tromaktiko: Λευκωσία: Έκκληση του Αρχηγού Αστυνομίας για επίδειξη σωστής οδικής συμπεριφοράς

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Λευκωσία: Έκκληση του Αρχηγού Αστυνομίας για επίδειξη σωστής οδικής συμπεριφοράς



Την τελευταία χρονική περίοδο υπήρξε σχετικά αυξημένος αριθμός θανατηφόρων δυστυχημάτων, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι η Αστυνομία στο σύνολο της βρίσκεται επί ποδός, σε μια προσπάθεια να... προλάβει τα οποιαδήποτε δυστυχήματα, αλλά κυρίως τα θανατηφόρα όχι μόνο στους αυτοκινητοδρόμους αλλά και στον δευτερεύον οδικό δίκτυο στο οποίο έχουν επισυμβεί αρκετά από αυτά τα δυστυχήματα.

Την Πέμπτη, σε δηλώσεις του για τα δυστυχήματα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι σε όλα τα θανατηφόρα δυστυχήματα, τα οποία επισυνέβησαν πρόσφατα πολύ μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε ο ανθρώπινος παράγοντας.

''Αν οι συνάνθρωποι μας, αυτοί που έχασαν τη ζωή τους, τηρούσαν τους κανονισμούς, τηρούσαν τους κανόνες της οδικής ασφάλειας σήμερα θα έλεγα ότι σχεδόν όλοι θα ήταν μαζί μας. Κάνω για πολλοστή φορά έκκληση, όλοι μας να σεβόμαστε τις δικές μας υποχρεώσεις που πηγάζουν μέσα από τη Νομοθεσία, αλλά και να σεβόμαστε τους άλλους που χρησιμοποιούν το δρόμο είτε είναι άλλοι οδηγοί είτε είναι πεζοί. Κανένας να μην θεωρεί ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εμπλακεί σε δυστύχημα γιατί αρκετοί από μας έτσι πιστεύουμε στην πράξη. Είναι καιρός πια να συνειδητοποίησει ο κάθε ένας από εμάς ότι θα μπορούσε ο ίδιος να εμπλακεί σε ένα δυστύχημα. Θα καλέσω για πολλοστή φορά όλους να συμβάλουν προς αυτή τη συλλογική προσπάθεια, να καταστήσουμε τους δρόμους μας πιο ασφαλής'', πρόσθεσε.

Σε καμιά περίπτωση, συνέχισε, ''εμείς ως Αστυνομία δεν απεκδυόμαστε το δικό μας ευθυνών''.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως παρόλο που έγιναν αυξημένα δυστυχήματα τις τελευταίες μέρες, ''συγκρινόμενη η περίοδος αυτή με την αντίστοιχη χρονική περίοδο είμαστε λίγο καλύτερα''.

''Κάθε φορά που γίνεται ένα θανατηφόρο δυστύχημα επισκέπτονται όχι μόνο οι ανακριτές, αλλά και οι ειδικοί τη σκηνή του δυστυχήματος και βλέπουμε εάν πέραν από τον ανθρώπινο παράγοντα υπήρχε και ο οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας, για παράδειγμα πόσο συνέβαλε στην πρόκληση του δυστυχήματος η κατασκευή του δρόμου ή το ίδιο το όχημα και παίρνουμε τα δικά μας μέτρα ή προβαίνουμε στις δικές μας εισηγήσεις προς τις αρμόδιες Αρχές. Στόχος όλων είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και να προσέξουμε ο κάθε ένας πώς οδηγεί και πώς συμπεριφέρεται στο δρόμο'', συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι στόχος της ηγεσίας δεν είναι μόνο να ευαισθητοποιήσουν μέλη της Τροχαίας, αλλά να ευαισθητοποιήσουν όλα ανεξαίρετα τα μέλη οπουδήποτε και εάν εργάζονται, ακόμα και εκείνα που εργάζονται με πολιτική περιβολή.

''Εκεί που βλέπουν σοβαρές τροχαίες παραβάσεις να επιλαμβάνονται και να εφαρμόσουν στην πράξη αυτό το οποίο έχουμε πει από την αρχή, την μηδενική ανοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε φορά που εντοπίζουν κάτι θα πρέπει να καταλήγουμε στην καταγγελία ή στην προσαγωγή κάποιου παραβάτη στο δικαστήριο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να χειριστούμε τον παραβάτη, με μία συμβουλή ή μια ηλεκτρονική παρατήρηση έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο παραβάτης έτυχε του ευεργετήματος να μην καταγγελθεί και να παραμένει στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή για χρήση των υπόλοιπων Αστυνομικών όταν ξανασταματήσουν το ίδιο πρόσωπο'', πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα ενισχυθεί το Τμήμα Τροχαίας, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι έλλειψη προσωπικού έχουν όλα τα τμήματα, όλες οι Επαρχίες.

''Προσπαθούμε, κατανοούμε την οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος μας και σίγουρα είμαστε φειδωλή στις οποιεσδήποτε εισηγήσεις κάνουμε που εμπερικλείουν το στοιχείο της επιπρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης του κράτους. Εάν και όταν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση εμείς θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο'', σημείωσε.

Για την συμπεριφορά των αστυνομικών


Σε ερώτηση εάν ελέγχονται οι καταγγελίες που γίνονται από Αστυνομικούς, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι στόχος είναι οι καταγγελίες να είναι απόλυτα δικαιολογημένες και από την άλλη η συμπεριφορά των μελών της Αστυνομίας να είναι καθόλα άψογη.

''Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς δεχόμαστε είτε γραπτώς είτε προφορικά κάποια παράπονα ότι η συμπεριφορά των μελών μας δυνατό να μην ήταν η καλύτερη. Μπορούμε να διακρίνουμε σε αρκετές περιπτώσεις κατά πόσο ο ισχυρισμός, η καταγγελία ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα. Προβαίνουμε σε διάφορα μέτρα και ενέργειες για να εξακριβώσουμε κατά πόσο η καταγγελία, ο ισχυρισμός του πολίτη που καταγγέλθηκε είναι ή δεν είναι δικαιολογημένη'', ανέφερε.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφερόμενος στις ενέργειες που κάνουν, είπε: ''Μπορεί ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας ή και οι στενοί μου συνεργάτες να επικοινωνήσουν με πρόσωπα που καταγγέλθηκαν την προηγούμενη μέρα, να τους ενημερώσουμε ότι είμαι ο Αρχηγός Αστυνομίας ή κάποιος που εργάζεται στο γραφείο μου, να τους ενημερώσουμε ή να τους υπενθυμίσουμε ότι χθες καταγγέλθηκαν στην τάδε τοποθεσία για τον τάδε σκοπό και να τους ρωτήσουμε κατά πόσο η καταγγελία ήταν δικαιολογημένη και κατά πόσο η συμπεριφορά του μέλους μας που προέβη στην καταγγελία ήταν σωστή''.

''Μπορώ με μεγάλη ικανοποίηση να σας πω ότι σχεδόν όλοι οι παραβάτες που ρωτήθηκαν μέχρι σήμερα είπαν ότι η συμπεριφορά των μελών μας ήταν άψογη και η καταγγελία δικαιολογημένη'', κατέληξε.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!