Ασθενείς, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που νοσηλεύτηκαν τους τελευταίους μήνες στο Γ.Ν.Ρ. προσβλήθηκαν από το επικίνδυνο μικρόβιο και, μάλιστα, ένας από αυτούς κατέληξε πριν από περίπου είκοσι μέρες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου τα τελευταία δυο χρόνια έχουν μολυνθεί περισσότεροι από είκοσι ασθενείς, με τους δέκα από αυτούς να μην έχουν καταφέρει τελικά να το ξεπεράσουν. Ο θάνατος του ηλικιωμένου προκαλεί προβληματισμό στους γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί διότι στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα βάσει των οδηγιών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Όταν διαπιστωθεί κρούσμα, ο ασθενής μεταφέρεται στον έναν από τους δυο θαλάμους απομόνωσης που διαθέτει η Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς πρόκειται για ένα μικρόβιο ιδιαίτερα ανθεκτικό και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διασποράς του σε άλλους ασθενείς που επίσης νοσηλεύονται στον ίδιο θάλαμο.
Το μικρόβιο «Κλεψιέλα» έχει εμφανιστεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια και στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα τα πρώτα κρούσματα διαπιστώθηκαν το καλοκαίρι του 2009. Από τότε τα μέτρα ασφαλείας και καθαριότητας στη Μ.Ε.Θ. είναι αυξημένα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται απολύμανση και επιπλέον το προσωπικό βρίσκεται σε επιφυλακή ώστε να μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα την λοίμωξη στους ασθενείς.
Περισσότερο επιρρεπή στο μικρόβιο «Κλεψιέλα» είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς, άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ρεθύμνου κ. Χαράλαμπος Μαρκάκης δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Είναι γεγονός ότι κατά διαστήματα έχουμε προβλήματα με το μικρόβιο «Κλεψιέλα» στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου. Είναι ένα ενδονοσοκομειακό μικρόβιο και αναπτύσσεται κυρίως σε βαριά περιστατικά. Πριν από 15-20 μέρες περίπου είχαμε ένα περιστατικό με βαρύ σηπτικό σοκ, το οποίο έκανε «Κλεψιέλα» και κατέληξε. Γενικά, πρέπει να επισημάνω, ότι στη Μ.Ε.Θ. του Ρεθύμνου δεν έχουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο σε άλλα νοσοκομεία. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι τόσο μεγάλη αλλά παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».
Καθησυχαστικός εμφανίζεται μιλώντας στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της επιτροπής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κ. Ευστάθιος Ηλιάκης, ο οποίος αναφέρεται στα μέτρα που λαμβάνονται στο νοσοκομείο: «Το μικρόβιο έχει εντοπιστεί σε άτομα μεγάλης ηλικίας, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Επειδή, ωστόσο, είναι ένα μικρόβιο που μεταδίδεται λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται για να αποφύγουμε τη διασπορά του.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, όμως θεωρώ πως είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να λαμβάνουμε μέτρα και να είμαστε σε επιφυλακή. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί, διότι μπορεί να είναι ένα μικρόβιο ανθεκτικό που έχει μολύνει πολλούς ανθρώπους αλλά είναι κάτι που αντιμετωπίζεται».
flashnews.gr