tromaktiko: Σε έξαρση ίωση γαστρεντερίτιδας. Ολόκληρες οικογένειες στο κρεβάτι

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σε έξαρση ίωση γαστρεντερίτιδας. Ολόκληρες οικογένειες στο κρεβάτι



Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας εδώ και λίγο καιρό..
Σχεδόν σε κάθε σπίτι έχουμε ατυχείς προσβληθέντες. Aρκετά είναι τα κρούσματα που φτάνουν καθημερινά στα νοσοκομεία της Λαμίας της Λιβαδειάς και όλης της περιφέρειας Στερεάς. Η Γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιούς. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γαστρεντερίτιδα αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή ίωση μετά το κοινό κρυολόγημα, επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα. Μάλιστα, ένα είδος ιού που ευθύνεται για τη γαστρεντερίτιδα, ο νοροϊός, «κολλάει» πολύ εύκολα, ακόμα απ τα πόμολα, χερούλια και από τα πληκτρολόγια των κομπιούτερ! Η μόνη δυνατή πρόληψη είναι να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, και να τα απολυμαίνετε με ένα αλκοολικό διάλυμα , απ αυτά που κατά κόρον κυκλοφόρησαν απ τον φόβο…της επιδημίας ( της γρίπης Η1Ν1, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει έξαρση.

Εποχική και καθόλου ανησυχητική χαρακτήρισε την ίωση γαστρεντερίτιδας που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του ντόπιου πληθυσμού η Λαμιώτισσα παιδίατρος Αντα Καλύβα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας. Η γιατρός αναφέρθηκε και στο πώς μπορεί να «κολλήσετε» Αν δεν τηρείτε τους κανόνες υγιεινής (π.χ. δεν πλένετε τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα).

• Τρώγοντας μολυσμένα τρόφιμα ή πίνοντας μολυσμένο νερό. Αν χρησιμοποιείτε μαγειρικά σκεύη που δεν είναι καθαρά.
• αγγίζοντας επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων, όπως τουαλέτες, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.
• Αν έρθετε σε άμεση επαφή με άτομα που νοσούν ή είναι σε περίοδο ανάρρωσης (3-4 ημέρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα). Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε τα δικά τους ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια και κουβέρτες και επιπλέον την ίδια τουαλέτα.
Στην πλειονότητά τους, οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες είναι αυτοϊάσιμες. Δηλαδή, κάνουν τον κύκλο τους και τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους.Δεν χρειάζεται πανικός.
• Μείνετε στο σπίτι και αναπαυθείτε.
• Χρησιμοποιήσετε αντιδιαρροϊκά ή αντιεμετικά φάρμακα, μόνο στην περίπτωση που το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σας. (Αποφύγετε τα ισχυρά αντιδιαρροϊκά φάρμακα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και παράλυση του εντέρου.)
• Αν έχετε πυρετό, πάρτε ένα απλό αντιπυρετικό (παρακεταμόλη).
• Αναπληρώστε τα υγρά που χάσατε με τη διάρροια και τον εμετό, πίνοντας νερό και ηλεκτρολυτικά διαλύματα.

Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε την αφυδάτωση, που αποτελεί το βασικότερο κίνδυνο για όσους «κολλήσουν» γαστρεντερίτιδα.
http://www.lamiastar.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!