εξτρεμιστική οργάνωση που είναι γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, γράφει η εφημερίδα The New York Times.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα που περιείχε η συσκευή, έγραψε ότι ο επικεφαλής της αλ Κάιντα υποστηριζόταν από την παράταξη Χαρκατούλ Μουτζαχεντίν («Κίνημα των Ιερών Πολεμιστών»), η οποία άλλοτε διέθετε τη στήριξη της ISI, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν.
Η πληροφορία αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Πακιστάν παρείχε προστασία στον μπιν Λάντεν αλλά εγείρει το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν μια οργάνωση εξτρεμιστών συνδεδεμένη με την ISI να διατηρεί σχέσεις με τον αγγελιοφόρο του μπιν Λάντεν και η υπηρεσία πληροφοριών να μην το γνωρίζει.
«Είναι ένα σοβαρό στοιχείο», είπε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Είναι ένας δρόμος που ερευνούμε».
Η οργάνωση Χαρκατούλ Μουτζαχεντίν, υπό την ηγεσία του Μολάνα Φαζαλούρ Ρεχμάν Χαλίλ, είναι μια από τις διάφορες ένοπλες οργανώσεις που είχε δεσμούς με την αλ Κάιντα και ένα μακρόχρονο ιστορικό ενεργειών στο Αφγανιστάν και στο Κασμίρ με την υποστήριξη της ISI.
Ο μπιν Λάντεν ζούσε για πάνω από πέντε χρόνια στην πόλη του στρατού Αμποταμπάντ, 61 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, έως ότου σκοτώθηκε στην επιχείρηση των επίλεκτων της ομάδας καταστροφών του πολεμικού ναυτικού Seals την 2α Μαΐου.
Οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να διακριβώσουν εάν και κατά πόσον ζούσε εκεί με την επίγνωση ή χάρη σε κορυφαία στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Πακιστάν.
Το Πακιστάν έχει ορίσει μια επιτροπή για να ερευνήσει τόσο την διαμονή του επικεφαλής της αλ Κάιντα στη χώρα όσο και την αμερικανική επιχείρηση εξόντωσής του
nooz.gr