tromaktiko: Οι αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Οι αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής



Την άμεση δημιουργία Οργανισμού Αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) για την προώθηση του...
προγράμματος διαχείρισης και αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο περιλαμβάνει, επίσης, αναλυτικό πίνακα με τις αποκρατικοποιήσεις ανά τρίμηνο έως και το 2015.

    Στόχος είναι έσοδα 50 δισ.. ευρώ συνολικά, τα οποία κατανέμονται σε 5 δισ. ευρώ το 2011, καθώς και σωρευτικά 15 δισ. ευρώ έως το 2012 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

    Ειδικότερα, στο Ταμείο θα περιέλθει η ιδιοκτησία των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, προκειμένου να αποκρατικοποιηθούν (εταιρικές συμμετοχές, δικαιώματα καθώς και εμπορεύσιμα ακίνητα του Δημοσίου. Τα περιουσιακά στοιχεία υπό τη διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, τα οποία ανήκουν στη δημόσια κτήση, εξαιρούνται από τις συναλλακτικές δυνατότητες του Ταμείου).

    Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το Ταμείο, το οποίο θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, θα στελεχωθεί από πρόσωπα εγνωσμένης κατάρτισης και εμπειρίας στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και η διοίκησή του θα τύχει της έγκρισης της Βουλής, στην οποία θα διαβιβάζεται τακτικά έκθεση πεπραγμένων με το στάδιο αξιοποίησης κάθε περιουσιακού στοιχείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης μπορούν να ορίσουν δύο παρατηρητές που δεν θα μετέχουν στη διοίκηση του Ταμείου.

    Στο Ταμείο θα μεταβιβαστούν μετοχές και τα συναφή δικαιώματα των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους με βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς. Το Ταμείο θα μπορεί να αντλεί χρήματα μέσω δανεισμού ή παροχή ασφάλειας. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαναμεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, δεδομένου ότι τα καθαρά έσοδα που θα προκύπτουν, θα αποδίδονται στο Δημόσιο για τη μείωση του χρέους.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ο όμιλος του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", τα 29 περιφερειακά αεροδρόμια, τα 4 αεροσκάφη Airbus A340-300, η Εγνατία οδός, οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια, οι υπηρεσίες ύδρευσης- αποχέτευσης, τα τυχερά παιχνίδια και τα καζίνο, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, η ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα"), οι τηλεπικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, άδειες κινητής τηλεφωνίας, ψηφιακό Μέρισμα και άλλες συχνότητες), οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), ο τραπεζικός τομέας (ΑΤΕ και οι συμμετοχές της σε επιχειρήσεις, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες), Μεταλλευτικές εταιρείες και μεταλλεία (ΛΑΡΚΟ).

    Ειδικό κεφάλαιο αφορά στην ακίνητη περιουσία, με τη δημιουργία επενδυτικών χαρτοφυλακίων ακινήτων και Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο οποίο θα περιέλθουν, μεταξύ άλλων περιουσιακών δικαιωμάτων, και όλα τα ιδιωτικά ακίνητα του Δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν. Περαιτέρω, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός πλήρους μητρώου δημόσιων εμπορικών ακινήτων και για τη διαχείριση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που θα δημιουργηθούν. Ο πλήρης εντοπισμός, η καταχώρηση και ο χαρακτηρισμός των περιουσιακών στοιχείων, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις ανά εξάμηνο (τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο 2011 και 2012 αντίστοιχα). Μια δεύτερη, παράλληλη, διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο 2011, μετά την παράδοση της πρώτης κατάστασης αξιοποιήσιμων ακινήτων, η οποία περιλαμβάνει το σχηματισμό χαρτοφυλακίων και την κατάλληλη επενδυτική αξιοποίηση μέσω εξειδικευμένων ΕΕΣ και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Στην περίπτωση ακινήτων εθνικής σημασίας, η βασική μέθοδος αξιοποίησης περιλαμβάνει την είσοδο ιδιωτικής τεχνογνωσίας και κεφαλαίου μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης ή συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η όλη διαδικασία θα αποδώσει ώριμες συναλλαγές στην αγορά από το δ΄ τρίμηνο του 2011 έως το τέλος του 2015.

    Η κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει συγκεκριμένο αριθμό σημαντικού μεγέθους ακινήτων από την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, τα οποία κατηγοριοποιούνται ως ακολούθως:

    Χώροι Γραφείων

   

    * Κτίρια σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

    * Ακίνητα που έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων χρήσεων (π.χ. γραφεία) πέραν των υφιστάμενων από κυβερνητικούς φορείς

    * Επιφάνεια κτιρίων

    * Κτίρια με μεγάλη ωφέλιμη ζωή

    * Κτίρια, στα οποία το Δημόσιο είναι ο αποκλειστικός χρήστης

    Για τα ακίνητα αυτά, θα υπάρξει ειδικό χαρτοφυλάκιο και θα διατεθούν χρεόγραφα έναντι των ακινήτων σε ιδιώτες, με τη μέθοδο του sale and lease back. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το δ΄ τρίμηνο του 2011.

    Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου

    Περιλαμβάνονται 31 αναξιοποίητα ακίνητα, με συνολική επιφάνεια περίπου 98 εκατ. τ.μ., τα οποία αποτελούν το αρχικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με δυνατότητα αξιοποίησης σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η αναψυχή, η οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

    Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα

    Έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση 10 ακίνητα, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησης.

    ΓΑΙΑΟΣΕ

    Σε πρώτη φάση υπάρχουν 18 επιλεγμένα ακίνητα από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της, που έχουν σημαντική προοπτική αξιοποίησης.

    Περιοχή πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Ελληνικού (Ελληνικό)

    Θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του fast truck και οι σχετικές συναλλαγές, οι οποίες προσδοκάται να λάβουν χώρα μεταξύ δ΄ τριμήνου 2011- δ΄ τριμήνου 2012, θα περιλαμβάνουν διακρατικές συμφωνίες ή/και συμφωνίες με ιδιώτες μέσω διαγωνισμών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!