tromaktiko: Άντε ...γεια...

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Άντε ...γεια...



Πέρασε ένας χρόνος που μένω στην ΝΥ και ήρθε η ώρα να γυρίσω. Κάνοντας μια αποτίμηση στο μυαλό μου σκέφτηκα ένεκα και των αγανακτισμένων ημερών να την μοιραστώ.
Στην ΝΥ έρχεσαι από την πρώτη ημέρα αντιμέτωπος με τα θηριώδη κτήρια που σου προκαλούν δέος. Άλλα καθρεπτίζουν και άλλα χρωματίζουν τον δρόμο σου. Ανάμεσα τους πανέμορφες εκκλησίες, κτήρια ιωνικού ρυθμού, πάρκα με πολύ πράσινο χωμένα ανάμεσα στα μεγαθήρια και στο κέντρο το κόσμημα του νησιού του Manhattan, το central park. Έχοντας παρέα έναν φίλο από την Κύπρο περπάτησα ώρες την πόλη αυτή πάνω-κάτω, έψαξα τις γωνιές της και χάζεψα τον κόσμο της. Μετά από ένα χρόνο και ενώ αγωνιούσα να φθάσω και να ζήσω στην μητρόπολη του πλανήτη μας συμπαιραίνω πόσο πολύ αγωνία έχω να επιστρέψω στην Αθήνα. Όχι, ούτε τρελός είμαι ούτε μαζοχιστής. Η Αθήνα όπως και αρκετές πόλεις στην Ελλάδα έχουν ένα χαρακτηριστικό που δύσκολα το βρίσκεις σε μεγάλη πόλη του εξωτερικού. "ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ" και εξηγούμαι. Στην ΝΥ τα κτήρια είναι ίδια, ψηλώνουν, κονταίνουν, αλλάζουν λίγο πρόσοψη και χρώμα. Τα εστιατόρια ίδια και απαράλλαχτα σε όλη την πόλη. Τα καφέ, οι pubs, τα clubs δεν έχουν χαρακτήρα διαφορετικό παρά λίγο ή πολύ μοιάζουν μεταξύ τους. Στην Αθήνα υπάρχει χρώμα και το κατάλαβα τώρα. Το κέντρο της είναι το κέντρο μιας αστικής πόλης, η Ερμού, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, η Ομόνοια, μαγαζιά και εταιρείες καφετέριες και εστιατόρια. Έπειτα…λίγο εκεί παραέξω προβάλλει η Ακρόπολη με την Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Καθώς κατεβαίνεις την Λ.Συγγρού έχεις 2 επιλογές. Δεξιά είναι ο Πειραιάς, η Καστέλα, το πασαλιμάνι και αριστερά απλώνεται όλη η παραλία με την Γλυφάδα, την Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα. Περιοχές με τόσο διαφορετικές ιστορίες και εικόνες. Η πόλη μας έχει πολλά πρόσωπα και άπειρες δυνατότητες. Κάθε περιοχή εάν της προσθέσεις ελάχιστα στοιχεία μπορεί να ομορφύνει πάρα πολύ και να είναι ανταγωνιστική.
Με στεναχωρεί που βλέπω το πόσο σέβονται την πόλη τους εδώ, όταν το 50% των κατοίκων είναι αλλοδαποί και το 70% δεν έχουν γεννηθεί στην ΝΥ. Γιατί ρε γαμώτο δεν είναι όλα γραμμένα με spray; τι σκατά εδώ δεν έχουν ομάδες, δεν έχουνε "ραπερς";
Γιατί σε ένα νησί που θα μπορούσανε να εκμεταλευτούνε και το τελευταίο χιλιοστό δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος χωρίς δέντρο και προκαλλώ τον οποιοδήποτε για το αντίθετο. Τι σκατά είναι πιο οικολόγοι?
Είναι δυνατόν στην ΝΥ που κάποτε δεν ανέβαινες πέραν των 100 δρόμων και κάτω από την 14 να μπορείς να περπατήσεις άφοβα-Α Φ Ο Β Α σε όλο το Manhattan και στην πόλη μας ο κόσμος στην Κυψέλη, στον Αγ.Παντελεήμονα και στα Πατήσια να φοβάται να βγει να πάει να γράψει φάρμακα στο ΙΚΑ? Αυτοί τι σκατά κάνανε και εμάς μας είναι τόσο δύσκολο?
Πως είναι δυνατόν το 100 ετών άθλιο μετρό τους να έχει aircondition και εμάς που είναι μόλις 10 ετών μωρό να παραγγείλαμε τα μισά βαγόνια χωρίς κλιματισμό, τι σκατά δεν καψώνει ο Αθηναίος?
Πως διάολο η ΝΥ έχει 100 μουσεία και η Αθήνα με χιλιάδες χρόνια ιστορίας τα μουσεία της είναι επιπέδου νηπιαγωγείου? Τι σκατά αυτοί είναι πιο ικανοί ή ήταν κατακτητές και δεν το θυμάμαι σαν τους εγγλεζοφράγκους?
Πως δεχόμαστε και ψηφίζουμε Αβραμο/Ντόρα?Κακλαμ/Καμινη οι οποίοι δεν κάνανε ΤΙΠΟΤΑ για την πόλη. Ποιά πόλη δηλαδή, κάτι τετραγωνικά χιλιόμετρα όλα και όλα. Ούτε ο ΝΥεζος είναι μαζόχας να θέλει να πληρώνει τέλη αλλά εδώ βλέπει και τον κόπο του να μην πηγαίνει στράφι. Έχει ένα πάρκο να περπατήσει ο φτωχός, τσάμπα, να πάει βόλτα με την οικογένεια λες και είναι εξοχή. Έχει συγκοινωνία ανά τετράγωνο και σταθερή στην ώρα της. Τι, δεν έχει κίνηση η ΝΥ;
Εδώ η γιαγιά στην Κυψέλη που μεγάλωσε και δεν οδηγεί τελείωσε έτσι? Να τη φάει την γρία το διαμέρισμα.
Εγώ κατάλαβα ότι όλα πηγάζουν από την ανταπόδοση. Δεν είναι ρομποτάκια οι Γερμανοί, οι Αμερικάνοι κλπ και εμείς οι εξυπνότεροι όλων…άλλωστε εάν ήμασταν έξυπνοι δεν θα γλύφαμε τον κάθε καραγκιοζοπαίχτη βλαχοδήμαρχο για διορισμό γιατί απλούστατα δεν θα τον χρειαζόμασταν. Οι άνθρωποι αυτών των χωρώ πέρα από την ισχυρή νομοθεσία, παρατηρούν και αναγέννηση δίπλα τους, δέντρα, δρόμοι, πάρκα, γήπεδα. Εδώ βρε πως να μην βγει ο καψερός στον δρόμο όταν βλέπει τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής, να του της "ληστεύουν" και να μην γίνεται και τίποτα. Αυτό είναι το γ...το…σε ξεζουμίζω αλλά τσάμπα.
Εγώ κατάλαβα ότι ψηφίζουμε ανθρώπους, οι οποίοι ειλικρινά δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα μας, για τη πόλη μας για τους πολίτες. Δηλαδή πόσο πιο άμεσα πρέπει να μας το πούνε όταν 60 χρόνια με τα τον 2οΠΠ κοιτάξεις που είμαστε.
Είναι η χώρα ομορφότερη? σκ...ά
Είναι η Αθήνα ομορφότερη? επίσης σκ….ά
Είναι οι Έλληνες "ευτυχισμένοι"? ξανά σκ…ά
Τότε απορώ γιατί δεν τους μαυρίζουμε? Αφού οι άνθρωποι δεν είναι με το μέρος μας, δεν θέλουν το καλό μας!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!