Οι δύο γαλλικοί κολοσσοί, αναφέρει η WSJ, επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες την περασμένη δεκαετία ελπίζοντας ότι θα τους προσφέρουν πρόσβαση σε μία υποσχόμενη αγορά.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι, συνεχίζει η εφημερίδα. Οι δύο ελληνικές θυγατρικές πλέον αποτελούν «ζημιογόνα βάρη», ενώ βρέθηκαν στο στόχαστρο της Moody’s την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την WSJ, η Geniki έχει κληρονομιά επισφαλειών, ενώ στον αντίποδα η Emporiki, έπεσε θύμα του στρατηγικού λάθους να προσπαθήσει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς ενώ στην ηγεσία βρισκόταν ένα πρώην στέλεχος γαλακτοκομικών που δεν είχε τραπεζική εμπειρία.
Οι δύο αυτές θυγατρικές, είναι ο λόγος για τον οποίο οι γαλλικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα από κάθε άλλη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι γερμανικές κατέχουν περισσότερα κρατικά ομόλογα.
Η «εισβολή» των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική αγορά, εξηγεί τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στο σχέδιο διακράτησης ομολόγων, που θα βλάψει λιγότερο την ελληνική οικονομία σε σύγκριση με πιο αυστηρές λύσεις.
Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο αυτές γαλλικές τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές να επιβιώσουν σε όλα τα σενάρια, εκτός από το χειρότερο, στο οποίο η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, κάτι που όμως δεν θεωρείται πιθανό.
Δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, λέει ο CEO της Credit Agricole
Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, Jean Paul Chifflet κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωζώνης να βοηθήσουν την Ελλάδα ενώ δήλωσε ότι δεν περιμένει πτώχευση της Ελλάδας, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Chifllet σημειώνει ότι "οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο. Δεν πιστεύω ότι η χώρα θα πτωχεύσει".
Πρόσθεσε ότι η Credit Agricole έχει την μικρότερη έκθεση μεταξύ των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα. "Η τράπεζα έχει έκθεση 631 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κρατικό χρέος", σημειώνει.
Όσον αφορά τις νέες προβλέψεις κεφαλαιακής επάρκειας που σχεδιάζονται για τις τράπεζας, ο Chifflet σημειώνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα πρέπει να απαιτήσουν υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθώς αυτό θα αποδυνάμωνε την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν τους πελάτες τους και την οικονομία.
http://bankwars.blogspot.com/2011/06/wsj_23.html