tromaktiko: Tο υπέροχο στολίδι στο κέντρο της πόλης μας

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Tο υπέροχο στολίδι στο κέντρο της πόλης μας



H ώρα είναι 10 παρά τέταρτο το πρωί. Είμαστε στην πλατεία του κάστρου. Το ραντεβού με τους μικρούς μας φίλους, πλησίαζε, και στις 10 ξεκινάμε για την κεντρική πύλη, την επιβλητική πύλη Maggiore.
Μόλις φτάνουμε μας περιμένει ένα συγκινητικό θέαμα. Οι μαθητές της Πέμπτης και Έκτης τάξης του 8δόου Δημοτικού Σχολείου, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες στην πύλη.

Και κάπως έτσι, περιτριγυρισμένοι από παιδικά χαμόγελα και προσωπάκια γεμάτα όρεξη, η περιήγηση ξεκινά. Αρχικά σταθήκαμε έξω από την Σκοτεινή Φυλακή και το Παλατάκι των Ιουστινιάνι.
Επόμενος σταθμός ήταν η πλατεία του Αγίου Γεωργίου και φυσικά το Οθωμανικό Νεκροταφείο. Διασχίζοντας τα γραφικά σοκάκια, είχαμε όλοι την ευκαιρία να θυμηθούμε ένα κομμάτι από την τοπική μας ιστορία και να θαυμάσουμε και τα υπόλοιπα μνημεία του κάστρου μας όπως τα Οθωμανικά Λουτρά, το Μπαϊρακλί Τζαμί, την Κρύα Βρύση, τον Πύργο του Κουλά, τον Άγιο Νικόλαο.
Το αισιόδοξο είναι ότι το μέλλον μας, δηλαδή τα παιδιά, ενθουσιάστηκαν με το παρελθόν και την ιστορία μας. Γεμάτα απορία και καλπάζουσα φαντασία, ζητούσαν να μπουν και να δουν τα θαυμάσια αυτά μέρη, όμως τους απαντούσαμε ότι δυστυχώς είναι όλα κλειστά.
Αξίζει να συγχαρούμε τους δασκάλους όπως και την διευθυντική αρχή του 8δόου δημοτικού σχολείου για την κοινωνική τους ευαισθητοποίηση και προσφορά. Η ομάδα μας επιβραβεύει και ενισχύει πρωτοβουλίες όπως των δασκάλων του 8δόου δημοτικού για περιήγηση των μαθητών τους στο Κάστρο.
Με λύπη μου όμως σημειώνω ότι και πάλι φέτος έχουμε μπει στην καλοκαιρινή και πιο τουριστική περίοδο του χρόνου και δεν υπάρχει στο Κάστρο της Χίου ούτε ένας αρχαιολογικός ή μουσειακός χώρος ανοικτός! Μέσα από τις δράσεις μας, δηλαδή εκδηλώσεις όπως συναυλίες, καθαρισμούς και κυρίως απ' τον πρόσφατο καθαρισμό των τειχών, αλλά και τις συναντήσεις μας, καλούμε κάθε πολίτη να μας βοηθήσει στην προσπάθεια μας να αφυπνιστούν οι αρχές του τόπου και να δώσουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα πριν να είναι αργά και χαθεί το υπέροχο αυτό στολίδι στο κέντρο της πόλης μας αλλά και ο ζωντανός οικισμός του που... εκπέμπουν σήμα:
SOS

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!