Τι κι αν μέσω κρίσης σημειώνουν κερδοφορία.
Το εργασιακό τοπίο σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες...
δεν είδαν το κέρδος τους να μειώνεται θυμίζει τις φάμπρικες στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης! Εκατοντάδες «εθελούσιες» απολύσεις, μετατροπή συμβάσεων αορίστου χρόνου σε μερικής απασχόλησης, ανακύκλωση εργαζομένων, κατάργηση ωραρίων, μη αμειβόμενες υπερωρίες και εντατικοποίηση της εργασίας, συνθέτουν το πλέγμα των εργασιακών σχέσεων.
Τα στοιχεία που μας παραθέτει η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Στάβυ Σαλουφάκου, είναι απογοητευτικά: «400 άτομα έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο δεκάμηνο στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών, έναν κλάδο, κατεξοχήν κερδοφόρο», όπως σημειώνει. Αναφέρει επίσης 70 απολύσεις σε κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο των ποτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο ΕΚΑ από την ομοσπονδία των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις.
«Στο όνομα της κρίσης επιβάλλουν άλλους όρους εργασίας. Δεν είναι δυνατόν σε επιχειρήσεις που κερδοφορούν να γίνονται μαζικές απολύσεις και να συναντάται το καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων ή των εκ περιτροπής εργαζομένων χωρίς ωράριο», μας λέει η πρόεδρος του ΕΚΑ.
Απόλυτο εργασιακό χάος επικρατεί σε μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, σουπερμάρκετ και εμπορικών κέντρων, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μαρία Τσακατάκη. Εξηγεί ότι σε όλους αυτούς τους επαγγελματικούς χώρους, κυριαρχούν δύο τάσεις: «Τρομοκρατία των εργαζομένων και εντατικοποίηση της δουλειάς με μειωμένες αποδοχές. Οι απολύσεις που σημειώθηκαν σε πολλές αλυσίδες οι οποίες δεν είδαν το κέρδος τους να μειώνεται είναι εκατοντάδες».
Και προσθέτει: «Η τροποποίηση των συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης από την εργοδοσία και η ταυτόχρονη αύξηση των αρμοδιοτήτων είναι πια ο κανόνας. Εταιρεία τεχνολογικού εξοπλισμού ακολουθεί την εξής τακτική: «Στέλνει τους απολυμένους στον ψυχολόγο της Εταιρείας. Εκείνος προσπαθεί να τους πείσει, ότι η "εξέλιξη αυτή, μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για μία σπουδαία καριέρα...», υποστηρίζει.
Ενας από τους κλάδους που δεν είδε να μειώνονται τα κέρδη του, αλλά το εργασιακό τοπίο έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, είναι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Δεν είναι μόνο οι 120 απολύσεις στην Cosmote τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα, ο Αλέξανδρος Περάκης, απερχόμενος πρόεδρος (διεξάγονταν εκλογές το περασμένο διήμερο) του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνικών και Πληροφορικής του Νομού Αττικής, μας λέει ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζουν την απόλυτη εργασιακή ανασφάλεια:
«Τα τελευταία 2,5 χρόνια, οι απολύσεις (μαζί με τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει) υπολογίζονται στις δυόμισι με τρεις χιλιάδες. Πολλοί υποχρεώθηκαν σε εθελούσια έξοδο. Στη θέση τους προσελέφθησαν άνθρωποι πλήρους απασχόλησης ορισμένου χρόνου ήμερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου».
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλη την περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, η οποία απέλυσε από το 2009, 156 άτομα, παρότι κερδοφόρος. Ομοίως και μεγάλη βιομηχανία ψυκτικών θαλάμων στο νομό Αχαΐας, η οποία οδήγησε σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 120 εργαζομένους, αν και τα κέρδη της το 2010 είχαν κυριολεκτικά εκτοξευθεί. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τους ίδιους εργαζομένους τους επαναπροσέλαβε φέτος με τρίμηνες συμβάσεις...
Τρανταχτή περίπτωση στην ίδια περιοχή αποτελεί και το καζίνο του Ρίου. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, λέει ότι «απολύθησαν 24 εργαζόμενοι με πρόσχημα την οικονομική κρίση παρ' όλο που τα έτη 2002-2009 η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη πάνω από 75 εκατ. ευρώ».
Από την "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"