tromaktiko: Εκλέγειν ναι, εκλέγεσθαι όχι

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Εκλέγειν ναι, εκλέγεσθαι όχι



Πριν λίγες μέρες απαγορεύτηκε παρανόμως σε μια κομματικά ανεξάρτητη ομάδα φοιτητών να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις...
φοιτητικές εκλογές του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Παρ' όλο που το Πανεπιστήμιο αποτελεί λίκνο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ανιδιοτελείς προσπάθειες φοιτητών για ένα καλύτερο επίπεδο σπουδών καταπνίγονται από δυσλειτουργικούς και ...υποκινούμενους φοιτητικούς συλλόγους και κομματοτραφείς παρατάξεις.

Το 2010 μια ομάδα φοιτητών του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς αποφάσισε να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη κίνηση για να μπορέσει να προβάλει τις ιδέες και τις προτάσεις της για τη βελτίωση των σπουδών. Το γεγονός όμως ότι δεν ήταν επίσημα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι φοιτητών τους στερούσε το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων μέσω των οργάνων του τμήματος. Το αποτέλεσμα ήταν οποιαδήποτε προσπάθεια για ουσιαστική αλλαγή να καταλήγει στο κενό.

Φέτος η ίδια ομάδα προσπάθησε να αλλάξει το σύστημα μέσα από το σύστημα, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη κομματικά παράταξη με επωνυμία ΦΠ^4 (Φοιτητική Παράταξη Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς), με τους ίδιους στόχους. Πρώτοι εφάρμοσαν μεθόδους που θα επέτρεπαν τη λειτουργία ενός μοντέλου άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, αναπτύχθηκε μια διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία κάθε φοιτητής μπορεί να εισηγηθεί την ανάρτηση μιας πρότασης και όλο το σύνολο των φοιτητών να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει αυθεντικοποιημένα υπέρ ή κατά αυτής. Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που στο τμήμα Πληροφορικής έγιναν ανοιχτές συνελεύσεις στις οποίες οι συζητήσεις είχαν ως σκοπό να βρεθούν λύσεις για προβλήματα που αφορούν το τμήμα και όχι συζητήσεις με μικροπολιτικό περιεχόμενο.

Στο διάστημα των λίγων μηνών δράσης της, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στην προσπάθεια αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων του τμήματος συνεχώς αυξανόταν. Δεν έφτανε όμως η θέληση και η όρεξη για δουλειά, χρειαζόταν και επίσημη έγκριση για τη συμμετοχή της ΦΠ^4 στις φοιτητικές εκλογές. Μόνο έτσι η φωνή των κομματικά ανένταχτων φοιτητών θα μπορούσε επιτέλους να αποκτήσει τη δύναμη που χρειαζόταν για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων του τμήματος.

Πλησιάζοντας έτσι προς τις φοιτητικές εκλογές η ΦΠ^4 ήρθε σε επικοινωνία με το φοιτητικό σύλλογο του Πανεπιστημίου για να ενημερωθεί για τη διαδικασία των εκλογών, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι ένας κομματικά διαβρωμένος σύλλογος χωρίς οργάνωση. Υπήρξαν ορισμένες άτυπες συναντήσεις με τον πρόεδρο του συλλόγου φοιτητών (που τυγχάνει να διατελεί και πρόεδρος της ΔΑΠ-ΠΑΠΕΙ), ο οποίος προέβαλε παράλογες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της ΦΠ^4 στις εκλογές (πχ. εκτύπωση 10.000 ψηφοδελτίων με έξοδα της νεοσύστατης παράταξης παρότι η συμμετοχή τους θα ήταν μόνο στις τμηματικές εκλογές με το σύνολο των φοιτητών να ανέρχεται περίπου στους χίλιους φοιτητές). Αντί να βοηθήσει ως όφειλε στην ομαλή ένταξη της ΦΠ^4 στην εκλογική διαδικασία, ανέβαλε τις απαντήσεις του υποδεικνύοντας το προεκλογικό Διοικητικό Συμβούλιο ως αρμόδιο όργανο.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτό, οι παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΠΕΙ και ΠΑΣΠ-ΠΑΠΕΙ απαγόρευσαν τη συμμετοχή της ΦΠ^4 στις εκλογές. Το βασικό κώλυμα που παρουσίασαν ήταν ότι το υφιστάμενο καταστατικό δεν ήταν εγκεκριμένο από πρωτοδικείο. Φυσικά, καμία διάταξη στο καταστατικό του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιώς δεν υπάρχει που να ορίζει ότι οι παρατάξεις που είναι ενταγμένες σε αυτόν πρέπει να έχουν εγκεκριμένο καταστατικό. Επίσης, βασικό σημείο στους κανόνες ακαδημαϊκής δεοντολογίας είναι η μη παρακώλυση, άμεση ή έμμεση, άλλων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας από την άσκηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων τους. Παρ' όλα αυτά, οι δύο αυτές φαύλες παρατάξεις στέρησαν από την ΦΠ^4 το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η δε έγκριση από τη πλευρά της ΠΚΣ-ΠΑΠΕΙ αποδεικνύει την απουσία αντικειμενικού κωλύματος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προέβαλλαν κι αυτοί αντίδραση.

Στην πραγματικότητα το Διοικητικό συμβούλιο ήταν καθόλα παράνομο, αφού πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μια ανακοίνωση για κάτι μυστικά προαποφασισμένο και δεν έγινε καμία φανερή ψηφοφορία από τα παρευρισκόμενα μέλη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση ανακοινώθηκε από άτομο που αποτελεί μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και είναι ήδη απόφοιτος του τμήματος, που συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να είναι πλέον τακτικό μέλος του συλλόγου φοιτητών. Στο άτομο αυτό παραχωρήθηκε παράνομα από την ΔΑΠ-ΠΑΠΕΙ το δικαίωμα να λειτουργήσει με δικαιοδοσία προέδρου. Χαρακτηριστικό είναι πως επέμενε να δηλώνει πως "ο φοιτητικός σύλλογος δεν έχει ανάγκη να ακούει επιχειρήματα βασισμένα σε νόμους και σε δικηγόρους γιατί από ένα σημείο και έπειτα αποφασίζει μόνο αυτός, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του την νομοθεσία", κάτι που αποδεικνύει ότι η ανομία, όπως και η αλαζονεία αποτελούν μερικά από τα πρώτα μαθήματα των εν δυνάμει μελλοντικών πολιτικών της χώρας μας.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου αξίζει να σημειωθεί η συμπεριφορά της ΠΑΣΠ-ΠΑΠΕΙ. Λίγες ώρες πριν το προεκλογικό Δ.Σ., εκπρόσωπος της ήρθε σε επαφή με μέλη της ΦΠ^4 προκειμένου να προτείνει την άτυπη παραχώρηση των εδρών της στο τμήμα με αντάλλαγμα την επίσημη υποστήριξή της στις εκλογές. Πρόσχημα για την παραπάνω πρόταση αποτέλεσε η βεβαιότητα ότι η αυτοδύναμη ΔΑΠ-ΠΑΠΕΙ θα απέρριπτε τη συμμετοχή της ΦΠ^4 στις φοιτητικές εκλογές. Αφού κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από τα μέλη της ΦΠ^4, λίγες ώρες αργότερα υπερψήφισε την απόφαση της ΔΑΠ-ΠΑΠΕΙ.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση και το πολιτικό σύστημα έχει δείξει την ανικανότητα του. Είναι γνωστό ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη των φοιτητικών παρατάξεων - όντας διαπλεκόμενα από νωρίς - καταλήγουν ακόμα και στα βουλευτικά έδρανα. Επομένως, η αντισυνταγματική απαγόρευση στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι αποτελεί ύψιστο πρόβλημα παιδείας με πολιτικές προεκτάσεις, πράγμα που φαίνεται από την πρόσφατη δήλωση του αρχηγού της Ν.Δ.. Με αυτή, έγινε η προσπάθεια να αναδειχθούν οι φοιτητικές εκλογές προκειμένου να αποτελέσουν μήνυμα, ανάγοντάς τις σε μέσο προώθησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Καταλήγοντας, είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών η ενεργοποίηση, προώθηση και στήριξη ανεξάρτητων κινήσεων και ιδεών ως μοναδική ελπίδα απαλλαγής από τους υπεύθυνους για την κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική κατάντια της χώρας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!