tromaktiko: Κλειστός ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από τα μεσάνυχτα

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Κλειστός ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από τα μεσάνυχτα



Σε κατάληψη του χώρου έξω από τον ΧΥΤΑ Μέσης προχώρησαν από τα μεσάνυχτα μέλη του συλλόγου Τεμπλονίου, ως διαμαρτυρία για την νέα προσωρινή(;) αδειοδότηση από την ΠΙΝ.


Η υπογραφή προσωρινής αδειοδότησης της εγκατάστασης από τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. «Δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία η προσωρινή άδεια. Πρέπει να δίνεται άδεια αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ειδάλλως όχι» εξηγεί η πρόεδρος του συλλόγου Μάγδα Παπανικολοπούλου, προσθέτοντας ότι αυτές οι «προσωρινές άδειες» πλέον έχουν γίνει μόδα.

Η μέθοδος του «προσωρινού»
Ήδη από τα τέλη Μαΐου είχε λήξει η προγενέστερη «προσωρινή» άδεια που είχε υπογράψει – τότε – ο Νομάρχης Στ. Πουλημένος, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας του. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η σειρά του Σπ. Σπύρου, που κι αυτός υπέκυψε στην «αναγκαιότητα» αδειοδότησης του ΧΥΤΑ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στους κατοίκους της περιοχής. Και παρά τα σαφή πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ότι τέτοια διαδικασία ούτε προβλέπεται, ούτε – πολύ περισσότερο – είναι νόμιμη…

Η σύσκεψη για το θεαθήναι
Είχε προηγηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια, στις 7 Ιουνίου 2011, παρουσία και των εκπροσώπων του συλλόγου, και στο δελτίο τύπου που ακολούθησε ο κ. Σπύρου επισημαίνει ότι θα δοθεί άδεια υπό προϋποθέσεις, παραθέτοντας σειρά ελλείψεων (σπουδαιότερες από τις οποίες η έλλειψη ορθής διαχείρισης στραγγισμάτων και καύσης βιοαερίου). Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης δήλωσε δημοσίως – δια του δελτίου τύπου του – ότι: «Προκειμένου να προβώ σε τρίμηνη αδειοδότηση του Χ.Υ.Τ.Α., ζητώ την ορθή διαχείριση των στραγγισμάτων και την καύση βιοαερίου (που έχουν ήδη δρομολογηθεί) και επιπλέον συμμερίζομαι και την άποψη των κατοίκων που ζητούν, εκτός των άλλων, την περιμετρική δενδροφύτευση, τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης και τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ συμμαχώ υπέρ τους για τα αντισταθμιστικά οφέλη».
Μόλις 7 ημέρες μετά, και ενώ οι ελλείψεις παραμένουν, ο κ. Σπύρου ανακοινώνει δια ραδιοφώνου και τηλεόρασης ότι υπογράφει την «προσωρινή» αδειοδότηση του ΧΥΤΑ!

«Ως εδώ»
Με τούτα και με εκείνα, με υποσχέσεις χρόνων, και με τις αδειοδοτήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, ανεξαρτήτως προσώπων, οι κάτοικοι της περιοχής έφτασαν στο μη παρέκει. Πόσω μάλλον που ακόμη και οι υποσχέσεις περί αντισταθμιστικών οφελών έμειναν κενό γράμμα. Χωρίς προειδοποίηση, αυτή την φορά, έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ μέχρι «νεωτέρας», όπως χαρακτηριστικά λένε, αφού ούτε πότε θα λυθεί η κατάληψη ανακοινώνουν. «Ως εδώ και μη παρέκει» δήλωσε στο corfupress.com η Μ. Παπανικολοπούλου. Δεν πιστεύουμε τίποτα αν δεν δούμε πράξεις. Ας αρχίσουν, λοιπόν, να κάνουν όσα υποσχέθηκαν».
Έως τότε ο χρόνος θα δείξει πως θα καταλήξουν οι «τραυματισμένες» σχέσεις πολιτών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαιτέρως στην παρούσα πολύ κρίσιμη συγκυρία.
http://www.corfupress.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!