Συγκεκριμένα το FBI και οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α., που πολεμούν το ηλεκτρονικό έγκλημα, απειλούν τους hackers με φυλάκιση, με σκοπό να τους αναγκάσουν να δουλέψουν για αυτούς και να σχηματίσουν έναν «διαδικτυακό στρατό».
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ένα κλίμα δυσπιστίας και μη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους hackers. Οι hackers – καταδότες χρησιμοποιούν παράνομα forums, σύμφωνα με τις οδηγίες των πρακτόρων του FBI (όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο) για να εντοπίσουν και να συλλέξουν πληροφορίες για εγκληματικές ενέργειες στο διαδίκτυο.
Ο Eric Corley, εκδότης του «hacker quarterly 2600», εκτιμά ότι το 25% των hackers, που δραστηριοποιούνται στις Η.Π.Α., πιθανότατα έχουν υποκύψει στον εκφοβισμό για φυλάκιση, καθώς πολλές φορές δεν γνωρίζουν και τι ακριβώς προστάζει ο νόμος για τέτοιες περιστάσεις και μετατρέπονται σε καταδότες.
Υπάρχουν δύο τρανταχτά παραδείγματα, όπου ο hacker στράφηκε στην πλευρά του νόμου. Το ένα είναι όταν ο hacker Adrian Lamo, μετατράπηκε σε καταδότη και έδωσε στοιχεία στο δικαστήριο για τον πληροφοριοδότη του WikiLeaks, τον Bradley Manning. Άλλο ένα παράδειγμα είναι εκείνο του Albert Gonzalez, ο οποίος διαχειριζόταν τις βάσεις δεδομένων με στοιχεία πιστωτικών καρτών, που ανήκαν στην TJ Maxx και στην Heartland Payment, για τα έτη 2005-2007, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης για τις μυστικές υπηρεσίες.
Τα γεγονότα αυτά πιθανόν να επηρεάζουν και τις σχέσεις μεταξύ των μελών δύο πολύ γνωστών ομάδων hacker των Anonymous και των LulzSec, που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επιθέσεις σε γνωστές εταιρείες, ακόμη και σε οργανισμούς που συνεργάζονται με το FBI.
secnews.gr