Στο νομο Μαγνησίας που γνωριζω τουλαχιστον. Η ιεραρχια ειναι σαν δεντρο. Υπαρχουν 10 εποπτες οι οποιοι καποιοι ειναι μονιμοι υπαλληλοι της ελστατ και καποιοι προσληφθηκαν για αυτο το σκοπο. Επισης υπαρχουν γυρω στους 200-250 τομεαρχες οι οποιοι εκαναν την προμετρηση, την απογραφη κτιριων και ανελαβαν 3-4 απογραφεις στη συνεχεια. Οι τομεαρχες πληρωνονται 300 ευρω το μηνα μικτα για 4 μηνες. Τελος, υπαρχουν γυρω στους 850 απογραφεις που διενηργησαν την απογραφη πληθυσμου και πληρωνονται με το κεφαλι. Οι τομεαρχες και οι απογραφεις προσληφθηκαν με προκηρυξεις στις οποιες το κυριο κριτηριο ηταν η ανεργια και η εμπειρια σε στατιστικες ερευνες. Ισως γι'αυτο καποιοι να γνωριζαν οτι θα τους παρουν σιγουρα. Αυτα...
Αναγνώστης
------------------
Απάντηση στο http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_5192.html
Ως τομεάρχης της απογραφής θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Οι τομεάρχες επιλέχθηκαν με διαδικασία παρόμοια με αυτή των απογραφέων. Αιτήσεις έγιναν ηλεκτρονικά τον Δεκέμβρη και προσωπικά το έμαθα από μια εκπομπή της ΝΕΤ. Η απασχόληση των τομεαρχών είναι 4μηνη (Φεβρουάριο με Μάιο) με μικτές αποδοχές 800 ευρώ. Βέβαια αυτές τις πληροφορίες, όπως και πολλές περισσότερες μπορείτε να τις μάθετε από την ιστοσελίδα της στατιστικής υπηρεσίας. Δεν είναι κάτι κρυφό.
Οι επόπτες από την άλλη είναι υπάλληλου της Ελ.Στατ.
Ο λόγος που τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονται με μολύβι ή στυλό που σβήνει, φαντάζομαι πως γίνεται μιας και η ύπαρξη λαθών είναι πολύ συχνή. Προσωπικά σήμερα επανήλεγχα έντυπα απογραφέων και χρειάστηκε να διορθώσω αρκετά πράγματα. Αλλά για τι λάθη μιλάω? Οι απογραφείς, όπως και οι τομεάρχες, αναλαμβάνουν να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά για ένα μικρό διάστημα. Μέσα σ' αυτούς είναι άνθρωποι που μπορεί να μην δίνουν τόση τόση σημασία στην σωστή/τυπική συμπλήρωση, που δεν έδειξαν τόση προσοχή στις οδηγίες συμπλήρωσης ή που απλά από τα χιλιάδες κουτάκια που "τίκαραν" να τους ξέφυγαν κάποια πράγματα. Η έλλειψη πείρας προφανώς είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τυπικά λάθη συμπλήρωσης και όχι ουσιαστικά (π.χ αντί στο κουτάκι με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας να μπει "0065" κάποιος βάζει "65τμ"). Επίσης, θα πρέπει να σημειώσω πως τα έντυπα διαβάζονται από οπτικούς αναγνώστες και τυχών χρήση διορθωτικού κάνει αυτή την ανάγνωση αδύνατη. Αντίστοιχο σύστημα χρησιμοποιείται και σε εξετάσεις αγγλικών, π.χ. του Cambridge όπου κι εκεί συμπληρώνεις με μολύβι.
Το να αλλαχθούν στοιχεία με τη λογική που υπονοείται είναι βέβαια πιθανό, αλλά στην προκειμένη μου φαίνεται αστείο.
Αναγνώστης
---------------
Λοιπόν ας σου απαντήσω αρχικά πως επιλέχτηκαν οι απογραφείς και οι τομεάρχες και μετά να σου πώ και τι έκανε ο καθένας.
Οι τομεάρχες και οι απογραφείς υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση στην ΕΛΣΤΑΤ οι τομεάρχες τον νοέμβρη περίπου (τότε ξεκίνησαν οι δηλώσεις και έληξαν τον φεβρουάριο) και οι απογραφείς τέλη μαρτίου με αρχές απριλίου. Τώρα οι επόπτες που ακούς αυτοί είναι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ και συντονίζουν την όλη διαδικασία σε κάθε περιοχή. Η δουλειά του τομεάρχη ήταν να φτιάξει έναν χάρτη (έπρεπε να γυρίσει όλο τον τομέα του και να μετρήσει κατοικίες και σε πολλές περιπτώσεις να επικοινωνήσει με καποιον ιδιοκτήτη ή ενοικο για περισσότερες πληροφορίες) για! τον απογραφέα ουσιαστικά με το πόσες κατοικίες υπήρχαν στον τομέα του και να του δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για να πραγματοποιήσει την απογραφή. Δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ είναι άνεργοι φοιτητες κλπ αρχεί να είναι πάνω απο κάποια ηλικία, και απασχολούνται στην ΕΛΣΤΑΤ από την ημερομηνία που έγινε το σεμινάριο μέχρι τώρα περίπου που τελειώνει η προθεσμία παράδοσης των δελτίων απογραφής από τους απογραφείς. Τώρα για αυτό που λές οτι πολλοί γνώριζαν οτι θα τους προσλάβουν υπονοώντας κάποιο βίσμα να σου πω οτι και εγώ ήμουν σίγουρη οτι θα με πάρουν ως απογραφέι. Χρειάζονταν 68000 περίπου τομεάρχες και απογραφείς πόσοι πιστέυεις οτι ενδιαφέρθηκαν να κάνουν αίτηση? Δείχνοντας επίσης μια προτεραιότητα σε ανέργους και φοιτητές μπορείς να κατάλαβεις οτι βάση πιθανοτήτων αν κάποιος έκανε δήλωση και ανήκε σε αυτές τις δύο ομάδες είχε μεγάλες πιθανότητες να προσληφθεί από κάποιον εργαζόμενο.
Να απαντήσω και στο σχόλιο http://tro-ma-ktiko.blogspot.
Αναγνώστης