tromaktiko: Νέα σκιά στις σχέσεις της Άγκυρας με το κατοχικό καθεστώς

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Νέα σκιά στις σχέσεις της Άγκυρας με το κατοχικό καθεστώς



Από τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων τον περασμένο Ιανουάριο.Νέα ένταση στης σχέσεις της Αγκυρας με τα κατεχόμενα πυροδότησε η απόπειρα των αστυνομικών να διεξάγουν έλεγχο στις αποσκευές του Α’ Γραμματέα της τουρκικής «πρεσβείας» στη Λευκωσία, κατά την αναχώρησή του από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Συγκεκριμένα, όταν ο Χακάν Τακίρ και η επίσης διπλωματικός σύζυγός του που υπηρετεί στην ίδια «πρεσβεία» έφθασαν στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν οριστικά από τη Κύπρο λόγω μετάθεσεις, οι αστυνομικοί του αεροδρομίου ζήτησαν να ελέγξουν τις αποσκευές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν για τον έλεγχο τα κοσμήματα που είχε μαζί της η σύζυγος του Τούρκου διπλωμάτη, Εσίν Τσακίρ, γεγονός που άφηνε υπονοούμενα για απόπειρα λαθραίας μεταφοράς τους.

Το διπλωματικό ζεύγος αρνήθηκε τον έλεγχο υποστηρίζοντας ότι καλύπτεται από διπλωματική ασυλία και, τελικά, το θέμα αποσιωπήθηκε με παρέμβαση της τουρκικής «πρεσβείας».

Η συνέχεια δόθηκε από την Άγκυρα, η οποία επέδωσε «νότα» στο λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, ενώ διατάχθηκε έρευνα για τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το κατοχικό καθεστώς είχαν δοκιμαστεί και πριν από λίγους μήνες όταν τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα και οργανώσει πολιτών διαδήλωναν με μαζικές συγκεντρώσεις κατά της Τουρκίας, στη διάρκεια των οποίων ακούστηκαν συνθήματα κατά της Τουρκίας και υψώθηκαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει εκνευρισμό στην τουρκική κυβέρνηση.

Εξάλλου, τον περασμένο Φεβρουάριο, Τουρκοκύπριοι πολιτικοί διατύπωσαν επικρίσεις για τον διορισμό του Χαλίλ Ιμπραχήμ Ακτζά, ως νέου «πρέσβη» της Τουρκίας. Έκαναν λόγο για «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και τονίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντικαταστάθηκε ο Καγιά Τουρκμέν όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, αλλά απεναντίας τους βλάπτει. Ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, είχε επιρρίψει ο νέος «πρέσβης», υποστηρίζοντας ότι πήρε λανθασμένες αποφάσεις και έφερε την οικονομία σε κακή κατάσταση.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!