tromaktiko: Το δημοφιλές ρωσικό τηλεοπτικό παιχνίδι «Τι; Που; Πότε;» μέσο προβολής της Καβάλας και της Θάσου στη Ρωσία

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Το δημοφιλές ρωσικό τηλεοπτικό παιχνίδι «Τι; Που; Πότε;» μέσο προβολής της Καβάλας και της Θάσου στη Ρωσία



Εντυπωσιακές παρουσίες, πρακτικές ερωτήσεις γνώσεων, χιλιάδες παίκτες, εκατομμύρια τηλεθεατές, τηλεθέαση που σπάει όλα τα ρεκόρ και μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την "ταυτότητα" του πλέον...
 δημοφιλούς παιχνιδιού της Ρωσίας, του "Τι; Πού; Πότε;".
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο παιχνίδι, που προβάλλεται αδιάλειπτα τριανταπέντε ολόκληρα χρόνια από το πρώτο κρατικό κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης και που, για πρώτη φορά, φιλοξενείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καβάλα και τη Θάσο.


Η πρωτοβουλία ανήκει σ' ένα ιδιωτικό ταξιδιωτικό γραφείο, με έδρα τη Θάσο, με μακρά παράδοση στη διοργάνωση ταξιδιών στη Ρωσία και την Ελλάδα για τους Ρώσους τουρίστες και σε τρεις νέους φιλόδοξους ανθρώπους, την Άννα Πιζόβα, τον Βλαντίμιρ Σμιρνόφ και το Γιώργο Κάζδαγλη, που … είδαν λίγο μακρύτερα και θέλησαν, μέσω του δημοφιλούς τηλεοπτικού παιχνιδιού, να προβάλουν την Καβάλα και το κατάφυτο νησί της Θάσου.

Ο πρώτος γύρος διεξήχθη χθες το βράδυ, σε ξενοδοχείο της Καβάλας, ενώ αύριο θα διεξαχθεί ο δεύτερος και τελευταίος γύρος του παιχνιδιού, που μαγνητοσκοπείται και το επόμενο διάστημα θα προβληθεί στη Ρωσία.

Ο Γιώργος Κάζδαγλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν κρύβει ότι η ιδέα της μεταφοράς ενός μέρος του παιχνιδιού εκτός Ρωσίας εντάσσεται στις προσπάθειες για προβολή δύο υπέροχων περιοχών της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τουρίστες από μια μεγάλη αγορά, όπως η ρωσική. Σ' αυτή την προσπάθεια ο Γιώργος και οι υπόλοιποι που είχαν την πρωτοβουλία, βρήκαν υποστηρικτές και συμπαραστάτες το Δήμο Καβάλας, που τους ενίσχυσε οικονομικά, καθώς και πολλούς ντόπιους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, μέσω των ειδικών προσφορών που παρείχαν σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Για συνολικά πέντε ημέρες, από τις 23 έως τις 27 Μαΐου, οι παίκτες, τα μέλη της παραγωγής, δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες, που σε αυτή την έξοδο του παιχνιδιού από τη Ρωσία συνοδεύουν τα μέλη της αποστολής, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε γνωστές και άγνωστες ομορφιές της Καβάλας και της Θάσου. Θα επισκεφθούν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (καταλύματα, αξιοθέατα, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κλπ), έτσι ώστε να καταγράψουν και να μεταφέρουν στους Ρώσους τουρίστες (μέσω της δημοσιότητας που θα λάβει το γεγονός του παιχνιδιού) εικόνες και εντυπώσεις από τον τόπο μας.

Ο μάστερ του παιχνιδιού και δημοφιλείς παρουσίες

Παρουσιαστής αυτού του πραγματικά σημαντικού τουριστικού γεγονότος για την Καβάλα και τη Θάσο είναι ένας άνθρωπος που μάλλον έχει κατέβει από τον … Όλυμπο της γνώσης, ο μάστερ του παιχνιδιού "Τι; Πού; Πότε;" και πενταπλός νικητής της "Κρυστάλλινης Κουκουβάγιας" (του επάθλου που απονέμεται), ο Αλέξανδρος Ντρούζ.Είναι ένας από τους πρώτους που συμμετείχαν στο παιχνίδι σε νεαρή ηλικία και κατάφερε στα τόσα χρόνια που διαρκεί να συγκεντρώσει τα περισσότερα βραβεία. Παίζοντας είτε μόνος του είτε μαζί με την οικογένειά του, ο Αλέξανδρος Ντρούζ απολαμβάνει συχνά μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ικανοποίησης.

Ο ίδιος δείχνει να απολαμβάνει και την παραμονή του στην Καβάλα, δηλώνοντας απόλυτα ευχαριστημένος από την πόλη με τις πεντακάθαρες θάλασσες και τις απίστευτες φυσικές ομορφιές, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Σε αυτό το παιχνίδι, στις θέσεις των παικτών κάθονται καλλιτέχνες του θεάτρου και του κινηματογράφου, προσωπικότητες της τέχνης, επιχειρηματίες και αθλητές.

Επίσημοι συμμετέχοντες των παιχνιδιών είναι- μεταξύ άλλων- ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Νικολάι Βαλούγιεβ, ο καλλιτέχνης του θεάτρου και του κινηματογράφου Μιχαήλ Μπογιάρσκιι, ο συνθέτης και τραγουδιστής Ίγκορ Κορνελιούκ, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τιμούρ Μπεκμαμπέτοβ, ο τηλεπαρουσιαστής Ανδρέας Ούργκαντ, ο συνθέτης και τραγουδιστής Σεργκέι Σνουρόβ, οι ηθοποιοί Φίλιππος Γιανκόβσκιι και Οξάνα Φαντέρα, ο μόνιμος παίχτης του "Comedy club" Βίκτωρ Βασίλιεβιτς, ο θεατρικός σκηνοθέτης Βασίλιι Μπάρχατοβ, ο τηλεπαρουσιαστής Αλεξέι Λουσνικόβ, οι τραγουδίστριες Αθηνά και Έλενα Κάντερ.

Ωστόσο, την παράσταση κλέβει με την επιβλητική παρουσία του και ύψος 2,10 μ. ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Νικολάι Βαλούγιεβ, που παρά το βλοσυρό του βλέμμα και το σωματικό του όγκο είναι ένας πολύ ευγενής και προσιτός άνθρωπος.

Ένα παιχνίδι με μακρά ιστορία

Το τηλεπαιχνίδι γνώσης "Τι; Πού; Πότε;" προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 4 Σεπτεμβρίου 1975 από τον τηλεπαρουσιαστή Βλαντίμιρ Βοροσίλοβ. Το παιχνίδι αυτό έγινε τόσο γρήγορα δημοφιλές, που εκτός από την αρχική τηλεοπτική εκδοχή του δημιουργήθηκε και η αθλητική εκδοχή. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ομάδα των Γνώστεων (οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του παιχνιδιού, των έξι ατόμων) έναντι της ομάδας των Τηλεθεατών.

Αρχικά, δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη ονομασία για τους παίχτες του παιχνιδιού, αλλά το 1979 εμφανίστηκε ο όρος "Γνώστης". Τώρα, η λέξη αυτή έγινε συνώνυμη της περιγραφής των συμμετεχόντων στο παιχνίδι, και η Λέσχη ονομάζεται "Λέσχη των Γνώστεων".

Οι "Γνώστες" θα πρέπει, σ' ένα λεπτό, με τη βοήθεια των γνώσεών τους, να απαντήσουν στην ερώτηση που έχει αποσταλεί από τους τηλεθεατές. Κατά κανόνα τίθενται ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με τη χρήση κοινών γνώσεων και της λογικής. Για κάθε σωστή απάντηση, η ομάδα των "Γνώστεων" κερδίζει ένα πόντο, ενώ σε περίπτωση λάθους απάντησης, ο πόντος μεταφέρεται στον τηλεθεατή. Το παιχνίδι διαρκεί μέχρι να συγκεντρωθούν έξι πόντοι.

Τα τουρνουά διεξάγονται συχνά και οι ομάδες των "Γνώστεων" συστήνονται από τους εκπροσώπους της ελίτ των ευφυών της Ρωσίας και άλλων χωρών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σεζόν, η νικήτρια ομάδα γίνεται η πρωταθλήτρια της Λέσχης και ο καλύτερος παίχτης, όπως επίσης και ο τηλεθεατής που έκανε την καλύτερη ερώτηση, παίρνει το ειδικό έπαθλο, την "Κρυστάλλινη κουκουβάγια" (σύμβολο σοφίας).

Το παιχνίδι μοιράζεται κάθε χρόνο σε τέσσερις σεζόν: ανοιξιάτικη, καλοκαιρινή, φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη. Η ανοιξιάτικη, η καλοκαιρινή και η φθινοπωρινή σεζόν συνήθως αποτελούνται από τέσσερα παιχνίδια (τρία προκριματικά και ο τελικός). Η χειμερινή σεζόν αποτελείται από πέντε παιχνίδια ( προστίθεται και ο τελικός του έτους, όπου διαγωνίζονται για το έπαθλο.

Σήμερα υπάρχουν Λέσχες ερασιτεχνών του "Τι; Πού; Πότε;" σε όλες σχεδόν τις μεγάλες περιφέρειες της Ρωσίας, καθώς και σε άλλες χώρες, όπου διαμένουν μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι Λέσχες διοργανώνουν παιχνίδια και στην αθλητική εκδοχή του "Τι; Πού; Πότε;".

Οι κανόνες του τηλεπαιχνιδιού συνεχώς αλλάζουν, αλλά το παιχνίδι διεξάγεται πάντα (με εξαίρεση μερικών πρώτων σεζόν) στο ιστορικό κτίριο της Λέσχης των Κυνηγών, στον "Κήπο Νεσκούτσνιι", στη Μόσχα.

Σταθερός χορηγός του παιχνιδιού είναι η "Μπινμπάνκ Α.Ε.", μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές εμπορικές τράπεζες.

Στο κτίριο της Λέσχης Κυνηγών ένα δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με ρουλέτα, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένη μία σβούρα, μ' ένα βέλος.Οι ερωτήσεις βρίσκονται σε φακέλους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι πάνω στο τραπέζι, και αναγράφουν την ονομασία των πόλεων, απ' όπου έχουν σταλεί οι ερωτήσεις. Ένας από τους ταξιθέτες περιστρέφει τη σβούρα και η ερώτηση στην οποία θα σταματήσει το βέλος, επιλέγεται για το παιχνίδι. Εάν η επιλεγμένη ερώτηση έχει ήδη "παίξει",τότε επιλέγεται η αμέσως επόμενη. Οι παίχτες της ομάδας μπορούν να σκεφτούν για ένα λεπτό. Στο τέλος, ο αρχηγός της ομάδας θα πρέπει να πει το όνομα του "Γνώστη" που θα δώσει την τελική απάντηση. Συνήθως τον λόγο παίρνει εκείνος που πρότεινε τη συγκεκριμένη απάντηση.
Εάν κατά τη διάρκεια εκφώνησης της ερώτησης, από τον παρουσιαστή, ο "Γνώστης" καταλάβει την απάντηση, μπορεί να κάνει σινιάλο (συχνά είναι μια γροθιά με σηκωμένο τον αντίχειρα προς τα πάνω). Κατόπιν αυτού, ο αρχηγός του παιχνιδιού μπορεί να πει στον παρουσιαστή, πριν από την έναρξη του ενός λεπτού σύσκεψης για την ερώτηση, ότι η απάντηση είναι έτοιμη. Εάν η απάντηση είναι σωστή, η ομάδα των "Γνώστεων", εκτός από τον πόντο κερδίζει και ένα επιπρόσθετο λεπτό σκέψης. Το σύνολο των πρόσθετων λεπτών εξαρτάται από το σύνολο των σωστών απαντήσεων που δόθηκαν αμέσως και η ομάδα μπορεί να πάρει πάνω από ένα πρόσθετο λεπτό συνεχόμενα.

Από τις 19 Μαΐου 2001 ο "φύλακας" των παραδόσεων της Λέσχης "Τι; Πού; Πότε;" είναι ο δικηγόρος, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα ανώτερα δικαστήρια, Μιχαήλ Μπαρσέβσκιι. Το 2010 εκλέχτηκε και δεύτερος "φύλακας" παραδόσεων, ενώ στο πρώτο παιχνίδι της ανοιξιάτικης σεζόν, τη θέση αυτή κατείχε ένα μέλος του συμβουλίου διευθυντών της "Μπινμπάνκ Α.Ε.", ο Γρηγόριος Γουσέλνικοβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!