tromaktiko: Απαντηση στο: Ερωτηση για ΚΟΚ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Απαντηση στο: Ερωτηση για ΚΟΚ



Κάνεις ένα σημαντικό λάθος στην ερώτησή σου. Το λαθος σου είναι ότι συνδυάζεις 2 διαφορετικες καταστάσεις ενω στην πραγματικότητα η...
κατάσταση την οποία πρέπει να κρίνεις για το ποιος έχει προτεραιότητα είναι μία. τι εννοώ: Σκέψου ότι έχεις μια ανηφόρα (κατηφόρα) αρκετά φαρδιά έτσι ώστε να κινούνται και τα δύο ρεύματα ανεξαρτητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο κανόνας που λεει ότι αυτός που ανεβαίνει έχει προτεραιότητα προφανώς και δεν ισχυει (κοινή λογική, εφόσον το καθε ρεύμα μπορεί να μετακινηθεί άνετα). και όχι μόνο αυτό, αλλα σε αυτή την περίπτωση ο δρόμος θεωρείται βασει K.O.K. "κανονικός" και όχι με κλίση (ανηφόρα κατηφορα). Έτσι αν υπάρξει εμπόδιο στο ρεύμα ενός αυτοκινήτου , τότε θα πρέπει ο οδηγος του να σταματησει, να ελεγξει το άλλο ρεύμα και τα λοιπα όπως ορίζει ο Κ.Ο.Κ. ανεξάρτητα αν ανεβαίνει ή κατεβαινει. Συνήθως έναν τέτοιο δρόμο τον καταλαβαίνεις από την διαχωριστική που "συνήθως" θα έχει (σε ελληνικούς δρόμους όλα είναι πιθανά).

Η δική σου περίπτωση τώρα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. όπως αναφέρεις:<κινούμαι συχνά σε ένα δρόμο ο οποίος είναι ανηφορικός, διπλής κατεύθυνσης χωρίς διαχωριστική λωρίδα και σχετικά στενός.>. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καταλάβεις ότι:κατα τη διάρκεια της κίνησης στη ανηφόρα (κατηφόρα) ο δρόμος θεωρείται μονοδρομος προς την κατευθυνση που κινείται το αμάξι καθότι αυτός που παραχωρησε την προτεραιότητα δεν κινείται(προφανως). άρα το εμπόδιο το αποφεύγεις όπως και σε έναν μονόδρομο (κινδυνος δεν υπαρχει αφού ο αλλος σου έχει ήδη παραχωρήσει την προτεραιότητα). Η έννοια του εμποδιου για παραχώρηση προτεραιότητας δεν υπάρχει σε αυτη την περίπτωση καθότι η προτεραιότητα οριζεται νωρίτερα και βάση της θέσης του καθενός. έτσι την προτεραιότητα θα την έχει ΠΑΝΤΑ αυτός που ανεβαίνει (ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτός που ήδη ανεβαίνει, όχι που πρόκειται να ανέβει),όταν μιλαμε για ΙΧ. Βέβαια αν θυμασαι όταν έδινες για το δίπλωμα το βιβλιο έλεγε ότι η προτεραιότητα σε δρόμο με κλιση έχει να κάνει και με την κατηγορια οχήματος.

Για να στο πω και χωρις τον ΚΟΚ. Έστω 2 ελληναρες οδηγοι. Ο ενας ανεβαίνει και ο άλλος κατεβαίνει και επειδή και οι 2 είναι πολύ μαγκες δεν δίνει κανείς προτεραιότητα. Ξαφνικα αυτός που ανεβαίνει βλέπει ένα παπί ντελιβερα που κλασικά είναι παρκαρισμένο για να εμποδίζει δηλαδη αποτελεί εμπόδιο προς την δεξια μεριά. Αν αυτός που ανεβαινει σταματησει πως θα καταφέρει να κατεβει ο άλλος???(ο δρομος είναι στενος). Paradox. Αρα η προτεραιότητα έπρεπε να έιχε αποσαφηνιστεί νωρίτερα μεταξύ των 2 οδηγών αφού στο δρομο χωράει ένα αμάξι.

Αν και στην Ελλάδα πολύ κακως ψάχνεις να βρεις το δίκιο σου μεσω ΚΟΚ. Υπάρχει ακομα κοσμος(ζώα όρθια δηλαδη) που δεν μπορεί να καταλαβει ότι οδηγάμε ΔΕΞΙΑ και προσπερναμε ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Δες τις τελευταιες μερες ποσα άρθρα υπάρχουν στο τρομακτικο και πόσοι καγκουρες-ζώα-δολοφονοι στηριζουν την άποψη οτι αφου παω με 120 μπορω να είμαι στην αριστερη και ο αλλος που παει με 180 ε ας προσπεράσει απο δεξια τι και αν αυξανονται οι πιθανοτητες ατυχήματος καθότι και ο πιο απλος ελιγμος στα 180 είναι λίγο ανοιχτος. Αλλα δυστυχως τόσο κομπλεξικοι είμαστε.

Αναγνωστης και απογοητευμένος οδηγος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!