tromaktiko: Σχόλιο στο "Ησαΐα χόρευε και ρύζι"

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σχόλιο στο "Ησαΐα χόρευε και ρύζι"



Ένας γάμος είναι όμορφος όταν υπάρχει κατάνυξη και προσευχή. Όταν παρεβρίσκονται απλοί άνθρωποι και με επίκληση στον Θεό ζητούν...
(αφορά: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/blog-post_3880.html) να ευλογήσει το γάμο, να δώσει δύναμη και αγάπη στο ζευγάρι μα και υπομονή.

Το νυφικό, ο στολισμός, στέφανια, βέρες, πόδια, πολύχρωμο ρύζι και τα συναφή, ναι μεν δίνουν έναν άλλο αέρα στο γάμο, μα ωχριούν κυριολεκτικά μπροστά στην ευλογία του Θεού. Τι επιζητούμε εμείς; Φανταχτερά σόου ή την ευλογία; Ο γάμος είναι μυστήριο. Δύο σάρκες ενώνονται σε μία. Όχι εικονικά ή συμβολικά. Μα ουσιαστικά. Θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή του θρησκευτικού γάμου δεν γίνεται τυχαία. Όταν το ζευγάρι έχει κατά νου την ευλογία, δεν το ενδιαφέρει αν θα του απαγορέψουν τον στολισμό και το ρύζι. Το έχει αμελήσει ήδη από την αρχή. Κανείς δεν θα ! θυμάται εξάλλου το στολισμό και τις λεπτομέρειες μετά από καιρό. Παρά μόνο στις φωτογραφίες. Μα οι φωταγραφίες είναι μόνο ανάμνηση και ο γάμος είναι βίωμα. Αν δεν τον βιώσεις καμιά φωτογραφία δεν θα αναπληρώσει το κενό αυτό.

Πάντως καμιά φορά γελάω (με καλό τρόπο) όταν ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν, ενώ ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για στολισμούς, βέρες, στεφάνια, φωτογραφίες, δεξιώσεις κτλ κτλ, παραπονιούνται για την ταρίφα που τους βάζουν ορισμένοι (γιατί δεν είναι όλοι) κληρικοί. Τα 100-200 ευρώ τους πειράζουν και όχι όλα τα υπόλοιπα. Δεν είμαι βέβαια υπέρ του κοστολογίου των αγίων μας μυστηρίών. Αν θέλει κανείς ας προσφέρει από μόνος του, και όχι να του το επιβάλλουν. Αλλά είναι αστείο όταν παραπονιούνται αποκλειστικά γι' αυτό.

Καλή δύναμη, και εύχομαι έναν καλό και ευλογημένο γάμο σε όσους πρόκειται να παντρευτούν. Χωρίς γκρίνιες μα με πολλή προσευχή.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!