tromaktiko: Η Κύπρος η πιο ομοφοβική κοινωνία της ΕΕ

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η Κύπρος η πιο ομοφοβική κοινωνία της ΕΕ



Η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή ήπειρο όσον αφορά τα θέματα που αφορούν Λεσβίες, Ομοφυλόφιλους, Αμφισεξουαλικούς και Τρανσεξουαλικούς, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, σύμφωνα με αναφορά της...
ευρωπαϊκής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων «ILGA Europe», είπε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης «Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου» Γιώργης Ρεγγίνος. Μιλώντας το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, με αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, ο κ. Ρεγγίνος είπε ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που βρίσκεται σε αυτή τη χαμηλή βαθμίδα και κατατάσσεται στο -2.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με έρευνα της Accept, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, 47% των ΛΟΑΤ προσώπων γίνονται δέκτες ψυχολογικής βίας, 8% εξ αυτών κα’ επανάληψη. Πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά για ένα 15%, το οποίο δέχεται και σωματική βία, που φτάνει από σπρωξιές μέχρι ξυλοδαρμούς και βιασμούς.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι το θέμα της ομοφοβίας αφορά την Κύπρο, καθώς όπως είπε μεγαλώνουν ομοφυλόφιλα παιδιά, έφηβοι, νέοι και νέες σε ένα καθεστώς απομόνωσης, φόβου, στιγματισμού και περιθωριοποίησης. Οι έρευνες για την Κύπρο, πρόσθεσε, δείχνουν ότι το 51% των ερωτηθέντων νιώθει άβολα κοντά σε ομοφυλόφιλα πρόσωπα, ένα 75% δηλώνει ότι έχει πρόβλημα αν κάποιος φίλος τους είναι ομοφυλόφιλος και μόνο το 3% των Κυπρίων γονέων δηλώνει ότι δεν θα άλλαζε την συμπεριφορά του προς το παιδί του, αν μάθαινε ότι είναι ομοφυλόφιλο.

Ο προϊστάμενος της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, Άριστος Τσιάρτας, είπε ότι η Κύπρος αποποινικοποίησε μόλις πριν από δέκα χρόνια την ομοφυλοφιλία και πρόσθεσε ότι ακόμη συζητά για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ανέφερε ότι η σημερινή παγκόσμια ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού, αναφορικά με τα στοιχεία που παρουσιάζουν την Κύπρο με τον χαμηλότερο δείκτη ανεκτικότητας απέναντι στα ΛΟΑΤ άτομα και υψηλούς δείκτες ομοφοβικών περιστατικών στα σχολεία και την κοινωνία. Πρόσθεσε ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να προβληματίσουν, γιατί αντανακλούν το επίπεδο πολιτισμού, ανοχής και μισαλλοδοξίας της κυπριακής κοινωνίας.

Με αφορμή την παρουσία υποψηφίων βουλευτών στην εκδήλωση, ο κ. Τσιάρτας ανέφερε ότι αποτελεί ευκαιρία για να «σκεφτούμε και να νομοθετήσουμε» όσον αφορά την ποινικοποίηση των ρατσιστικών περιστατικών, την αντιμετώπιση του ομοφοβικού λόγου και την προοπτική αναγνώρισης του συμφώνου συμβίωσης. Είπε ακόμη ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η υιοθέτηση του κεκτημένου κατά των διακρίσεων κατέστησαν επιβεβλημένη την αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των προσώπων, χωρίς καμία διάκριση λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παυλίδης, μίλησε στη δική του παρέμβαση για τον ρόλο των ΜΜΕ στην αντιμετώπιση των ΛΟΑΤ θεμάτων στην Κύπρο. Είπε ότι σε ένα βαθμό, τα Μέσα αποτελούν αντανάκλαση της κοινωνίας στην οποία λειτουργούν, η οποία όπως είπε είναι «άκρως συντηρητική» και «ρατσιστική». Πρόσθεσε ότι σε θέματα ταμπού και σεξουαλικού προσανατολισμού, τα ΜΜΕ συνεχίζουν να είναι προαγωγοί μιας συντηρητικής προσέγγισης και να ασχολούνται περιστασιακά με το θέμα, δίνοντας του πληροφοριακό χαρακτήρα με αρνητικό πρόσημο.

Ο κ. Παυλίδης είπε ότι για να μπουν τα ζητήματα της ομοφοβίας και του ρατσισμού στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων των ΜΜΕ, χρειάζεται η άσκηση πίεσης από οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας και ευαισθητοποιημένους πολιτειακούς θεσμούς. Συμπλήρωσε ότι για την αλλαγή της εικόνας, είναι καθοριστικής σημασίας η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, η νομική διευθέτηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας από το επίσημο κράτος.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Τάσος Γεωργίου, στον δικό του χαιρετισμό είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο, ως το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες, στηρίζει τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Επίσης, αναφέρθηκε σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου του 2007 για τα ΛΟΑΤ άτομα, όπου, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα Κράτη Μέλη της ΕΕ έχουν καθήκον να εξασφαλίζουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρώπης, σύμφωνα με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσει ότι απαγορεύονται οι διακρίσεις με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν σποτάκια και σύντομα βίντεο με μηνύματα κατά της ομοφοβίας από την τραγουδίστρια Άννα Βίσση και την Αλέξια, καθώς και ένα ρεπορτάζ σχετικά με το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, σε πρόσφατα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!