tromaktiko: Σκέψεις για το ΑΠΘ

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Σκέψεις για το ΑΠΘ



Θα γνωρίζετε μάλλον ότι το Α.Π.Θ. εν όψει λιτότητας απειλείται με λουκέτο. Μάλιστα  διοργανώνεται εκδήλωση στήριξής του κι έχουν προσκληθεί και οι τοπικές αρχές (Ψωμιάδης, Άνθιμος, Μπουτάρης κλπ.).

Ισχυρίζονται οι πρυτανικές αρχές και οι λοιποί πανεπιστημιακοί ότι το πανεπιστήμιο θα κλείσει γιατί δε θα μπορεί να πληρώσει πια τα λειτουργικά του έξοδα!

Σαν φοιτήτρια που είναι χρόνια μέσα στο Α.Π.Θ (ως προπτυχιακή και μεταπτυχιακή) έχω ακούσει πάρα μα πάρα πολλά για προμήθειες και εξαφάνιση κονδυλίων:

-για κάλυψη αναγκών των καθηγητών κάθε είδους με έξοδα του πανεπιστημίου

-για αγορά εξοπλισμού των προσωπικών εταιριών των καθηγητών με έξοδα του πανεπιστημίου,

-για χρήματα που προορίζονταν για θέρμανση πανεπιστημίου και κατέληξαν στις τσέπες κάποιων κλπ.

Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά δεν μπορώ να τα αποδείξω! Είναι όμως μια μεγάλη αλήθεια ότι για χρόνια κάποιοι (κ δεν είναι λίγοι) εκμεταλλεύονται ασύστολα τα χρήματα του Πανεπιστημίου και να που φτάσαμε σε ένα σημείο να συζητάμε για λουκέτο..

Το έναυσμα για να σας στείλω αυτό το mail ήταν μια ανάλογη κίνηση για την οποία ευτυχώς μπορώ να δώσω κάποια στοιχεία. Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψη μας μια από τις περιπτώσεις αυτές που 'κάτι δεν κολλάει'.

Το τμήμα Πληροφορικής, σχεδόν άστεγο ως τώρα που δανείζεται χώρους άλλων τμημάτων, αποφάσισε να νοικιάσει έναν δικό του χώρο. Κατέληξε λοιπόν σε ένα ακίνητο στην Καλαμαριά, το οποίο είναι αχανές και παλιό (έχει γίνει μάλλον ανακαίνιση), διαθέτει κυρίως γραφεία για τους καθηγητές ενώ οι αίθουσες διδασκαλίας (3 έχω μετρήσει εγώ) δεν έχουν καν παράθυρα ούτε και θέρμανση κανονική (μόνο a/c) και συνεπώς είναι μες στην υγρασία κι εντελώς ανθυγιεινές. Το ακίνητο δεν έχει καμιά λειτουργικότητα σαν χώρος -θυμίζει περισσότερο λαβύρινθο- και το μεγαλύτερο μέρος του είναι άχρηστο κι αναξιοποίητο (τεράστιοι διάδρομοι, υπερβολικά μεγάλα και άδεια γραφεία). Συν τοις άλλοις είναι πολύ μακριά από το Πανεπιστήμιο κι αναγκάζει τους φοιτητές σε αδικαιολόγητες μετακινήσεις.

Κοινώς ο χώρος αυτός είναι μια πολύ άκυρη κι άστοχη επιλογή πανεπιστημιακού χώρου που όμως αποδεικνύεται τελικά ότι κοστίζει στο πανεπιστήμιο περίπου 30.000? μηνιαίως!! 30 χιλιάρικα μηνιαίως για τον 'αέρα' ενός χώρου που κάθε άλλο παρά για πανεπιστημιακός προσφέρεται. Αποδεικτικό αυτού:

http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4%CE%91%CE%97%CE%A046%CE%A88%CE%A7%CE%92-1%CE%94

Την ίδια στιγμή -και καθαρά για λόγους σύγκρισης- το Τμήμα Καλών Τεχνών φαίνεται να νοικιάζει 4 ορόφους σε οικοδομή της Π.Μελά έναντι 10.000? το τρίμηνο!

(αντίστοιχο link: http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4%CE%91%CE%97%CE%A046%CE%A88%CE%A7%CE%92-2 )

Προκύπτει λοιπόν μια μάλλον ύποπτη αντιμετώπιση όλου αυτού. Γιατί να σπαταλείται ένα τόσο μεγάλο ποσό σε κάτι που είναι σχεδόν ακατάλληλο για το σκοπό που επιλέχθηκε τη στιγμή που σαφώς θα υπήρχαν πιο κατάλληλες επιλογές κοντά στο campus και πολύ οικονομικότερες όπως η περίπτωση των Τμήματος Καλών Τεχνών? Γιατί λοιπόν το Τμήμα Πληροφορικής επέλεξε ένα χώρο με 10πλάσιο ενοίκιο από αυτό του Τμήματος Καλών Τεχνών?

Και μέσα σε αυτά προστέθηκε πρόσφατα και το άλλο με τις περσίδες που κόστισαν 129.000? για σκίαση της πτέρυγας των Πολιτικών Μηχανικών... Για σκίαση μιας μόνο πτέρυγας!

Γίνονται επομένως τεράστιες σπατάλες που οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι είναι ύποπτες και πιθανότατα εξυπηρετούν κάποιους. Άρα γιατί λοιπόν δεν αναλαμβάνει κανείς να κάνει κάποιο έλεγχο να δει που πάνε τόσα λεφτά κι αν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες?

Ειδική δεν είμαι προφανώς και δε μπορώ να γνωρίζω τα πραγματικά έξοδα συντήρησης ενός Πανεπιστημίου τέτοιου μεγέθους αλλά δεδομένου ότι τόσα χρόνια συντηρούνταν παρά το συνεχές κλέψιμο από τους κύκλους κάποιων μακρυχέρηδων ακαδημαϊκών, αδυνατώ να πιστέψω πως δε μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του έστω και με περικοπές 50%! Αυτό νομίζω είναι κοινή λογική....Κι είναι προκλητικό να ακούω ότι θα κλείσει γιατί δε θα μπορεί να καλύψει τα βασικά του έξοδα...

Παρόλα αυτά οι αρχές του Πανεπιστημίου θα βγουν αύριο να δηλώσουν ότι δε τους αρκεί η χρηματοδότηση και να απειλήσουν ότι θα κλείσουν το Πανεπιστήμιο όταν η αλήθεια είναι ότι τα λεφτά φτάνουν για τη βιωσιμότητα του Α.Π.Θ. , απλά δε φτάνουν πλέον να καλύψουν και τις τρύπιες τσέπες μερικών. Κι έχουν μάλιστα το θράσος να καλούν κι εμάς τους φοιτητές να στηρίξουμε αυτή την εκδήλωση.

Αυτά ήθελα να πω με την ελπίδα ότι κάποιος θα βγάλει την υπόθεση στο φως μια που εγώ δυσκολεύομαι κι αναγκάζομαι να κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία μου γιατί δε θέλω να ρισκάρω το πτυχίο μου. Παρ' όλα αυτά θα συνεχίσω έστω και ανώνυμα να γνωστοποιώ το συγκεκριμένο γεγονός και ό,τι άλλο αντίστοιχο πέσει στην αντίληψη μου γιατί σιχάθηκα τη διαφθορά και τα λαμόγια που εξαπλώνονται σαν την πανούκλα. Κι εύχομαι σ' αυτή την προσπάθεια να βρω κι εσάς συμμάχους.

Αναγώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!