tromaktiko: Σώθηκε ο πλάτανος του Ν. Καζαντζάκη

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σώθηκε ο πλάτανος του Ν. Καζαντζάκη



Ο Υπεραιωνόβιος πλάτανος που στολίζει την πλατεία του οικισμού Κράσι σώθηκε.
Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στο χωριό Κράσι,( του δήμου Χερσονήσου)  - ο πλάτανος του...
Ν. Καζαντζάκη -όπως όλα δείχνουν ξεπέρασε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια και εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.
Ο  πλάτανος υπέφερε από έλλειψη νερού και ασθένειες με αποτέλεσμα το δέντρο να εμφανίζει σημαντική συρρίκνωση του φυλλώματος και να κινδυνεύει άμεσα. Ο περιορισμός της ροής του νερού από την παρακείμενη πηγή που δεσμεύεται για άλλες χρήσεις και το μπάζωμα και τσιμέντωμα του περιβάλλοντος χώρου για την λειτουργία της Δημοτικής επιχείρησης φαίνεται ότι ήταν η αιτία του προβλήματος.
Προφανώς οι παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Δασών αλλά και οι υψηλές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν φέτος λειτούργησαν- όπως βλέπεται στη σχετική φωτογραφία- σωτήρια για το αρχαίο δένδρο.
Ο πλάτανος, που η ηλικία του υπολογίζεται πάνω από τα 1000 χρόνια, είναι ένα από τα ελάχιστα, παρόμοια δένδρα σ’ όλη την Ευρώπη και για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου να χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Σύμφωνα με τους δασολόγους, ο πλάτανος Κρασίου, στη σημερινή του κατάσταση (μετά την επίχωση), έχει στηθιαία περιφέρεια 14,60 μέτρα και συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει ο Ολλανδός δασολόγος, Jeroen Pater, στην Ευρώπη υπάρχουν 200 δέντρα με στηθιαία μεγαλύτερη των 10 μέτρων.
Στο πέρασμα της κρητικής ιστορίας, στην πλατεία του οικισμού, υπό τη σκέπη του πλάτανου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, συνελεύσεις και γιορτές των κατοίκων. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, Κώστας Βάρναλης και η οικογένεια Αλεξίου, που κατάγονταν από το Κράσι, διέμειναν για κάποιο χρονικό διάστημα στο χωριό για να αναπαυτούν και να δημιουργήσουν.
Η μοναδικότητα της περιοχής προσέλκυσε στο Κράσι για παραθερισμό, αυτούς τους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους, οι οποίοι συγκρότησαν τη λεγόμενη «λογοτεχνική συντροφιά του Κρασίου». Το χωριό, ο πλάτανος και η φύση αναφέρονται τακτικά σε έργα της Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη.
Στο Κράσι λειτουργεί και το Σπίτι της Λογοτεχνίας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και Λογοτεχνίας, το δεύτερο που υπάρχει στην Ελλάδα μετά τις Λεύκες της Πάρου. Στεγάζεται σ’ ένα παλιό σχολείο του 1882, που λειτουργούσε έως το 1975, στο χωριό και φιλοξενεί Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές ελληνικών έργων.
http://kritonperiferia.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!