tromaktiko: Το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα, είπε ο Τρισέ, αφήνοντας, όμως να εννοηθεί για πόσο ακόμη

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα, είπε ο Τρισέ, αφήνοντας, όμως να εννοηθεί για πόσο ακόμη



Το ευρώ είναι ένα σταθερό και αξιόπιστο νόμισμα, είπε σήμερα το πρωί στην ομιλία του στο πλαίσιο της βράβευσής του με το...
βραβείο της Παγκόσμιας Οικονομίας 2011, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ. Η βράβευση του έγινε στο Κίελο της Γερμανίας από το Ινστιτούτο για τη Παγκόσμια Οικονομία που εδρεύει στη γερμανική πόλη. Ο κ. Τρισέ επεσήμανε με έμφαση το γεγονός της σταθερότητας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, τονίζοντας πως η ΕΚΤ έχει καταφέρει να το κρατά σταθερό, διατηρώντας το επίπεδο του πληθωρισμού στις χώρες της ευρωζώνης στο 2% για τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Ο κ. Τρισέ τόνισε πως ο οργανισμός του οποίου ηγείται αποτελεί τον προστάτη του ευρώ και της συναλλαγματικής του ισοτιμίας και δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να διαφύλαξη αυτή την ισορροπία και την σταθερότητα του νομίσματος. «Δεν υπάρχουν περιθώριο εφησυχασμού», πρόσθεσε.

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε πως έπειτα από μία μερική αναδίπλωση, οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία άρχισαν και πάλι να διευρύνονται. «Η ευρωζώνη έχει μία πολύ σημαντική συμμετοχή στην αποτελεσματική παγκόσμια επανεξισορρόπηση, κατά κύριο λόγο με την διαμόρφωση περιφερειακών πολιτικών παγκοσμίως, υποστήριξε και πρόσθεσε πως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη ζώνη των χωρών του ευρώ είναι μία μη αποδεκτή πραγματικότητα.

Ο κ. Τρισέ αμέσως, όμως με πολύ σαφήνεια και κατηγορηματικότητα, έστεψε τα βέλη του και κατά των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων γ, θέτοντας τους, ουσιαστικά πως των ευθυνών τους για τις ενδεχόμενες εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

«Η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για την νομισματική πολιτική της Ε.Ε. και όχι για την οικονομική», τόνισε με έμφαση. «Οι πολιτικές της ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολουθούνται τόσο στον οικονομικό- φορολογικό τομέα, όσο και στην παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας είναι ανεπαρκής», σημείωσε.

Ωστόσο, μιλώντας για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα μέλη της ευρωζώνης και τον το ετήσιο ποσοστό ελλείμματος στις χώρες αυτές, σημείωσε με νόημα πως προς το παρόν είναι στο μισό περίπου των αντίστοιχων ελλειμμάτων της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.
http://dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=4021:the-euro-is-strong-currencies-trichet-said-leaving-however-suggest-how-long
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!