tromaktiko: Κύπρος: Ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία της Βουλής

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Κύπρος: Ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία της Βουλής



Ομόφωνα αποφάσισε, απόψε, το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του...
Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για την προεδρία της Βουλής. Παράλληλα, αποφάσισε τη διατήρηση επαφής και με το Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέροντας πως υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η απόφαση του ΔΗΣΥ σημαίνει πως ο κ. Ομήρου συγκεντρώνει 27 ψήφους, 20 του ΔΗΣΥ, 5 της ΕΔΕΚ και δύο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, όσες και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο οποίος θα υπερψηφισθεί από 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ και 8 του ΔΗΚΟ.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του αρχηγού του κόμματός του Μάριου Καρογιάν, τον οποίο θεωρεί, μαζί με τον πρόεδρο Χριστόφια, συνυπεύθυνο για επαναφορά του σχεδίου Ανάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου μπορεί να γείρει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Το Κίνημα των Οικολόγων θα αποφασίσει αύριο για τη στάση του στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στη Βουλή και δεν αποκλείεται να αποφασίσει την υποβολή υποψηφιότητας του προέδρου της Γ. Περδίκη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος του, ότι υπήρξε διαπίστωση πως με την υποψηφιότητα του κ. Ομήρου, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις θεσμικές ευθύνες του προέδρου της Βουλής. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ενότητα δυνάμεων για αποτελεσματικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, πραγματοποιώντας συναντήσεις με όλα τα κόμματα, αλλά όπως ανέφερε "η ηγεσία του ΔΗΚΟ επέλεξε τη δική της πορεία, συνεχίζοντας τη συνεργασία της με το ΑΚΕΛ".

"Σεβόμαστε αυτή την επιλογή του ΔΗΚΟ, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημαντική σύγκλιση θέσεων, σε σειρά μεγάλων ζητημάτων, μεταξύ Δημοκρατικού Συναγερμού και Δημοκρατικού Κόμματος" είπε ο κ. Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως το κόμμα του κρατά ανοικτό το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης, τόσο με την κυβέρνηση όσο και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του τόπου.

"Θεωρούμε, όμως, πως η εκλογή του προέδρου της Βουλής είναι μια κορυφαία πολιτική πράξη, που πρέπει να αποτυπώνει τη βούληση του εκλογικού σώματος για μια νέα πορεία, στη βάση μιας ευρύτερης σύγκλισης και συνεργασίας" ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!