tromaktiko: Λευκωσία: Οι τράπεζες κυνηγούν τις διαζευγμένες γυναίκες για τα χρέη των πρώην συζύγων τους

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Λευκωσία: Οι τράπεζες κυνηγούν τις διαζευγμένες γυναίκες για τα χρέη των πρώην συζύγων τους



Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη και της Επιτρόπου Νομοθεσίας, Λήδας Κουρσουμπά, ζήτησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Χωρισμένων Γυναικών, ώστε να αντιμετωπιστεί το...
πρόβλημα που δημιουργείται όταν οι διαζευγμένες γυναίκες καλούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα να αποπληρώσουν χρέη των πρώην συζύγων τους, ως εγγυήτριες.

Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λήδας Κουρσουμπά, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Χωρισμένων Γυναικών, Λούλλα Σαββίδου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται, καθώς όπως είπε, μετά το διαζύγιο, «λόγω των μη κατάλληλων νομοθεσιών», οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να κυνηγήσουν τον εγγυητή και όχι τον πρωτοφειλέτη εξαρχής.

Επεσήμανε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για γυναίκες, ωστόσο είπε υπάρχουν και περιπτώσεις που αφορούν άνδρες.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το χρόνο που διέθεσε για τη συνάντηση, η κ. Σαββίδου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης σχετικής νομοθεσίας ώστε όπως είπε, «οι τράπεζες να μην είναι αυτές που να απομυζούν το αίμα μας στην τελευταία ανάλυση».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Σαββίδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι «θα αναλάβει να συζητήσει ο ίδιος προσωπικά το θέμα με τις τράπεζες για να βρεθούν λύσεις», ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τη νομοθεσία που ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με βάση την οποία η τράπεζα θα πρέπει να κυνηγήσει πρώτα τον πρωτοφειλέτη και μετά να στραφεί στον εγγυητή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κ. Σαββίδου, «θα δούμε τι θα γίνει με τα υφιστάμενα προβλήματα, δηλαδή τα δικά μας προβλήματα που δεν θα ληφθούν υπόψη με την νέα νομοθεσία».

Ερωτηθείσα αν υπήρξε παγοποίηση των χρεών που καλούνται να αποπληρώσουν οι διαζευγμένες γυναίκες, είπε ότι «θα το αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά, διότι πιστεύουμε ότι με μια παγοποίηση θα μπορούμε να μιλούμε πιο εύκολα και με την τράπεζα και με το Σύνδεσμο Τραπεζών, δηλαδή να μην είμαστε κάτω από πίεση».

Η Λούλλα Σαββίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την επίλυση του θέματος καθώς, όπως είπε, «οι πιέσεις των δικαστηρίων όσον αφορά τις πτωχεύσεις, τις πωλήσεις σπιτιών, τις πωλήσεις πατρικών περιουσιών είναι στο προσκήνιο καθημερινά».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!