tromaktiko: Θεσσαλονίκη: Όταν οι συνταξιούχοι ... παίρνουν τα βουνά και γίνονται εθελοντές!

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη: Όταν οι συνταξιούχοι ... παίρνουν τα βουνά και γίνονται εθελοντές!



Όταν σκέφτεται κάποιος έναν συνταξιούχο, συνήθως οι εικόνες που "γεννά" το μυαλό έχουν σχέση με καφενείο, τάβλι, έναν άνθρωπο που ασχολείται με τον κήπο ή τα εγγονάκια του. Πάντως, δύσκολα ο συνειρμός θα οδηγούσε σε μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων, με ενεργή εθελοντική δράση, που ετοιμάζονται μάλιστα το φετινό καλοκαίρι να αναλάβουν την προστασία του δάσους της Κασσανδρείας στη Χαλκιδική!

Η Επιτροπή Συνταξιούχων Εθελοντών είναι μια ομάδα συνταξιούχων υπαλλήλων του Δημοσίου, που εδώ και περίπου ένα χρόνο έχουν αναλάβει δράση και προσπαθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπου μπορούν, προκειμένου να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην κοινωνία.

Πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο Νίκος Καρακώστας και ο Γιώργος Μποχωρίδης, συνταξιούχοι δικαστικοί υπάλληλοι.

"Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη μας να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε και να συνεισφέρουμε στην κοινωνία, ανταποδίδοντας, αν θέλετε, το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή για μας και την οικογένειά μας", αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Καρακώστας.

"Ως δημόσιοι υπάλληλοι πληρωνόμασταν από το κράτος, δηλαδή από την κοινωνία, θέλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας, εθελοντικά πλέον", προσθέτει.

Για κάποιους μπορεί να είναι ρομαντικοί ή αιθεροβάμονες, ενώ άλλοι ίσως να τους κοιτούν με δυσπιστία και σκεπτικισμό. Εκείνοι, όμως, συνεχίζουν τη δράση τους απτόητοι. "Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε σύλλογος, ούτε κάτι παρόμοιο, που χρειάζεται χρηματοδότηση", λέει ο κ.Καρακώστας και συμπληρώνει: "Είμαστε μια ομάδα με κοινές ιδέες και ιδανικά, απλοί άνθρωποι με τη δική μας φιλοσοφία ζωής".

Τα μέλη της Επιτροπής Συνταξιούχων Εθελοντών εδώ και αρκετό καιρό επισκέπτονται υπηρεσίες και εργάζονται εθελοντικά, διευκολύνοντας τον κόσμο που προσέρχεται εκεί.

Αυτές τις μέρες, αναμένεται να συναντηθούν με τον δήμαρχο Κασσανδρείας, Βασίλη Παπαγιάννη, για να συζητήσουν τον τρόπο, με τον οποίο θα αναλάβουν τη δασοπροστασία της περιοχής, λειτουργώντας υποστηρικτικά στο έργο των πυροσβεστών. "Ήδη, έχουμε συγκεντρώσει μια ομάδα 15 ατόμων και περιμένουμε να ανταποκριθούν κι άλλοι", σημειώνει ο κ.Καρακώστας.

Οι πράξεις τους, όμως, δεν σταματούν εδώ. Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους και στα νοσοκομεία. Από Σεπτέμβρη, συζητούν -για αρχή- να παραβρίσκονται στις εφημερίες του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και να βοηθούν τους ασθενείς, ώστε να βρίσκουν τις κλινικές που αναζητούν και γενικότερα να τους καθοδηγούν σε ό,τι χρειάζονται.

Φαίνεται πως εκεί που σταματά η δουλειά, αρχίζει ο εθελοντισμός…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!