tromaktiko: Επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2014 - "Μη αναστρέψιμη" η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2014 - "Μη αναστρέψιμη" η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη



Σε νέα του συνέντευξη στο CNBC, ο υπουργός οικονομικών, Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη...
“δεν είναι αναστρέψιμη”, εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη νέα συμφωνία διάσωσης της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι “είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της ευρωζώνης. Αυτό είναι μια οριστική και μη αναστρέψιμη κατάσταση”. Επίσης, υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές συνεχίζουν να εικάζουν πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ και θα επιστρέψει στη δραχμή.

“Αυτή είναι η κοινή βούληση του λαού μας, όχι του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης και της πολιτικής πλειοψηφίας” δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στο Αμερικανικό δίκτυο, προσθέτοντας “μιλώ εκ μέρους του έθνους μας, αυτή είναι η σαφής θέση μας, χωρίς καμία αμφιβολία”.
Προηγούμενο Σχόλιο Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Reuters, ο υπουργός οικονομικών Ε. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τη βοήθεια της ΕΕ και με την ανανεωμένη αποφασιστικότητα στο εσωτερικό της χώρας, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να επιστρέψει στις αγορές στα μέσα του 2014.
Συγκεκριμένα, ο κ., Βενιζέλος δήλωσε “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε πολύ σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και ότι πρέπει να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία όσο το δυνατόν συντομότερα μέσω μιας επιτυχημένης εκτέλεσης του προγράμματός μας”.
Να τονιστεί ότι ο υπουργός οικονομικών, αναφερόμενος στις δηλώσεις Γιούνκερ περί απώλειας μέρους της εθνικής κυριαρχίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup είναι μεγάλος φιλέλληνας, συμπληρώνοντας ότι αναμφίβολα θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και κυρίως να αποφύγουν συστημικούς κινδύνους.

Όσον αφορά την αποστολή εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη, ξεκαθάρισε ότι δεν θα τοποθετηθούν ξένοι επιθεωρητές στα υπουργεία, για να ελέγχουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης ούτε θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την ελληνική βουλή, την κυβέρνηση ή τη δημόσια διοίκηση.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, επειδή αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας. Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία, πρόσθεσε, έρχονται από τον τουρισμό καθώς και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Τουρισμού και της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά 10%.

Τέλος, όσο για τις προτεραιότητες του, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αυτές είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του φορολογικού και προανήγγειλε την παρουσίαση ενός σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και βελτίωσης του μηχανισμού είσπραξης φόρων την επόμενη βδομάδα
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!