tromaktiko: Εν αναμονή της «θανατικής ποινής» της δημόσιας υγείας στη Δυτική Θεσσαλία

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Εν αναμονή της «θανατικής ποινής» της δημόσιας υγείας στη Δυτική Θεσσαλία



Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Λάρισας, σύσκεψη με αφορμή τον «Καλλικράτη» που προωθείται και στην δημόσια Υγεία.



Εκπρόσωποι υγειονομικών Φορέων της Θεσσαλίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για σύσκεψη και τάχθηκαν κατά των προωθούμενων αλλαγών στην δημόσια και ειδικά στο ενδεχόμενο κατάργησης νοσηλευτικών μονάδων.

Ο κ. Αγοραστός, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των υπηρεσιών του ΕΣΥ αλλά όχι με μοναδικό γνώμονα την περικοπή του κόστους και σε καμία περίπτωση με την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες» και κατήγγειλε το Υπουργείο Υγείας για «καλλιέργεια κλίματος φόβου για να περάσει περικοπές που ζητά το Μνημόνιο».

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Πέτρος Τομάρας, έριξε τις …μπηχτές του προς Διοικητές νοσοκομείων που δεν βρέθηκαν στην σύσκεψη –όπως η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Τρικάλων Αθηνά Πέτσα- λέγοντας «πολλοί διοικητές λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν και εμείς όμως έχουμε πιεστικό πρόγραμμα αλλά επειδή το θέμα μας αφορά, αλλάξαμε το πρόγραμμα για να παραβρεθούμε»…

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο αίτημα ενεργοποίησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας υπό τον Περιφερειάρχη και που προβλέπεται από τον Νόμο και πρόσθεσε «επιδιώκουμε εξορθολογισμό του συστήματος υγείας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη , λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας».

Οριοθετώντας την προσπάθεια αυτή, ανέφερε πως περιλαμβάνει την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ, στην οποία θα εμπλακεί σε μεγαλύτερο βαθμό η συζήτηση και η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση , η οργάνωση του ΕΚΑΒ,, οι οριακές και αναγκαίες προσαρμογές εντός των νοσοκομείων όπως συνένωση Α΄ και Β΄ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Λάρισας, ή της Α΄ και Β΄ Χειρουργικής στο νοσοκομείο Τρικάλων αλλά και αναδιατάξεις μεταξύ νοσοκομείων.

Ο κ. Τομάρας τόνισε «δε θα κλείσει κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα και καμιά θέση εργασίας; Δεν θα χαθεί».

Αφού επιχείρησε μετά την ομιλία του ο κ. Τομάρας, να φύγει από την σύσκεψη, δέχθηκε έντονες αντιδράσεις ώστε να ακούσει και τις απόψεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην σύσκεψη και τελικά παρέμεινε στην σύσκεψη.

Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων (απουσίαζε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων) και εκπρόσωποι εργαζομένων όπως και Πρόεδροι Συλλόγων Νοσοκομειακών Ιατρών, κατήγγειλαν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για προσχηματικό διάλογο και ειλημμένες αποφάσεις, χωρίς να απουσιάζουν από τις καταγγελίες και η στάση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας.

«Σκοπεύετε να καταθέσετε πρόταση αδιαφανή και κάτω από το τραπέζι», ανέφεραν οι καταγγέλλοντες στον κ. Τομάρα, ενώ οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, έκαναν λόγο για «κατάσταση αργού θανάτου της υγείας στην Θεσσαλία».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας ήταν ιδιαίτερα σκληρός στην ομιλία του όσον αφορά την σύσκεψη λέγοντας «βαρέθηκα να συμμετέχω σε …χύμα διαδικασίες χωρίς ατζέντα θεμάτων και χωρίς στοιχεία» μόνο και μόνο ο κάθε παραβρισκόμενος να κάνει την επανάστασή του και επέκρινε για «απουσία στοιχείων» την περιβόητη πρόταση του κ. Λιαρόπουλου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τόνισε πως «παρόλο που η οικονομία παραπαίει το προαπαιτούμενο για την υγεία, είναι η εύρεση πόρων» και κατέληξε λέγοντας ότι «υγεία δεν είναι η φροντίδα της βλάβης του ασθενούς, αλλά η πρόληψη και η έρευνα και για αυτά απαιτούνται χρήματα».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Τρικάλων Κώστας Ντόβας, τόνισε πως «το νοσοκομείο Τρικάλων δέχεται επίθεση για τα οικονομικά στοιχεία», χαρακτηρίζοντας την επίθεση «εκ του πονηρού».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Τρικάλων Ευάγγελος Μπαντής, αφού επέκρινε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και μετέφερε την οργή των συναδέλφων του, ανέφερε πως την Δευτέρα, θα υπάρξει σύσκεψη στο νοσοκομείο Τρικάλων με την συμμετοχή Φορέων του Νομού, καλώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, να συμμετάσχει σε αυτή την σύσκεψη.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τρικάλων Γιώργος Τσίγκας, ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον κ. Τομάρα, τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς στα θέματα υγείας. Η Θεσσαλία πρέπει να σχεδιάσει και να προγραμματίσει και να εφαρμόσει τις δικές της προτάσεις στο χώρο της υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες της. Η υγεία είναι δικαίωμα για κάθε Θεσσαλό πολίτη και καθήκον της οργανωμένης κοινωνίας» και πρόσθεσε με νόημα ότι «μια οικονομική κρίση, αυξάνει τα ποσοστά σωματικών και ψυχικών παθήσεων και δεν νοείται καμιά μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».







     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!