tromaktiko: Στο "μικροσκόπιο" ο αλλαγές

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Στο "μικροσκόπιο" ο αλλαγές



Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο, καθώς έρχεται το κλιμάκιο της τρόϊκας και την Πέμπτη θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.


Εισοδηματική εισφορά, αφορολόγητο και ακίνητης περιουσίας, Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης σε εμφιαλωμένα και αναψυκτικά, και διατήρηση πλειοψηφίας σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση με το κλιμάκιο της τρόικας που καταφθάνει στην Αθήνα.

Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς η όποιες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο θα τεθούν επί τάπητος μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, και της τρόικας, που έρχεται για να διαπιστώσει αν και κατά πόσον οι αλλαγές στα προ 15ημέρου συμφωνηθέντα είναι εξίσου αποδοτικές.

Από την στιγμή που θα πεισθούν για την ουσία των αλλαγών του Μεσοπρόθεσμου, καθώς η συνολική απόδοση φτάνει στα 28,3 δισ. ευρώ, το κείμενο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, έναντι 28,2 δισ. ευρώ, αρχική συμφωνία με τρόικα, τότε θα έχουν κατά 50% συμφωνήσει για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 50% της γνώμης τους θα εξασφαλιστεί από το αν θα πεισθούν για την αναγκαιότητα διατήρησης της πλειοψηφίας στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ο Ε. Βενιζέλος, από το Λουξεμβούργο, έκανε ακόμη μία έκκληση συναίνεσης, επισημαίνοντας πως «έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας», ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι για να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση «πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος».

Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση και του δεύτερου δανείου περίπου 100 δισ. ευρώ, που θα συνοδευτεί από το Β' Μνημόνιο. Οι συζητήσεις κατά πώς φαίνεται έχουν προχωρήσει, καθώς το Eurogroup αποδέχθηκε χθες ότι απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Κι όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης ομολόγων, ώστε να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες των επόμενων ετών και κυρίως για να μην κινδυνεύσει από χρεοκοπία η χώρα.

Η τρόικα αναμένει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και μετά στο έκτακτο Eurogroup της 3ης Ιουλίου θα δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, εφόσον υπάρξει η δέσμευση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δηλαδή το νέο δάνειο περίπου 100 δισ. ευρώ, τότε και το ΔΝΤ θα δώσει τη δική του έγκριση για τα 3,3 δισ. ευρώ που του αναλογούν από την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!