tromaktiko: Πιθανή η συνέχιση της μεταβλητότητας -Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και οι προσδοκίες

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πιθανή η συνέχιση της μεταβλητότητας -Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και οι προσδοκίες



Η νευρικότητα το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στη σημερινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., καθώς και στις διεργασίας οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, σε συνάρτηση με τα όσα αναφέρουμε τις τελευταίες ημέρες θα λέγαμε ότι παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά, πιστεύουμε ότι αρχίζουν σιγά – σιγά να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες για μια κίνηση υψηλότερα τις επόμενες εβδομάδες, ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και κάποια μικρά σημάδια βελτίωσης της διαγραμματικής εικόνας των βασικών δεικτών, αλλά και επιμέρους μετοχών.

Ξεκινώντας από την οικονομία και σε ένα σύντομο σχόλιο από το εσωτερικό, όπως και αναμενόταν, το πράσινο φως πήρε χθες ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Την Δευτέρα και την Τρίτη, το μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Την Τρίτη θα αρχίσει στην Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου. Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες η ψήφιση είναι το πιο πιθανό να γίνει στις 28 Ιουνίου.
Στα της σημερινή ημέρας, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής θα αρχίσουν στις 20.30 ώρα Ελλάδας με την καθιερωμένη συνάντηση των “27”, ενώ το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών θα αρχίσει στις 21.00 ώρα Ελλάδας, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική κρίση χρέους αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ εκτενής συζήτηση θα υπάρξει για το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο μηχανισμό στήριξης, συζήτηση που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία Τρισέ. Βέβαια τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένονται σήμερα τελικές αποφάσεις, κάτι το οποίο τόνισε και η Α. Μέρκελ. Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος της Γερμανία μιλώντας χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σήμερα και αύριο, 23-24 Ιουνίου, δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Πάντως η Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα πράξει τίποτε χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η παραμικρή πιθανότητα η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός (credit event), κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε domino, λόγω και την ενεργοποίησης των CDs.
Να τονίσουμε βέβαια ότι πέραν των συζητήσεων για το νέο μηχανισμό στήριξης, η Σύνοδος Κορυφής ενδέχεται να κάνει σήμερα την έκπληξη και να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 5ης δόσης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης, με την προϋπόθεση πάντα ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα περάσει από την ελληνική βουλή τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Πέραν της σημερινή συνόδου κορυφής και στο μεγάλο ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές (κάτι το οποίο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δε διαψεύδεται), ξεκίνησαν και επίσημα από χθες το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και ιδιωτών επενδυτών, για μια εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, στα πλαίσια του νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προσκαλέσει και είχε χθες συνάντηση και συζητήσεις με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες στη Φρανκφούρτη, ενώ ανάλογες συζητήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Πάντως εμείς σε αυτό το σημείο θα τονίσουμε και σήμερα ότι η εν λόγω διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ενώ θεωρούμε πολύ πιθανό να μπουν οι γενικές γραμμές του νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας στη σύνοδο του Eurogroup της 4ης Ιουλίου, και να συνεχίσουνε οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τις επόμενες εβδομάδες – μήνες
---------------------------------
Στα αμιγώς τεχνικά, δε θα λέγαμε ότι μας προβλημάτισε η χθεσινή εικόνα, ενώ το μεγάλο ζητούμενο, για τις επόμενες ημέρες, θα είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και η κίνηση των βασικών δεικτών πάνω από τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις.

Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!