Για το θέμα χθες η κ. Χριστοφιλοπούλου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας.
Ειδικότερα, για την επιλογή β΄ ξένης γλώσσας θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού στο σχολείο. Εάν δεν υπάρχει ή υπάρχουν περισσότερες της μιας διαφορετικών ειδικοτήτων θα επιλεγεί η γλώσσα που επιθυμεί η πλειοψηφία. Την απόφαση για την κατανομή των γλωσσών θα λάβουν έως 24/6 οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας:
"To Υπουργείο Παιδείας(;) συνεχίζοντας την «φιλεκπαιδευτική» πολιτική του προχώρησε σε μια νέα «καινοτομία». Με την υπουργική απόφαση (61284/27-05-2011) καταργεί το δικαίωμα, στους μαθητές του Δημοτικού, να επιλέξουν όποια Δεύτερη Ξένη Γλώσσα επιθυμούν να διδαχθούν. Η Δεύτερη Ξένη Γλώσσα που θα διδάσκεται σε όλους τους μαθητές, θα επιλέγεται με βάση το τι θα ζητά η πλειοψηφία τους!!!
Παράλληλα με νέα απόφαση (62780/02-06-2011) αναφέρει: Σε κάθε Γυμνάσιο θα διδάσκεται μία δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία επιλέγεται μεταξύ της Γαλλικής ή της Γερμανικής ή της Ιταλικής ή της Ισπανικής. Για την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού στο σχολείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οργανική θέση, ή οργανική θέση έχουν δύο (2) ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ34, ΠΕ40) θα επιλεγεί η ξένη γλώσσα που επιθυμεί να διδαχθεί η πλειοψηφία των μαθητών του Γυμνασίου. Για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου οι οποίοι στην Α΄ και Β΄ τάξη διδάχτηκαν διαφορετική γλώσσα από τη γλώσσα επιλογής του σχολείου υπάρχουν οι εξής δυνατότητες: ή να ισχύσει το Π.Δ. 188/1985 (απαλλαγή μαθητών από την ξένη γλώσσα) ή μετεγγραφή του μαθητή σε όμορο Γυμνάσιο που θα διδάσκεται η ίδια γλώσσα που διδασκόταν ο μαθητής!!!
http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/2011/06/blog-post_8167.html#more