Ο οίκος αναφέρει ότι θεωρεί τόσο την...
επιλογή της ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν ιδιώτες με νέα ομολόγα (σ.σ.: με βάση την πρόταση της Γερμανίας) όσο και την επιλογή της αναχρηματοδότησης των ομολόγων στη λήξη τους (σ.σ.: που φέρεται να προτιμά η ΕΚΤ) ως επώδυνη ανταλλαγή χρέους (distressed debt exchange).
Όπως προκύπτει, ωστόσο, από την ανακοίνωσή του, θα υπάρξουν διαφορές στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την επιλογή αναδιάρθρωσης που θα γίνει.
Στην περίπτωση αναχρηματοδότησης των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δέσμευσης των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας RD (Restricted Default), ενώ η αξιολόγηση των ομολόγων θα υποβαθμισθεί πιθανόν στην περιοχή του CCC.
Μόλις ολοκληρωθούν οι συναλλαγές, ο Fitch θα άρει την αξιολόγηση μερικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα και η νέα αξιολόγηση του θα αντιστοιχεί στον κίνδυνο που θα υπάρξει μίας μελλοντικής επώδυνης συναλλαγής.
Στην περίπτωση της ανταλλαγής ομολόγων με νέα ομόλογα και αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία της περιορισμένης χρεοκοπίας RD, ενώ τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν θα υποβαθμισθούν στην κατηγορία D, όπου και θα παραμείνουν όσο διάστημα η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμείνει στη βαθμίδα της περιορισμένης χρεοκοπίας
nooz.gr