tromaktiko: Λευκωσία: Ταπεινωτική μεταχείριση ο εξαναγκασμός των κρατουμένων σε κούρεμα και ξύρισμα

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Λευκωσία: Ταπεινωτική μεταχείριση ο εξαναγκασμός των κρατουμένων σε κούρεμα και ξύρισμα



Φωτογραφία αρχείου.
Ο εξαναγκασμός των κρατουμένων των Κεντρικών Φυλακών σε κούρεμα και ξύρισμα, αντιβαίνει στις αρχές μεταχείρισης των έγκλειστων στο σωφρονιστικό ίδρυμα και συνιστά ταπεινωτική μεταχείριση, αποφάνθηκε η Επίτροπος Διοίκησης, η οποία και...
καλεί την Διεύθυνση των Φυλακών να «αποσύρει σχετική εγκύκλιο και να τερματίσει την πρακτική που ακολουθείται».

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου, η Επίτροπος Διοικήσεως, ενεργώντας ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, υπέβαλε, στις 17 Ιουνίου 2011, σύσταση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και στον αναπληρωτή Διευθυντή Τμήματος Φυλακών, σε σχέση με εγκύκλιο του τελευταίου «για αναγκαστικό κούρεμα και ξύρισμα των κρατουμένων για λόγους υγιεινής και ευπρέπειας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η αρμοδιότητα της Επιτρόπου να παρέμβει στο θέμα, «πηγάζει από τον περί της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (Προαιρετικό Πρωτόκολλο) (Κυρωτικό) Νόμο του 2009».

Αναφέρεται ακόμη ότι «στην απόφαση λήφθηκε, ιδίως, υπόψη η υπερβολική αυστηρότητα της ρύθμισης, η οποία υπό τις δεδομένες συνθήκες υπερβαίνει το λογικά αναμενόμενο μέτρο, σε συνδυασμό με το γενικευμένο και απαρέγκλιτο χαρακτήρα της, που δεν λαμβάνει υπόψη στοιχειώδεις παραμέτρους, καθώς και την έκταση και τη σοβαρότητα των συνεπειών της εφαρμογής της».

«Στις συνθήκες αυτές, εξόχως προβληματική αναδεικνύεται, επίσης, η αδυναμία της ρύθμισης να διακρίνει και να σταθμίσει τα ιδιαίτερα θρησκευτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού των Φυλακών και να διασφαλίσει τον απαιτούμενο σεβασμό στα επιμέρους γνωρίσματα ή συνήθειες που χαρακτηρίζουν τις διαφορετικές ομάδες των κρατουμένων, όπως λ.χ. την υποχρέωση διατήρησης γενειάδας για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας», αποφαίνεται η Επίτροπος στην απόφασή της.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η Επίτροπος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αναπληρωτή Διευθυντή Τμήματος Φυλακών, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στις Κεντρικές Φυλακές και να αναζητηθούν άλλοι προσφορότεροι και ηπιότεροι τρόποι για αντιμετώπισή τους.

Η σύσταση της Επιτρόπου κοινοποιήθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ίσων Ευκαιριών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!