορική μνήμη».
«Αυτή την ιστορική μνήμη εμείς θα την διαφυλάξουμε με όλη μας τη δύναμη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η παρουσία σας εδώ και τα βιώματά σας, μας θυμίζουν το υπέρτατο χρέος. Το χρέος να δικαιώσουμε τα πάθη και τους αγώνες σας. Έχετε αναδειχθεί στη συλλογική μας συνείδηση ως προασπιστές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προασπιστές αρχών και ιδεωδών της ζωής», κατέληξε ο Δ.Χριστόφιας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο οποίος αναγνώρισε τη μεγάλη καθυστέρηση για το γεγονός ότι σ’ αυτά τα άτομα δεν αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές, και απολογήθηκε στους ανάπηρους και τραυματίες και παθόντες της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπήματος.
»Κάλλιο αργά παρά ποτέ», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων, Γιαννάκης Δημοσθένους, προσθέτοντας ότι αυτή την εκδήλωση των οφειλομένων τιμών την περίμεναν χρόνια τώρα.

«Βλέποντας», συνέχισε, «τους παθόντες έναν-έναν να εγκαταλείπουν τα εγκόσμια, η Οργάνωση είχε θέσει το αίτημα των τιμητικών διακρίσεων πρώτη φορά πριν περίπου 15 χρόνια».
Το 1999 η Βουλή των Αντιπροσώπων με πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ ψήφισε ομόφωνα το νόμο για την αναγνώριση όλων των αγώνων του κυπριακού λαού για ελευθερία και δημοκρατία και τις τιμητικές διακρίσεις. Επειδή υπήρχε η πρόνοια δημιουργίας ενός αντάξιου των θυσιών μνημείου, έγινε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου αφαιρέθηκε η πρόνοια αυτή και τον Μάιο του 2000 - όπως εξήγησε - επαναψηφίστηκε ο νόμος.
Το 2002 η τότε κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διόρισε τα μέλη της Επιτροπής για την τήρηση μητρώου παθόντων αγωνιστών, είπε, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε ένας διάλογος με τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας, «όπου γίναμε κοινωνοί μιας κοροϊδίας». Το 2005, συνέχισε, ο αείμνηστος τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος τίμησε, με συνοπτικές διαδικασίες, έναν αριθμό πεσόντων μελών της Εθνικής Φρουράς, χωρίς να περιμένει τους Κανονισμούς που θα θέσπιζε το Υπουργείο Παιδείας.
«Την ίδια πολιτική», ανέφερε ο κ. Δημοσθένους, «συνεχίζει ο πρόεδρος Χριστόφιας που τον Οκτώβριο τίμησε τους αγνοούμενους, των οποίων τα οστά είχαν ταυτοποιηθεί. Σήμερα δε, είναι η δεύτερη εκδήλωση και θα ακολουθήσουν κι άλλες για να τιμηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι παθόντες».
«Η Οργάνωση χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του με συνοπτικές διαδικασίες να πράξει το οφειλόμενο χρέος της πολιτείας σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία της πολύπαθης πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Δημοσθένους.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε τους παθόντες πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974.
Στην εκδήλωση εκτός από τον υπουργό Άμυνας παρευρέθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.
Πηγές: ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!