tromaktiko: Απάντηση στο φοιτητή θεολογίας περί αποδείξεων ύπαρξης του Θεού

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Απάντηση στο φοιτητή θεολογίας περί αποδείξεων ύπαρξης του Θεού



Ο σωστός τρόπος σκέψης είναι ο εξής: Ξεκινάω από το μηδέν, δε παίρνω τίποτα ως δεδομένο, καταστρέφω ότι έχω αυτονόητο στο μυαλό μου...
και ξεκινάω από το μηδέν προσπαθώντας βάση στοιχείων και λογικής να αποδείξω το ζητούμενο. πχ:

Υπάρχουν ελέφαντες; Δεν τους έχω δει αλλά υπάρχουν βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες ανθρώπων που τους έχουν δει.

Ισχύει το πυθαγόρειο θεώρημα? Ναι αποδεικνύεται από τα μαθηματικά μέσω του τύπου α2 = β2 + γ2.

Η διαστολή του σύμπαντος είναι πραγματική? Ναι γιατί η μέση θερμοκρασία του σύμπαντος μειώνεται στο πέρασμα του χρόνου (πολύ χοντρικά)

Υπάρχουν ηλεκτρόνια? Επίσης δε τα έχω δει αλλά έχουν μελετηθεί και η ύπαρξη τους έχει αποδειχθεί πειραματικά.

Υπάρχει θεός? Για να δούμε τι στοιχεία έχουμε. Έχουμε 2 βιβλία τα οποία αναφέρουν φλεγόμενους θάμνους που μιλάνε, ανθρώπους που ζουν μέσα σε φάλαινες, φαγητό να πέφτει από τον ουρανό, θάλασσες να ανοίγουν στα δύο, ανθρώπους να περπατάνε πάνω στο νερό, φίδια που μιλάνε. Επίσης δίνονται απαντήσεις για τη προέλευση του ανθρώπου. Φτιάχτηκε από χώμα ενώ η γυναίκα φτιάχτηκε από το πλευρό του Αδάμ. (Μια θεωρεία η οποία για πολλούς φαίνεται πιο λογική από την εξελικτική θεωρεία.) Βέβαια τα τελευταία χρόνια που το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων έχει ανέβει και οι επιστήμες έχουν κάνει τεράστια άλματα, για να μειωθεί κάπως ο παραλογισμός, πολλά από αυτά “βαφτίστηκαν” ξαφνικά ως αλληγορικά.

Η λογική λέει (θέλω να πιστεύω) ότι όλα αυτά είναι ένα παραμυθάκι. Μήπως όμως είναι αλήθεια? Μήπως η ιστορία έχει αποδείξει ότι όλα αυτά είναι όντως αλήθεια? Η απάντηση είναι δεν έχουμε στοιχεία Το μόνο που αποδεικνύει την εγκυρότητα της Αγίας Γραφής είναι η ίδια Αγία Γραφή! Θα περίμενα να έχει καταγραφεί ιστορικά κάποιος άνθρωπος ο οποίος ανέσταινε νεκρούς, περπατούσε πάνω στο νερό, θεράπευε τυφλούς, παράλυτους, δαιμονισμένους και τελικά ανασταινόταν στους ουρανούς ότι θα τράβαγε το ενδιαφέρον κάποιων εκ των ιστορικών της εποχής. Για την ακρίβεια θα περίμενα να έχει βουίξει ο τόπος όπως λέμε! Όμως τζίφος… Τα μόνα στοιχεία που έχουμε εξακολουθούν να είναι από ένα βιβλίο.

Γιατί πιστεύουμε λοιπόν? Απλά γιατί έτσι μας μάθανε. Δεν πιστεύουμε βάση λογικής, πιστεύουμε επειδή δεχόμαστε προπαγάνδα από μικρή ηλικία. Γινόμαστε χριστιανοί απ’ όταν είμαστε μωρά και μαθαίνουμε ότι αυτή είναι η σωστή θρησκεία και όλες οι άλλες θρησκείες είναι παράλογες…). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 99% των θρήσκων Τούρκων, Ιρακινών κτλ κτλ είναι μουσουλμάνοι, το 99% των θρήσκων Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ότι το 99% των κατοίκων της φυλής Μάο Μάο πιστεύουν δε ξέρω και εγώ που. Έτσι τους μάθανε. Το οποίο σημαίνει ότι αν γενιόσασταν σε κάποια άλλη χώρα θα ήσασταν μουσουλμάνοι, βουδιστές, καθολικοί, ινδουιστές κτλ κτλ. Απαντήσεις του στυλ δε χρειάζομαι στοιχεία το νιώθω, το βιώνω, κτλ κτλ είναι απαράδεκτες. (Ξαναδιάβασε παραπάνω) Κάποιος μπορεί να βιώνει τον Χάρι Πότερ. Κάποιος άλλος τον Μπομπ Σφουγγαράκη. Είναι επιχείρημα αυτό?

Και τώρα να απαντήσω σε κάποια σημεία στα λεγόμενα του φοιτητή θεολογίας.

Αναφέρεις: “Τι επικρατεί στον κόσμο χωρίς Χριστό; Κατάθλιψη, πορνεία, σεξουαλικές ανωμαλίες, διαφθορά ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ”

Εσύ δηλαδή πιστεύεις ότι είμαστε από τη φύση μας ανώμαλοι, εγκληματίες διεφθαρμένοι, μανιοκαταθλιπτικοί και ότι αυτό που μας εμποδίζει να εκδηλώσουμε τον πραγματικό μας εαυτό είναι η θρησκεία. Μάλιστα.

Αναφέρεις: “Το ότι υπάρχει ο Θεός το αποδεικνύει η ζωή. Πήγαινε και ρώτα τους πολύτεκνους με τα 5 και τα 10 παιδιά πώς τα βγάζουν πέρα με μισθούς 800”.

Πως τα βγάζουνε πέρα? Θα σου απαντήσω. Η απάντηση είναι… απλά τα βγάζουνε πέρα. Άμα έβγαζαν λιγότερα λεφτά μπορεί να μη τα έβγαζαν πέρα. Ο θεός τι σχέση έχει? Ξεχνάς όμως τα παιδάκια στην Αφρική που πεθαίνουν κατά εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) κάθε μέρα. Που είναι ο θεός εκεί?

Αναφέρεις: “Και τέλος δες ποιος εδώ και 2000 χρόνια πολεμάται όσο κανένας άλλος: ο Χριστός. Σφάζανε ανθρώπους στο όνομά του.”

Συμφωνώ. Όλοι μας θυμόμαστε την ιερά εξέταση, τις σταυροφορίες και τους βίαιους εκχριστιανισμούς

Αναφέρεις: “Ανοιξε εσύ τα μάτια σου και άσε εμάς” .” Και κοίτα αυτούς που προσπαθούν να είναι χριστιανοί. Γιατί αυτοί έχουν τα ανοιχτά μάτια και μυαλά.”

Κάποιος ο οποίος δέχεται “ετοιματζίδικες” θεωρίες και δέχεται πράματα όπως του τα λένε χωρίς να σκέφτεται δεν έχει καμία σχέση με αυτά που προείπες.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!