O δημοσιογράφος Φέρυ Μπατζόγλου μιλά στο gazzetta.gr για τις πράξεις και –κυρίως- τις παραλείψεις των ελληνικών αρχών αναφορικά με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ τονίζει ότι οι κατηγορούμενοι δεν ένιωθαν φόβο!
Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο τότε επικεφαλής του Πειθαρχικού τμήματος της UEFA, Πίτερ Λιμάχερ, μίλησε στον δημοσιογράφο Φέρρυ Μπατζόγλου σε μια συνέντευξη που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 21 μήνες μετά, με τα στημένα να βρίσκονται στην πρώτη θέση της επικαιρότητας ο κ. Μπατζόγλου μιλά στο gazzetta.gr
O εκλεκτός δημοσιογράφος δεν είναι... χθεσινός ως προς τις αποκαλύψεις σε θέματα τα οποία κανείς δεν αγγίζει. Τον Αύγουστο του 2003 είχε γράψει ένα ρεπορτάζ στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, στο οποίο μεταξύ άλλων, ο Κώστας Κεντέρης αναφερόταν ως «μεταλλαγμένος αθλητής». Τότε, ο Μπατζόγλου ήταν «ανθέλληνας, που θέλει το κακό της Ελλάδας εν’ όψει των Ολυμπιακών Αγώνων», αλλά ένα χρόνο αργότερα ο γεννημένος στη Γερμανία δημοσιογράφος δικαιώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό –και ντροπιαστικό για τη χώρα μας- τρόπο.
Ο ίδιος ο κ. Μπατζόγλου, που μέχρι τα 28 του έμενε στη Γερμανία, έχοντας σπουδάσει νομική, πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και ιστορία στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Κολονίας, ήταν ο άνθρωπος που με τη συνέντευξη του Πίτερ Λιμάχερ, που δημοσιεύτηκε στο “Κ” της Καθημερινής (http://bit.ly/lFX1DH), αποκάλυψε τις εκτεταμένες έρευνες της UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο, του οποίου η διαφθορά «ξεπερνούσε κάθε όριο».
Πέρασαν 21 μήνες, οι κάθε λογής αρμόδιοι κοιτούσαν το δέντρο και όχι το δάσος –με αποκορύφωμα τη δήλωση του κ. Πιλάβιου στο ραδιόφωνο του Sentra, ότι δεν σχολιάζει συνεντεύξεις του οποιοδήποτε, λες και ο Πίτερ Λιμάχερ ήταν τυχαίος παράγοντας- και πλέον τα στημένα παιχνίδια έχουν γίνει εδώ και λίγες ώρες το πρώτο θέμα συζήτησης, με την πολιτεία να... δεσμεύεται ότι «θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο».
Ήταν έκπληξη για εσάς όλα τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φέρονται ως εμπλεκόμενοι στους στημένους αγώνες;
Όχι! Ήταν αυτονόητο ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε η εξέλιξη αυτή. Είμαι βέβαιος ότι έτσι αντιμετωπίζει το όλο θέμα και το Οικονομικό Τμήμα της εισαγγελίας Αθηνών, που ανέλαβε την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2010.
Ο κόσμος πάντως παραμένει καχύποπτος ακούγοντας την ογκώδη δικογραφία, καθώς πιστεύει ότι για μια ακόμη φορά δεν θα φτάσουν όλα στο φως.
Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Ο κόσμος έχει μάθει να ακούει φράσεις όπως «το μαχαίρι στο κόκαλο» και «όλα στο φως» από πολιτικούς και πρωτίστως πολιτικούς της εκάστοτε κυβέρνησης. Η γενικότερη ατιμωρησία είναι δεδομένη και η κοινή γνώμη έχει αποκτήσει με τα χρόνια μεγάλη εμπειρία υποθέσεων, που παρά τον θόρυβο που δημιουργούν δεν φτάνουν ποτέ μέχρι το τέλος, οπότε είναι λογικό οι άνθρωποι που ακούν και διαβάζουν για τα στημένα, να κρατούν μικρό καλάθι. Όμως, η ποινική διαδικασία έχει προχωρήσει και γνωρίζω ότι από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα έχει γίνει πολλή δουλειά, που αποτυπώνεται και με τις εξελίξεις του τελευταίου διημέρου.
Πιστεύετε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στη μάχη εναντίον του παράνομου στοιχηματισμού;
Εδώ και 17 μήνες έχει συνταχθεί ένα σχέδιο νόμου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που εκκρεμεί να πάει για ψήφιση στην Βουλή ως προσθήκη στον ισχύοντα αθλητικό νόμο περί ποινικής αντιμετώπισης στημένων αγώνων, όμως από τον Φεβρουαρίου του 2010 αραχνιάζει σε ένα συρτάρι. Εδώ και 17 μήνες η προσθήκη αυτή, που έχει θεωρηθεί από τους πάντες αναγκαία έχει δημοσιευτεί για διαβούλευση, όμως ακόμα δεν έχει μπει σε διαδικασία ψήφισης. Ο κ. Νικητιάδης και ο κ. Γερουλάνος, που εδώ και λίγες ώρες θριαμβολογούν για τις τελευταίες εξελίξεις, έχουν αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή. Αν το συγκεκριμένο κενό στο νόμο είχε κλείσει εδώ και μήνες, να είστε σίγουροι ότι θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερο πρόοδος ως προς την αποκάλυψη πράξεων παράνομου στοιχηματισμού, σαν κι αυτές για τις οποίες σήμερα συζητάει όλος ο κόσμος.
Σας ξενίζει η αντίδραση τόσο του Υπουργού πολιτισμού όσο και του Υφυπουργού αθλητισμού ως προ το θέμα;
Δεν είναι δυνατόν να καθυστερεί τόσο πολύ για την προσθήκη στο νόμο ο κ. Νικητιάδης. Είναι ποινικολόγος εξάλλου... Ταυτόχρονα, ο κ. Γερουλάνος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις συλλήψεις δηλώνοντας την Πέμπτη στην Βουλή (σ.σ. χθες) ότι είναι πολιτική βούληση η καταπολέμηση της διαφθοράς. Αν δεν κάνω λάθος ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας μας είναι η διάκριση των εξουσιών. Πώς είναι δυνατόν να είναι βούληση της πολιτείας, και συγκεκριμένα της νομοθετικής εξουσίας, το γεγονός ότι έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι εισαγγελικές αρχές, που είναι κομμάτι της 3ης Εξουσίας, δηλαδή της δικαιοσύνης; Ο κ. Γερουλάνος ισχυρίζεται ότι η σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Μάιο υπό τον Πρωθυπουργό ήταν αυτή που ουσιαστικά έδωσε το έναυσμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι υποτιμητικό αυτό απέναντι στους βουλευτές που τον ακούν στη Βουλή αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, που ανέχεται να ακούει τέτοιου είδους πράγματα. Επί 17 μήνες, ο κ. Νικητιάδης κρατά το συρτάρι του σχέδιο της προσθήκης στο νόμο 132 και σήμερα έρχεται ο κ. Γερουλάνος και υποστηρίζει περήφανος ότι οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Είναι ή δεν είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη; Από τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης εξαρτάται η δικαστική εξουσία; Είναι υποκριτικό όλο αυτό, και αν ισχύει προκύπτει το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν επέδειξε την ίδια βούληση όλο αυτό το διάστημα, αλλά άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτοι τόσοι μήνες, στη διάρκεια των οποίων το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν βουτηγμένο στη διαφθορά.
Η συνέντευξη με τον κ. Λιμάχερ δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Ανάμεσα σε άλλα, ο Πίτερ Λιμάχερ δηλώνει ξεκάθαρα ότι η UEFAπαρακολουθεί στενά το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ ετοιμάζεται να συντάξει ειδικό πόρισμα για τη Β΄Εθνική, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της UEFA σε εθνικό επίπεδο για το σύνολο του πρωταθλήματος μιας συγκεκριμένης χώρας.
Έτσι ακριβώς είναι και το στοιχείο αυτό κάνει την υπόθεση πραγματικά επληκτική. Οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου πολύ μετά τη συνέντευξη με τον Λιμάχερ. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όπως στην περίπτωση του Calciopolisτο 2006, είχε χαθεί. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί, -σύμφωνα με το κατηγορητήριο πάντα- έκαναν όσα έκαναν, ενώ γνώριζαν ότι η υπόθεση των στημένων αγώνων έχει ήδη φτάσει στα κορυφαία κλιμάκια της UEFA. Παρ’ όλα αυτά, δεν τους απασχολούσε. Ήταν τόσο αδίστακτοι και δεν ένιωθαν τον παραμικρό φόβο. Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Οι τωρινοί κατηγορούμενοι δεν ένιωθαν κανένα φόβο για τις συνέπειες των φερόμενων πράξεών τους. Ποτέ δεν περίμενα ότι οι αρχές θα κατάφερναν να αποκτήσουν υλικό από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ενώ προηγουμένως είχαν χάσει κάθε πλεονέκτημα αιφνιδιασμού. Οι κατηγορούμενοι ήξεραν ότι τους ψάχνουν, ήξεραν ότι η UEFAπαρακολουθεί τα πάντα κι όμως συνέχισαν ακάθεκτοι. Εκπληκτικό...
Ποια θεωρείτε ως κορυφαία παράλειψη σε όλη την υπόθεση;
Αρχικά, το γεγονός ότι η UEFA εξέδωσε ένα πόρισμα, το οποίο για τόσους μήνες έμεινε σε ένα συρτάρι μιας πταισματοδίκη. Η ποινική δικαιοσύνη δεν έκανε το παραμικρό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010. Χάθηκε όπως καταλαβαίνετε ένας ολόκληρος χρόνος. Είχαν το υλικό της UEFAκαι το μελετούσαν, χωρίς να παίρνουν καμία απόφαση επ’ αυτού. Αναφορικά με τα λάθη και τις παραλείψεις του κ. Πιλάβιου, η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Πολύ φοβάμαι ότι είναι μεγαλύτερη και από τη λίστα της UEFAμε τα ύποπτα παιχνίδια στην Ελλάδα. Για τη συνέντευξη του Λιμάχερ, ο κ. Πιλάβιος είχε πει χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι όταν μιλάει ο οποιοδήποτε». Κι όμως ο ίδιος είχε ενημερωθεί, έστω και ατύπως, από την UEFAαπό τις αρχές του 2009, πολλούς μήνες πριν φτάσει στην ΕΠΟ το πόρισμα με μια σαφή προτροπή. «Δες τι γίνεται στη Β’ Εθνική». Όταν είσαι πρόεδρος μιας Ομοσπονδίας και έχεις μια τέτοια πληροφορία από κάποιον σαν τον Λιμάχερ, την κρατάς για τον εαυτό σου;;; Πιστεύω ότι αν ο κ. Πιλάβιος είχε δράσει πιο γρήγορα, θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο επιβαρυντικό υλικό.
Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η αντίδραση της ΕΠΟ απέναντι στις αποκαλύψεις;
Νομίζω ότι θα διαχειριστούν το θέμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επέλεξε και ο κ. Γερουλάνος στη Βουλή. Θα επικεντρωθούν στο επικοινωνιακό επίπεδο! Τα πράγματα είναι απλά. Στην ΕΠΟ δόθηκε ένα ογκώδες υλικό από την UEFAκαι μοιάζει σαν να ήμασταν ανίκανοι εμείς να αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού και να προχωρήσουμε εξ΄αρχής την έρευνα. Γιατί να περιμένουμε την ενεργοποίηση εκ μέρους της UEFAγια κάτι που ήταν κοινό μυστικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Μετά τη συνέντευξη στον Πίτερ Λιμάχες δεχθήκατε κάποια ενόχληση ή απειλή;
Όχι! Ποτέ! Προσπαθώ να είμαι πάντα δίκαιος σε υποθέσεις διαφθοράς και να μη στοχοποιώ κανένα φυσικό πρόσωπο. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σε τέτοιες περιπτώσεις να τιμωρηθούν οι λίγοι για το θεαθήναι και να μείνουν ελεύθεροι οι πολλοί. Το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού είναι μια κανονική λερναία ύδρα. Το θέμα δεν είναι να πιάσουμε πέντε ή 15 ανθρώπους να τους βάλουμε τις χειροπέδες και να στιγματιστούν μόνο αυτοί. Πρέπει να κερδίσουμε συνολικά τη μάχη απέναντι στη διαφθορά και φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα έχουμε ατιμωρησία των πολλών και τιμωρία των λίγων! Το κακό με το στοίχημα είναι ότι σε πολύ κόσμο υπάρχει το δέλεαρ του εύκολου κέρδους. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πλουτίσει κάποιος χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίσει ιδιαίτερους κινδύνους σε σχέση με άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Πιστεύετε ότι τα... μεγάλα ψάρια δεν έχουν ακόμα πιαστεί στα δίχτυα της εισαγγελίας;
Δεν ξέρω και ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει κιόλας πόσο μεγάλα είναι τα ψάρια που έχουν πιαστεί και πόσο μεγάλα αυτά που είναι ακόμα ελεύθερα. Για μένα το μοναδικό θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή οι απατεώνες του στοιχήματος λειτουργούν ως σύγχρονοι νεκροθάφτες του ποδοσφαίρου, καθώς εξουδετερώνουν το στοιχείο που κάνει το ποδόσφαιρο το δημοφιλέστερο άθλημα. Εξουδετερώνουν το απρόβλεπτο του αποτελέσματος, αυτό που το καλοκαίρι 2004 έκανε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να βγουν στους δρόμους με την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας.
http://www.gazzetta.gr/
Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο τότε επικεφαλής του Πειθαρχικού τμήματος της UEFA, Πίτερ Λιμάχερ, μίλησε στον δημοσιογράφο Φέρρυ Μπατζόγλου σε μια συνέντευξη που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 21 μήνες μετά, με τα στημένα να βρίσκονται στην πρώτη θέση της επικαιρότητας ο κ. Μπατζόγλου μιλά στο gazzetta.gr
O εκλεκτός δημοσιογράφος δεν είναι... χθεσινός ως προς τις αποκαλύψεις σε θέματα τα οποία κανείς δεν αγγίζει. Τον Αύγουστο του 2003 είχε γράψει ένα ρεπορτάζ στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, στο οποίο μεταξύ άλλων, ο Κώστας Κεντέρης αναφερόταν ως «μεταλλαγμένος αθλητής». Τότε, ο Μπατζόγλου ήταν «ανθέλληνας, που θέλει το κακό της Ελλάδας εν’ όψει των Ολυμπιακών Αγώνων», αλλά ένα χρόνο αργότερα ο γεννημένος στη Γερμανία δημοσιογράφος δικαιώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό –και ντροπιαστικό για τη χώρα μας- τρόπο.
Ο ίδιος ο κ. Μπατζόγλου, που μέχρι τα 28 του έμενε στη Γερμανία, έχοντας σπουδάσει νομική, πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και ιστορία στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Κολονίας, ήταν ο άνθρωπος που με τη συνέντευξη του Πίτερ Λιμάχερ, που δημοσιεύτηκε στο “Κ” της Καθημερινής (http://bit.ly/lFX1DH), αποκάλυψε τις εκτεταμένες έρευνες της UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο, του οποίου η διαφθορά «ξεπερνούσε κάθε όριο».
Πέρασαν 21 μήνες, οι κάθε λογής αρμόδιοι κοιτούσαν το δέντρο και όχι το δάσος –με αποκορύφωμα τη δήλωση του κ. Πιλάβιου στο ραδιόφωνο του Sentra, ότι δεν σχολιάζει συνεντεύξεις του οποιοδήποτε, λες και ο Πίτερ Λιμάχερ ήταν τυχαίος παράγοντας- και πλέον τα στημένα παιχνίδια έχουν γίνει εδώ και λίγες ώρες το πρώτο θέμα συζήτησης, με την πολιτεία να... δεσμεύεται ότι «θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο».
Ήταν έκπληξη για εσάς όλα τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φέρονται ως εμπλεκόμενοι στους στημένους αγώνες;
Όχι! Ήταν αυτονόητο ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε η εξέλιξη αυτή. Είμαι βέβαιος ότι έτσι αντιμετωπίζει το όλο θέμα και το Οικονομικό Τμήμα της εισαγγελίας Αθηνών, που ανέλαβε την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2010.
Ο κόσμος πάντως παραμένει καχύποπτος ακούγοντας την ογκώδη δικογραφία, καθώς πιστεύει ότι για μια ακόμη φορά δεν θα φτάσουν όλα στο φως.
Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Ο κόσμος έχει μάθει να ακούει φράσεις όπως «το μαχαίρι στο κόκαλο» και «όλα στο φως» από πολιτικούς και πρωτίστως πολιτικούς της εκάστοτε κυβέρνησης. Η γενικότερη ατιμωρησία είναι δεδομένη και η κοινή γνώμη έχει αποκτήσει με τα χρόνια μεγάλη εμπειρία υποθέσεων, που παρά τον θόρυβο που δημιουργούν δεν φτάνουν ποτέ μέχρι το τέλος, οπότε είναι λογικό οι άνθρωποι που ακούν και διαβάζουν για τα στημένα, να κρατούν μικρό καλάθι. Όμως, η ποινική διαδικασία έχει προχωρήσει και γνωρίζω ότι από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα έχει γίνει πολλή δουλειά, που αποτυπώνεται και με τις εξελίξεις του τελευταίου διημέρου.
Πιστεύετε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στη μάχη εναντίον του παράνομου στοιχηματισμού;
Εδώ και 17 μήνες έχει συνταχθεί ένα σχέδιο νόμου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που εκκρεμεί να πάει για ψήφιση στην Βουλή ως προσθήκη στον ισχύοντα αθλητικό νόμο περί ποινικής αντιμετώπισης στημένων αγώνων, όμως από τον Φεβρουαρίου του 2010 αραχνιάζει σε ένα συρτάρι. Εδώ και 17 μήνες η προσθήκη αυτή, που έχει θεωρηθεί από τους πάντες αναγκαία έχει δημοσιευτεί για διαβούλευση, όμως ακόμα δεν έχει μπει σε διαδικασία ψήφισης. Ο κ. Νικητιάδης και ο κ. Γερουλάνος, που εδώ και λίγες ώρες θριαμβολογούν για τις τελευταίες εξελίξεις, έχουν αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή. Αν το συγκεκριμένο κενό στο νόμο είχε κλείσει εδώ και μήνες, να είστε σίγουροι ότι θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερο πρόοδος ως προς την αποκάλυψη πράξεων παράνομου στοιχηματισμού, σαν κι αυτές για τις οποίες σήμερα συζητάει όλος ο κόσμος.
Σας ξενίζει η αντίδραση τόσο του Υπουργού πολιτισμού όσο και του Υφυπουργού αθλητισμού ως προ το θέμα;
Δεν είναι δυνατόν να καθυστερεί τόσο πολύ για την προσθήκη στο νόμο ο κ. Νικητιάδης. Είναι ποινικολόγος εξάλλου... Ταυτόχρονα, ο κ. Γερουλάνος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις συλλήψεις δηλώνοντας την Πέμπτη στην Βουλή (σ.σ. χθες) ότι είναι πολιτική βούληση η καταπολέμηση της διαφθοράς. Αν δεν κάνω λάθος ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας μας είναι η διάκριση των εξουσιών. Πώς είναι δυνατόν να είναι βούληση της πολιτείας, και συγκεκριμένα της νομοθετικής εξουσίας, το γεγονός ότι έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι εισαγγελικές αρχές, που είναι κομμάτι της 3ης Εξουσίας, δηλαδή της δικαιοσύνης; Ο κ. Γερουλάνος ισχυρίζεται ότι η σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Μάιο υπό τον Πρωθυπουργό ήταν αυτή που ουσιαστικά έδωσε το έναυσμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι υποτιμητικό αυτό απέναντι στους βουλευτές που τον ακούν στη Βουλή αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, που ανέχεται να ακούει τέτοιου είδους πράγματα. Επί 17 μήνες, ο κ. Νικητιάδης κρατά το συρτάρι του σχέδιο της προσθήκης στο νόμο 132 και σήμερα έρχεται ο κ. Γερουλάνος και υποστηρίζει περήφανος ότι οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Είναι ή δεν είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη; Από τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης εξαρτάται η δικαστική εξουσία; Είναι υποκριτικό όλο αυτό, και αν ισχύει προκύπτει το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν επέδειξε την ίδια βούληση όλο αυτό το διάστημα, αλλά άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτοι τόσοι μήνες, στη διάρκεια των οποίων το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν βουτηγμένο στη διαφθορά.
Η συνέντευξη με τον κ. Λιμάχερ δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Ανάμεσα σε άλλα, ο Πίτερ Λιμάχερ δηλώνει ξεκάθαρα ότι η UEFAπαρακολουθεί στενά το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ ετοιμάζεται να συντάξει ειδικό πόρισμα για τη Β΄Εθνική, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της UEFA σε εθνικό επίπεδο για το σύνολο του πρωταθλήματος μιας συγκεκριμένης χώρας.
Έτσι ακριβώς είναι και το στοιχείο αυτό κάνει την υπόθεση πραγματικά επληκτική. Οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου πολύ μετά τη συνέντευξη με τον Λιμάχερ. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όπως στην περίπτωση του Calciopolisτο 2006, είχε χαθεί. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί, -σύμφωνα με το κατηγορητήριο πάντα- έκαναν όσα έκαναν, ενώ γνώριζαν ότι η υπόθεση των στημένων αγώνων έχει ήδη φτάσει στα κορυφαία κλιμάκια της UEFA. Παρ’ όλα αυτά, δεν τους απασχολούσε. Ήταν τόσο αδίστακτοι και δεν ένιωθαν τον παραμικρό φόβο. Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Οι τωρινοί κατηγορούμενοι δεν ένιωθαν κανένα φόβο για τις συνέπειες των φερόμενων πράξεών τους. Ποτέ δεν περίμενα ότι οι αρχές θα κατάφερναν να αποκτήσουν υλικό από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ενώ προηγουμένως είχαν χάσει κάθε πλεονέκτημα αιφνιδιασμού. Οι κατηγορούμενοι ήξεραν ότι τους ψάχνουν, ήξεραν ότι η UEFAπαρακολουθεί τα πάντα κι όμως συνέχισαν ακάθεκτοι. Εκπληκτικό...
Ποια θεωρείτε ως κορυφαία παράλειψη σε όλη την υπόθεση;
Αρχικά, το γεγονός ότι η UEFA εξέδωσε ένα πόρισμα, το οποίο για τόσους μήνες έμεινε σε ένα συρτάρι μιας πταισματοδίκη. Η ποινική δικαιοσύνη δεν έκανε το παραμικρό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010. Χάθηκε όπως καταλαβαίνετε ένας ολόκληρος χρόνος. Είχαν το υλικό της UEFAκαι το μελετούσαν, χωρίς να παίρνουν καμία απόφαση επ’ αυτού. Αναφορικά με τα λάθη και τις παραλείψεις του κ. Πιλάβιου, η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Πολύ φοβάμαι ότι είναι μεγαλύτερη και από τη λίστα της UEFAμε τα ύποπτα παιχνίδια στην Ελλάδα. Για τη συνέντευξη του Λιμάχερ, ο κ. Πιλάβιος είχε πει χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι όταν μιλάει ο οποιοδήποτε». Κι όμως ο ίδιος είχε ενημερωθεί, έστω και ατύπως, από την UEFAαπό τις αρχές του 2009, πολλούς μήνες πριν φτάσει στην ΕΠΟ το πόρισμα με μια σαφή προτροπή. «Δες τι γίνεται στη Β’ Εθνική». Όταν είσαι πρόεδρος μιας Ομοσπονδίας και έχεις μια τέτοια πληροφορία από κάποιον σαν τον Λιμάχερ, την κρατάς για τον εαυτό σου;;; Πιστεύω ότι αν ο κ. Πιλάβιος είχε δράσει πιο γρήγορα, θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο επιβαρυντικό υλικό.
Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η αντίδραση της ΕΠΟ απέναντι στις αποκαλύψεις;
Νομίζω ότι θα διαχειριστούν το θέμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επέλεξε και ο κ. Γερουλάνος στη Βουλή. Θα επικεντρωθούν στο επικοινωνιακό επίπεδο! Τα πράγματα είναι απλά. Στην ΕΠΟ δόθηκε ένα ογκώδες υλικό από την UEFAκαι μοιάζει σαν να ήμασταν ανίκανοι εμείς να αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού και να προχωρήσουμε εξ΄αρχής την έρευνα. Γιατί να περιμένουμε την ενεργοποίηση εκ μέρους της UEFAγια κάτι που ήταν κοινό μυστικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Μετά τη συνέντευξη στον Πίτερ Λιμάχες δεχθήκατε κάποια ενόχληση ή απειλή;
Όχι! Ποτέ! Προσπαθώ να είμαι πάντα δίκαιος σε υποθέσεις διαφθοράς και να μη στοχοποιώ κανένα φυσικό πρόσωπο. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σε τέτοιες περιπτώσεις να τιμωρηθούν οι λίγοι για το θεαθήναι και να μείνουν ελεύθεροι οι πολλοί. Το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού είναι μια κανονική λερναία ύδρα. Το θέμα δεν είναι να πιάσουμε πέντε ή 15 ανθρώπους να τους βάλουμε τις χειροπέδες και να στιγματιστούν μόνο αυτοί. Πρέπει να κερδίσουμε συνολικά τη μάχη απέναντι στη διαφθορά και φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα έχουμε ατιμωρησία των πολλών και τιμωρία των λίγων! Το κακό με το στοίχημα είναι ότι σε πολύ κόσμο υπάρχει το δέλεαρ του εύκολου κέρδους. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πλουτίσει κάποιος χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίσει ιδιαίτερους κινδύνους σε σχέση με άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Πιστεύετε ότι τα... μεγάλα ψάρια δεν έχουν ακόμα πιαστεί στα δίχτυα της εισαγγελίας;
Δεν ξέρω και ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει κιόλας πόσο μεγάλα είναι τα ψάρια που έχουν πιαστεί και πόσο μεγάλα αυτά που είναι ακόμα ελεύθερα. Για μένα το μοναδικό θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή οι απατεώνες του στοιχήματος λειτουργούν ως σύγχρονοι νεκροθάφτες του ποδοσφαίρου, καθώς εξουδετερώνουν το στοιχείο που κάνει το ποδόσφαιρο το δημοφιλέστερο άθλημα. Εξουδετερώνουν το απρόβλεπτο του αποτελέσματος, αυτό που το καλοκαίρι 2004 έκανε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να βγουν στους δρόμους με την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας.
http://www.gazzetta.gr/