"Αποτελεί αναπόφευκτη δέσμευση και ανάγκη η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας της Ιταλίας, διαμέσου μιας αποφασιστικής μείωσης του...
δημόσιου χρέους, στα πλαίσια των διαδικασιών και των οδηγιών που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο", τόνισε ο Ναπολιτάνο.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, κάνουν αναφορά στις διάφορες πιθανές παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν από την κυβέρνηση: σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι "θα ήθελε να αναβάλει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για την επόμενη νομοθετική περίοδο από την στιγμή που η μηδενική σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ θα πρέπει να επιτευχθεί μόνο το 2014".
Σύμφωνα πάντα με την Ιλ Μεσατζέρο, "τα τελικά μέτρα δεν πρόκειται να υιοθετηθούν πριν τα τέλη Ιουλίου, διότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία. Ο Καβαλιέρε, πιέζει για επιπλέον περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων (6 δισεκατομμύρια ευρώ) και των δήμων (3 δισεκατομμύρια)".
Μένει να διαπιστωθεί πώς θα καταφέρει να φτάσει τα 40 με 45 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχει θέσει ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.
Στο μεσημβρινό του δελτίο, το τηλεοπτικό κανάλι La7 μετέδωσε ότι "ο Τρεμόντι μελετά την πιθανή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 2013, με σύνδεσή του με το προσδόκιμο ζωής, έκτατη εισφορά από τους μεγαλοσυνταξιούχους και αύξηση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που χρησιμοποιούν 'μπλοκάκι'".
Σενάρια που δημιουργούν έντονη ανησυχία, σχετικά με τυχόν αρνητικές εκλογικές επιπτώσεις, τόσο στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό, όσο και στον ηγέτης της Λέγκα του Βορρά και υπουργό αρμόδιο για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, Ουμπέρτο Μπόσι
nooz.gr