tromaktiko: Λαπαροσκοπική υστερεκτομή

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Λαπαροσκοπική υστερεκτομή



Με αυτή τη μέθοδο υστερεκτομής, η μήτρα αφαιρείται λαπαροσκοπικά, διαμέσου 3-4 μικρών τομών στο δέρμα της κοιλιάς (περίπου 1 εκ.) διά...
των οποίων εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία και μία κάμερα.
Δυνατότητες
Υπάρχουν αρκετά είδη λαπαροσκοπικής υστερεκτομής ανάλογα με την ανάγκη που εξυπηρετούν. Στην «Ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων», εκτός από τη μήτρα, αφαιρούνται και ο τράχηλος, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Αν αφαιρεθεί η μήτρα και ο τράχηλος, αλλά διατηρηθούν οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες, αναφερόμαστε σε μια «Ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ των εξαρτημάτων».
Σε περίπτωση αφαίρεσης μόνο του σώματος της μήτρας χωρίς τον τράχηλο, με ταυτόχρονη αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων, η επέμβαση ονομάζεται «Υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων», ενώ αν διατηρηθούν οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και ο τράχηλος, αναφερόμαστε σε μια επέμβαση «Υφολικής λαπαροσκοπικής υστερεκτομής άνευ των εξαρτημάτων».
Πλεονεκτήματα της Υφολικής
Η Υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της Ολικής χάρη σε κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα: Προκαλεί μικρότερο τραύμα στην ασθενή, κάτι που συνεπάγεται λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάρρωση, ενώ συνδέεται με μειωμένο ποσοστό επιπλοκών. Αφήνει άθικτη την πυελική κοιλότητα, αποτρέποντας το ενδεχόμενο πυελικής πρόπτωσης ή ακράτειας ούρων στο μέλλον, και τροποποιεί καθόλου τη σεξουαλική ζωή μετεγχειρητικά.
Το μοναδικό μειονέκτημα της Υφολικής υστερεκτομής είναι η παραμονή του τραχηλικού κολοβώματος και ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου στο κολόβωμα.

Άλλες εγχειρητικές επιλογές
Στη Λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή (LAVH), η λαπαροσκοπική προσέγγιση αφορά μόνο στη διατομή κάποιων συνδέσμων της μήτρας και των ωοθηκών, ενώ οι λοιποί εγχειρητικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται κολπικά.
Επίσης, υπάρχει και η Ρομποτική υστερεκτομή (Da Vinci). Η διαφορά με τη λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ότι τα εργαλεία είναι συνδεδεμένα με ρομπότ, το οποίο χειρίζεται ο χειρουργός. Πλεονεκτεί της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο ότι δίνει την ευχέρεια στον χειρουργό για καλύτερο έλεγχο και ακριβέστερη κίνηση.
Σε ποιες περιπτώσεις
Με λαπαροσκοπική υστερεκτομή ή λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα, οι λειτουργικές αιμορραγίες, η αδενομύωση, οι εξαρτηματικοί όγκοι, η ενδομητρίωση, ο καρκίνος του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του τραχήλου σταδίου Ι, όπως και η δυσπλασία του τραχήλου (CIN).
Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή συνήθως αντενδείκνυται για τις γυναίκες που παρουσιάζουν ευμεγέθη ινομυωματώδη μήτρα. Παρόλα αυτά, ο έμπειρος χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει με ασφάλεια μία μήτρα μεγαλύτερου μεγέθους. Άλλες αντενδείξεις για τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι οι εκτεταμένες συμφύσεις της πυέλου και της περιτοναϊκής κοιλότητας, καθώς και οι καρκινικοί όγκοι των γεννητικών οργάνων, πέραν του σταδίου Ι. Οι καταστάσεις αυτές δυσχεραίνουν τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή και τότε πλεονεκτεί η κοιλιακή υστερεκτομή.
Πλεονεκτήματα
Η Λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή μετά την υστερεκτομή διά της κολπικής οδού. Υπερτερεί έναντι της κοιλιακής υστερεκτομής ως λιγότερο τραυματική μέθοδος, με ελάχιστη απώλεια αίματος και μειωμένο κίνδυνο εμβολών, καθώς οι ασθενείς κινητοποιούνται πιο σύντομα. Προκαλεί λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις και μετεγχειρητικό πόνο μικρότερης έντασης. Απαιτεί λιγότερο χρόνο νοσηλείας και προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση, συντομότερη αποκατάσταση της γαστρεντερικής λειτουργίας και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα συγκριτικά με την κοιλιακή υστερεκτομή.
mother.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!