tromaktiko: Ιακώβου και Οζερσάι «κόλλησαν» και στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ιακώβου και Οζερσάι «κόλλησαν» και στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία



 Σχεδόν έξι ώρες κράτησαν οι χθεσινές συζητήσεις του Προεδρικού Επιτρόπου, Γιώργου Ιακώβου και του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, ενόψει και της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου...
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά τη συνάντηση καταβλήθηκε προσπάθεια να κλείσει με συμφωνία το θέμα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Τούτο, όμως, δεν κατέστη εφικτό καθώς στα βασικά ζητήματα, που συνδέονται με την κυριαρχία, προβλήθηκαν από τουρκικής πλευράς στη βάση της λογικής των δύο κρατών.

Οι διαφωνίες, όπως επιβεβαιώθηκε και χθες Τρίτη, αφορούν στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία παρουσίασε ολοκληρωμένες απόψεις επί του θέματος, θεωρεί πως η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, θα πρέπει να λειτουργεί στα πρότυπα του αμερικανικού FBI. Να έχει, δηλαδή, την ευθύνη επιτήρησης και εφαρμογής των ομοσπονδιακών νόμων.

Στην αντίπερα όχθη, η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι οι βασικές αρμοδιότητες θα πρέπει να ανήκουν στα συνιστώντα κρατίδια. Ακόμη, όπως σημειώνουν και την παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων να την επιλαμβάνεται η Αστυνομία των συνιστώντων κρατών.

Την ίδια ώρα, η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως οι αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας θα πρέπει να περιορίζονται στη φύλαξη των κτηρίων της κεντρικής κυβέρνησης, των ξένων πρεσβειών, στην προστασία των αξιωματούχων της κεντρικής κυβέρνησης ενώ θα έχει και την ευθύνη του Τμήματος Αλλοδαπών.

Περαιτέρω, παρουσιάζεται να διαφοροποιείται σε σχέση με τη θέση της για τον αριθμό που θα στελεχώνει τα Σώματα Ασφαλείας (είχε ταχθεί υπέρ ενός πολυάριθμου Σώματος). Η διαφοροποίηση αυτή, ωστόσο, συνδέεται με την υιοθέτηση της θέσης της για τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Συνεπώς, παρά τις πολύωρες συζητήσεις, προκύπτει ότι επί των βασικών θεμάτων δεν υπήρξαν συγκλίσεις και οι συζητήσεις θα συνεχισθούν.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!