tromaktiko: Περί αρχαιοελληνικού πολιτισμού και φιλοξενίας

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Περί αρχαιοελληνικού πολιτισμού και φιλοξενίας



Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ζούμε σε μια πολύ φτωχή πνευματικά εποχή όπου οι κλασικές ελληνικές-ανθρώπινες αξίες... (δεν αναφέρομαι στο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια) έχουν απολεσθεί. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, τον οποίο μονίμως μνημονεύουμε αφού δε μπορούμε να αναφερθούμε σε κάτι μεταγενέστερο ώστε να αισθανόμαστε υπερήφανοι και στην παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία. Συγκεκριμένα πράττουμε το αντίθετο:
1)Η αποθέωση της βλακείας: Αυτός ο πολιτισμός, στον οποίο αναφέρονται κάθε λογής πατριδοκάπηλοι, είχε ως κύριο άξονα τη γνώση-κριτική σκέψη. Για αυτό το λόγο άλλωστε διέπρεψαν όλοι αυτοί οι μεγάλοι φιλόσοφοι, πολιτικοί (και όχι πολιτικάντηδες), μαθηματικοί και αστρονόμοι. Όλοι αυτοί λοιπόν τι σχέση μπορεί να έχουν με έναν λαό που είναι μονίμως κοιμώμενος και παρακολουθεί εκπομπές-σκουπίδια; Ενδεικτικά αναφέρομαι στα πρωινομεσημεριανά προγράμματα, σε καθημερινές σειρές προερχόμενες από τη λατινική Αμερική και σε ριάλιτι (μαγειρική, αγρότες μόνοι ή με παρέα, μεγάλοι αδερφοί, μαγειρική με βαθμολογίες, ξενοδοχεία, νταντάδες με παιδιά ή με σκυλιά, ξανά μαγειρική, διαμόρφωση εστιατορίων ή ξενοδοχείων, χορός, τραγούδι κλπ). Βέβαια δεν είναι μόνο η τηλεόραση, αφού θα έπρεπε να συνυπολογίσουμε τις ποδοσφαιρικές ομάδες, το στοίχημα, τα παιχνίδια στο διαδίκτυο και πολλά άλλα φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών, που φυσικά έχουν ως κύριο άξονα τον αποπροσανατολισμό και την απαξίωση διάφορων θεσμών όπως είναι το σχολείο.

2) Ρατσισμός: Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αύξηση των ρατσιστικών ιδεολογιών ακόμη και των ρατσιστικών επιθέσεων. Τι έγινε λοιπόν η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία; Όλοι αυτοί που αυτοαναγορεύονται ως «πατριώτες» είναι περήφανοι που χτυπούν άστεγους μετανάστες;

Τι σχέση έχουν λοιπόν όλοι εμείς με τα παραπάνω; Είμαστε άξιοι συνεχιστές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού; Προφανώς και όχι. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν αναφέρομαι στους παραδοσιακούς φασίστες-μέλη της χρυσής αυγής αλλά και στους νεοφασίστες-δήθεν αναρχικούς, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα την εκδίκηση και την επικράτηση της ιδεολογίας τους. Πιο επικίνδυνοι για τον κόσμο δεν είναι αυτοί που κάνουν το κακό αλλά αυτοί που τους παρατηρούν και δεν κάνουν τίποτα για να τους σταματήσουν, είπε ο Αϊνστάιν. Άρα πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσει η σιωπηρή πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, αρκεί βέβαια να σταματήσει η αποθέωση της βλακείας.
Τάσος (Ορεστιάδα)

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!