tromaktiko: Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια 100 δισ. ευρώ ώς το 2014, εκτιμά το Spiegel

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια 100 δισ. ευρώ ώς το 2014, εκτιμά το Spiegel



Νέο πακέτο βοήθειας που θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα για το διάστημα ως το 2014...
υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Την ίδια ώρα, πληροφορίες για συμφωνία της Ευρωζώνης με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος μεταδίδει η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει στο τεύχος της Δευτέρας το Spiegel, πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά και έφτανε τα 60 με 70 δισ. ευρώ. Προσθέτει ότι είναι ποσό που έρχεται να προστεθεί στα 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν πέρυσι.

Το Spiegel σημειώνει ότι η ενίσχυση σε αυτό το ύψος μπορεί να είναι απαραίτητη αν η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται σε διεθνή οικονομική βοήθεια το 2013 και το 2014.

Το δημοσίευμα επικαλείται παράγοντες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο Γερμανός υφυπουργός οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν επανέλαβε την θέση του Βερολίνου για συμμετοχή ως ένα βαθμό και των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.
Δημοσίευμα της Welt am Sonntag φέρει μάλιστα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο εθελοντικής με παροχή κινήτρων μετακύλισης του χρέους, παρόμοιο με την Πρωτοβουλία της Βιέννης.
Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν έρθει σε συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την συμμετοχή τους με περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι πιστωτές θα ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με άλλα με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, 3,5 με 7 χρόνια.
Η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα γίνει από το ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF, η Ελλάδα όμως από την πλευρά της πρέπει να αναλάβει δεσμεύσει για περικοπές και αποκρατικοποιήσεις.
Το σχέδιο θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από τον Ιούλιο, όταν πλέον θα έχει αποφασιστεί και νέο πακέτο διάσωσης στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου. Στόχος, αναφέρει η Wall Street Journal είναι να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Newsroom ΔΟΛ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!