Συνταγή για 6 άτομα.
Υλικά:
6 μεγάλα, τραγανά μήλα (π.χ. γκράνι σμιθ)
1/3 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένα πεκάν (καρύδια)
1/2 φλιτζάνι ανάμικτα σταφίδες, ψιλοκομμένα παστά σύκα και φοινίκια
1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 φλιτζάνι χυμό μήλου
Γαρνιτούρα:
2 κουταλιές της σούπας μαλακή μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
Αφαιρούμε τον πυρήνα των μήλων σχεδόν μέχρι την βάση χωρίς να κόψουμε τα μήλα μας.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου. Προσθέτουμε τα πεκάν, το μείγμα σταφίδων/παστών φρούτων, την κανέλα, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα μήλα μας μέχρι επάνω και ακόμα λίγο παραπάνω.
Σε ένα μικρό μπολ ετοιμάζουμε την γαρνιτούρα ανακατεύοντας τα υλικά μαζί (μαύρη ζάχαρη και βούτυρο) και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε τα μήλα σε ένα μέτριο ταψί και περιχύνουμε με το χυμό μήλου. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε την γαρνιτούρα πάνω στα μήλα και τοποθετούμε πίσω στο φούρνο για ακόμα 5 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά.
Σερβίρετε τα μήλα ζεστά συνοδεύοντας τα με παγωτό βανίλια. Απολαύστε!
http://xs-recipes.com