tromaktiko: Μπέρδεμα με τις ξένες γλώσσες στα δημοτικά

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μπέρδεμα με τις ξένες γλώσσες στα δημοτικά



Ξεσηκωμός έχει σημάνει για τις αλλαγές στο καθεστώς διδασκαλίας της β' ξένης γλώσσας στα δημόσια σχολεία. Σε σύσκεψη που έγινε προχθές το απόγευμα με τη συμμετοχή γονέων και εκπροσώπων των εκπαιδευτικών αποφασίστηκε να επιμείνουν στη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος. Σύμφωνα με αυτό, όλα τα παιδιά, από την Ε' Δημοτικού και έπειτα, έχουν τη δυνατότητα να...
 διδάσκονται (εκτός από υποχρεωτικά Αγγλικά) είτε Γαλλικά, είτε Γερμανικά.
Το νέο καθεστώς επιβάλλει από φέτος τα σχολεία να χαρακτηριστούν άπαξ είτε "γαλλόφωνα", είτε "γερμανόφωνα". Το παιδί που φοιτά σε "γαλλόφωνο" σχολείο δε θα έχει τη δυνατότητα να διδαχθεί, βεβαίως, Γερμανικά. Θα έχει τη δυνατότητα, όμως, να αλλάξει σχολείο για να παρακολουθήσει τη γλώσσα που επιθυμεί.
Τόσο η επιβολή της β' ξένης γλώσσας, όσο και η δυνατότητα της αλλαγής σχολείου χαρακτηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς ως μη παιδαγωγικές πρακτικές και για το λόγο αυτό στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη στην παλιά ακαδημία τονίζεται ότι:
* Οι μεν εκπαιδευτικοί: «Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτή την απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική διαδικασία».
* Οι δε γονείς: «Αρνούμαστε να καταθέσουμε δήλωση προτίμησης για β' ξένη γλώσσα και αποσύρουμε τις ήδη κατατεθείσες δηλώσεις ως άκυρες λόγω μη επαρκούς πληροφόρησης».
Το ψήφισμα υπογράφουν η ΕΛΜΕ Ν. Ηρακλείου, οι 3 διδασκαλικοί σύλλογοι του νομού, οι σύλλογοι καθηγητών γαλλικής & γερμανικής γλώσσας και Ενώσεις Γονέων. Αξίζει να σημειωθεί πως, εφόσον τελικά το νέο καθεστώς ισχύσει, τότε θα υπάρξει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Πειραματικό

Στο μεταξύ, ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσαν και οι καθηγητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου. Με αυτό δηλώνουν την απόλυτη αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα για τη β' ξένη γλώσσα και ζητούν την άμεση ανάκληση της επίμαχης απόφασης

neakriti.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!