tromaktiko: Η παιδεία μας.. και η υγεία μας

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Η παιδεία μας.. και η υγεία μας



Νομίζω οτι είναι σαφές πόσο ενδιαφέρονται οι πολιτικοί και οι σεξομανείς του δντ για την παιδεία και την υγεία μας...
Στο όνομα της οικονομίας, αντι να πάνε να κάνουν εναν έλεγχο στους μεγαλογιατρούς,μεγαλοδικηγόρους και στους καλλιτέχνες, κλείνουν σχολές, συγχωνεύουν νοσοκομεία, μειώνουν κοινωνικές παροχές.

Κάπου τα 2 αυτά θέματα, η παιδεία και η υγεία αλληλοεπικαλύπτονται: η εκπαίδευση των μελλοντικών εργαζομένων στα νοσοκομεία. Θέλουν, λέει, να κλείσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα νοσηλευτικής γιατί το αντικείμενο, λέει, διδάσκεται στα τει και δεν είναι βέβαιοι κατα πόσο απαιτεί το επάγγελμα επιστημονική τεκμηρίωση. Ξέρω οτι πολλοί δεν έχουν ιδέα οτι υπάρχει το τμήμα. Το ξέρουμε όμως εμείς που ιδρώσαμε να βγάλουμε 17-18 χιλιάδες μόρια για να μπούμε. Το ξέρουμε εμείς που πρέπει να διαβάσουμε εκατοντάδες σελίδες σε κάθε μάθημα και που σε πολλά απο αυτά δεν πρόκειται να περάσεις αν δε μάθεις και την τελευταία υποσημείωση στο κάτω μέρος του βιβλίου. Γιατί όλοι ξέρουμε πολύ καλά πως στη βάρδια οι γιατροί κοιμούνται και εμείς είμαστε μόνοι δίπλα στον ασθενή. Γιατί αν ο κυρ Γιάννης με καρδιακή ανεπάρκεια αρχίσει να βήχει δε θα του πούμε και δεν πρέπει να του πούμε "Χριστός" αλλά να καταλάβουμε οτι κάτι τρέχει, οχι στα γύφτικα, γιατί μπορεί να έχει κάτι που χρειάζεται α-μ-ε-σ-η παρέμβαση. Γιατί κάποιοι κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά για να αποδείξουν οτι με την έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού που υπάρχει οι ασθενείς πραγματικά κινδυνεύουν.

Γιατί αυτό το επάγγελμα που εδω αναρωτιόμαστε αν απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση, στην Αμερική αντικαθιστά γιατρούς. Αν γυρίσετε τα αμερικανικα νοσοκομεία μπορεί να διαπιστώσετε οτι σε κάποια στα χειρουργεία δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, την αναισθησιά την κάνει ο νοσηλευτής. Και με τα μισά χρήματα απ οσα παίρνει ένας αναισθησιολόγος, μια και έχουμε και οικονομική στενότητα. Αλλά φυσικά εδω εμπλέκονται συμφέροντα πολλών, πάρα πολλων. Ας φέρουν λοιπόν στην Ελλάδα και γορίλες να κάνουν τις νοσηλείες και τις έρευνες. Κι αυτοί μαθαίνουν ικανοποιητικά. Αυριο μεθαύριο θα φέρουν και γορίλες για να χτίσουν σπίτια, να χειρουργήσουν.... μονο τη διακυβέρνηση της χώρας δε μπορουν να αναλάβουν γιατί αυτή την έχουν καταλάβει ήδη άλλα ζώα..
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!