tromaktiko: Χωρίς σύνταξη 250.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν μήνες στην ουρά!

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Χωρίς σύνταξη 250.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν μήνες στην ουρά!



Μέχρι και τρία χρόνια θα χρειαστούν αρκετοί ασφαλισμένοι των ασφαλιστικών ταμείων για να πάρουν σύνταξη, αφού τέλος Απριλίου του 2011 υπήρχε λίστα αναμονής για 180.000 ασφαλισμένους που έχουν κάνει αίτηση για συνταξιοδότηση.Μάλιστα είναι και διπλά άτυχοι καθώς θα συνταξιοδοτηθούν με τα νέα μέτρα και τις μειωμένες συντάξεις .
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις που υπάρχουν καθυστερήσεις, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αναφέροντας ότι: Σήμερα έχουν συσσωρευτεί 180.000 αιτήσεις για απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων που σε ορισμένα Ταμεία, όπως το ΤΕΑΥΕΚ, φτάνει τα τέσσερα χρόνια, ενώ στο ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στο φάρμακο) ανέρχεται στους 20 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων οι χρόνοι καθυστέρησης για να δοθεί η σύνταξη είναι: Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 7-9 μήνες στις απλές περιπτώσεις , στις αναγνώριση χρόνου μεχρι 12 μηνες και στη διαδοχική ασφάλιση με καθυστέρηση τους 15 μήνες.

Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ, σε 7-9 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι από 12-15 μήνες.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χορηγεί σύνταξη στους δημοσίους υπαλλήλους στους 8 περίπου μήνες, ενώ όταν έχουμε διαδοχική η καθυστέρηση είναι πάνω από 12 μήνες.

Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΓΑ, με καθυστέρηση 5-6 μηνών, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12-15 μήνες.

Στο Ταμείο Νομικών η καθυστέρηση είναι 3-4 μήνες, στο ΤΣΜΕΔΕ σε 10 μήνες, όταν υπάρχει ασφάλιση στο φορέα, και πάνω από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική, ενώ στο ΤΣΑΥ σε 12 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στο φορέα και από 12-15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.

Αποκεντρωμένη απονομή σύνταξης από το ΙΚΑ

Την αποκέντρωση της απονομής συντάξεων στο ΙΚΑ καθορίζει υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη.

Πρόκειται για αποδοχή σε μία από τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στο πλαίσιο των μέτρων για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΔΣ του ΙΚΑ έχει εφεξής τη δυνατότητα να καθορίζει τα ασφαλιστικά όρια απονομής συντάξεων.

Για παράδειγμα, στο υποκατάστημα ΙΚΑ Αμαρουσίου, με απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ, θα προστεθεί, όσον αφορά στην απονομή συντάξεων, και το υποκατάστημα Κηφισιάς.

Επισημαίνεται ότι η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ θα συνεχίσει την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

http://www.asfalisinet.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!