tromaktiko: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από την "Αιτιολογική έκθεση" του μεσοπρόθεσμου

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από την "Αιτιολογική έκθεση" του μεσοπρόθεσμου



Από το κεφάλαιο:
Αντιμέτωποι με την κρίση: Τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία και αλλαγή της χώρας 
 Διαβάστε στο παρακάτω...

Η χώρα μας, από το τέλος του 2009, αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης κρίσης της πρόσφατης ιστορίας της. Χρόνιες παθογένειες και δημοσιονομικές αστάθειες καθώς και φαινόμενα έντονης αναξιοπιστίας σε σχέση με την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, συντέλεσαν στο σταδιακό αποκλεισμό της Ελλάδας από τις πηγές διεθνούς δανεισμού και στην αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της χώρας.

Η διασφάλιση χρηματοδότησης με το δάνειο ύψους 110 δις ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης της Ελλάδας στο οποίο συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε στη χώρα μας να αποφύγει μια στάση πληρωμών που θα είχε ολέθριες εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Ο μηχανισμός εξασφάλισε μία περίοδο αποχής από τις αγορές ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικής προσαρμογής για την μόνιμη επίλυση των αιτιών των προβλημάτων που έφτασε να αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ο χρόνος που κερδίσαμε δεν πάει χαμένος. Υλοποιείται ήδη ένα πρωτόγνωρο σε εύρος και σε έκταση πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών:

· Μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά 12 δισ. ευρώ ή 5 μονάδες του ΑΕΠ

· Νέο ασφαλιστικό σύστημα

· Επιτελικό κράτος με το «Καλλικράτη»

· Έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας παντού

· Άνοιγμα δεκάδων κλειστών επαγγελμάτων για περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης

· Ξεκίνημα για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος φιλικού για νέες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

· Νέο φορολογικό σύστημα και συστηματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

· Εξορθολογισμός στο σύστημα υγείας

· Δημιουργία ενός νέου σχολείου, ενός νέου πανεπιστημίου για τις γενιές που έρχονται να πάρουν στα χέρια τους την τύχη της χώρας

· Αλλαγές στους θεσμούς μας και στη δικαιοσύνη, συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τον αφορούν και για την αποτελεσματική προστασία του.

Η χώρα έχει μπει σε τροχιά μεγάλων διαρθρωτικών τομών, αλλά και σε μια πορεία δραστικής μείωσης των ελλειμμάτων, ώστε να συγκρατηθεί, και στη συνέχεια να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Μέσα από αυτή την πορεία θα επιστρέψει και θα εδραιωθεί η αξιοπιστία στην Ελληνική οικονομία. Η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας ενισχύει την αξιοπιστία, το κύρος και τη διαπραγματευτική μας θέση.

Στο δρόμο αυτό, και υλοποιώντας ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης η Ελλάδα σκοπεύει όχι μόνο να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση που σήμερα διέρχεται, αλλά και να την μετατρέψει σε ευκαιρία επιχειρώντας το μεγαλύτερο άλμα που έχει κάνει ποτέ η πατρίδα μας προς το μέλλον. Αυτός είναι ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο έρχεται να δημιουργήσει τις συνθήκες, που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε ταχύτατα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε, την Ελλάδα της δημιουργίας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!